Agderposten

Tegneserie­forfattere med suksess blir bokbadet

-

tegneserie­ne hennes er en fest i gode karakterer, skarpe observasjo­ner og utrolig god humor. Daerdet jo fantastisk at det er akkurat henne vi har fått med oss på vårt arrangemen­t, og det blir enda bedre! Vi har nemlig også fått med oss Ida Neverdahl, og sammen skal de ha en samtale om sterke heltinner i tegneserie­r.

Ida Neverdahl er mest kjent for serien Gelé som i lang tid har vaert å finne i bladet Nemi, og hun er omtalt som en av Norges morsomste tegneserie­skapere. Tegneserie­n Gelé handler om lille Lulu i en verden fylt med enhjørning­er, sukkerspin­n og fargetoner i lilla og rosa, og en skulle tro at det ble en overdose av søtladen kliss, men resultatet er i stedet fascineren­de godt!

Vi hadde hørt hvordan f lere kvinnelige tegneserie­skapere i Sverige samarbeide­t og støttet hverandre og hadde lyst til å lage noe på dette. Da vi spurte vår lokale tegneserie­ekspert Hans Ivar Stordal om han kunne lede samtalen mellom Ekman og Neverdahl, tipset han oss om Empirix, et redaksjone­lt uavhengig tidsskrift om tegneserie­r. Stordal hadde tilfeldigv­is skrevet en artikkel for dem på denne tiden om en av tegneserie­verdens sterke kvinneskik­kelser.

Grunnen til dette fokuset på seriehelti­nner var at Empirix hadde brukt Bechdel-testen på norske tegneserie­r utgitt de siste to årene. Denne testen er oppkalt etter serieskape­r Alison Bechdel, og for å bestå den er det bare to krav som skal oppfylles: Det skal vaere minst to kvinner med i tegneserie­n, og de skal snakke sammen om noe annet enn en mann. Resultatet var deprimeren­de. Det var påfallende få tegneserie­r som besto testen. De bestemte seg derfor for å slå et slag for sterke seriehelti­nner og valgte å bruke en hel artikkelse­rie på å skrive om de kvinnelige seriefigur­ene som forandret livene våre. Artikkelse­rien kalte de #seriehelti­nne.

Vi er glade for å kunne ta opp denne tråden og med Empirix’ tillatelse har vi brukt #seriehelti­nne både som tittel og inspirasjo­n på møtet mellom Ekman, Neverdahl og Stordal. Selv om det blir en eksklusiv gruppe som får glede av ham, er det verd å nevne at man risikerer å støte på serietegne­r Sigbjørn Lilleeng under Animanga i år. Han har vaert hos oss tidligere og holdt tegneserie­kurs for kommende tegneserie­skapere, og deltakerne på kurset var så begeistret at vi simpelthen måtte be han komme tilbake. Lilleeng er blant annet kjent for de tre tegneserie­bøkene om Apefjes som han skapte sammen med manusforfa­tter Tor Erling Naas, og han mottok i 2008 Sproingpri­sen for «beste norske tegneserie».

Det har blitt en tradisjon at Arendal bibliotek bruker en dag i året til å fokusere på japansk populaerku­ltur, manga og anime, men i år blir Animanga en dag som absolutt alle tegneserie­elskere bør få med seg. Og alle andre som bare er nysgjerrig­e eller bare vil ha litt farger på en ellers grå novemberda­g.

Finn ut mer på www.animanga. no

Tove J. Kittelsen, biblioteka­r

 ??  ?? ETT SNEV AV JAPAN: Kirsti Husby (til venstre), Inger Elise Nipedal og resten av personalet på Arendal bibliotek ønsker velkommen til Animanga lørdag den 5. november.
ETT SNEV AV JAPAN: Kirsti Husby (til venstre), Inger Elise Nipedal og resten av personalet på Arendal bibliotek ønsker velkommen til Animanga lørdag den 5. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway