Agderposten

Samlet sangskatte­r i øst

Intervjuer som ble gjort med gamle austegder på 1980-tallet er nå blitt laeremater­iell for skoleeleve­r.

- IRENE HEGGE GUTTORMSEN irene@agderposte­n.no 957 46 871

Anne Grimstad Fjeld har sammen med Salaby.no fra Gyldendal Undervisni­ng laget et prosjekt med temaet norsk kulturhist­orie rettet mot elever og laerere i 5.-7. klasse.

Østre Agder

Tradisjons­modulen «Den gang da» ligger tilgjengel­ig på portalen Salaby.no som mange skoler landet rundt benytter.

Anne Grimstad Fjeld bodde i arendalsom­rådet i 15 år. Mange vil huske henne som både musiker, journalist i NRK Sørlandet og damen bak TV-serien Seljåsen dyretrall og trollevers som gikk på NRK i 1997 og 2000. Serien ble filmet på småbruket hun hadde på Libru.

– I regi av Aust-Agder-Arkivet intervjuet jeg på 1980-tallet masse eldre innbyggere i østre deler av Aust-Agder. Dette var folk som var født mellom 1890 og 1920 og hovedfokus­et var gamle sanger, forteller hun til Agderposte­n.

Hovedhensi­kten med innsamling­en var å lydfeste sanger som informante­ne husket fra tidligere i livet. I tillegg fikk hun omfattende intervjuer der kvinner og menn fortalte om sin barndom- og ungdomstid, om skolegang og fritid, om arbeidsliv og miljøet i bygda, eller byen der de bodde.

– Alle disse lydopptake­ne ble opprinneli­g lydfestet på spolebånd, men for noen år siden fikk jeg digitalise­rt alt sammen, sier hun.

Fakta og film

Det er blitt utarbeidet animasjons­filmer, laeringsfi­lmer, faktatekst­er, sang- og lekearkiv og tverrfagli­ge elevoppgav­er.

– Gjennom dette undervisni­ngsopplegg­et håper vi at vi lykkes med å gi laerere og elever et godt verktøy for å få innblikk i en spennende historisk periode og by på et stykke kulturarv som kan vaere et spennende bidrag i undervisni­ngen i en rekke fag i norsk grunnskole, sier redaksjons­sjef for Salaby, Linn Daatland Sagen.

Arendals-musikere

Salaby.no er et heldigital­t laeringsun­ivers for hele barneskole­n. Per i dag har nettstedet en markedsand­el på 60 prosent av målgruppen i Norge. Salaby har mottatt flere priser og er også utgitt i Danmark, Tyrkia, Slovenia, Serbia, Bulgaria og Tsjekkia.

I Den gang da kan elever og laerere i grunnskole­n få tilgang på deler av originalop­ptakene fra innsamling­en, samt nytt stoff basert på innholdet i opptakene, som Anne Grimstad Fjeld bidratt med, som nyinnspill­inger av sanger, nylagde fortelling­er og innleste og skrevne faktatekst­er knyttet til disse, samt en rekke elevoppgav­er. Nyinnspilt­e sanger og fortelling­er er presentert av Anne Grimstad Fjeld. Noen gamle innspillin­ger med gruppa Augandzi fra Arendal er med og det er musikerne Espen Gjelstad Gundersen fra Skien og Egil Ødegård fra Arendal som akkompagne­rer nyinnspill­ingene.

Lekehefte

Det foreligger innspillin­ger av tradisjons­sangene, og i tillegg sangtekste­r og noter med besifring. I Den gang da er det også et eget lekehefte med gamle aktivitets­leker, blant annet sangleker som presentere­s med både sanginnspi­lling og illustrert­e beskrivels­er av bevegelser knyttet til lekene.

Anne Grimstad Fjeld har vaert ansvarlig for innsamling­en av innholdet og har samarbeide­t tett med Salaby om den pedagogisk­e tilrettele­gging av dette. Først og fremst er materialet tilpasset mellomtrin­net, men mye av det vil kunne brukes av elever også på andre trinn.

– Den gang da vil kunne by på et stykke kulturarv som kan vaere et spennende bidrag i undervisni­ngen i en rekke fag i norsk grunnskole, heter det i pressemeld­ingen.

Kvinner og menn fortalte om sin barndomsog ungdomstid.

Historiela­gshefte

Den nye portalen ble nylig lansert. Omtrent samtidig var også den nye boka for Austre Moland historiela­g, Dei ga oss ein arv, ferdig.

Der har Anne Grimstad Fjeld skrevet en 15 sider lang artikkel om samme tema.

– Så dette er spennende tider, sier hun fornøyd.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SPENT: Anne Grimstad Fjeld er spent på hvordan elever vil ta imot de gamle sangskatte­ne og annet gammel hun har tilrettela­gt for dem. Mange vil kanskje huske henne fra TV-serien Seljåsen dyretrall og trollevers som ble innspilt i Arendal.
FOTO: PRIVAT SPENT: Anne Grimstad Fjeld er spent på hvordan elever vil ta imot de gamle sangskatte­ne og annet gammel hun har tilrettela­gt for dem. Mange vil kanskje huske henne fra TV-serien Seljåsen dyretrall og trollevers som ble innspilt i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway