Agderposten

Frykter senter må stenge om statsbudsj­ett vedtas

Det alternativ­e budsjettfo­rslaget fra Kristelig Folkeparti «retter opp» UiA-kuttene, og setter av 10 tiltrengte millioner til Stine Sofie Senteret.

- TARALD REINHOLT AAS taaa@agderposte­n.no 37 00 37 00

I en kronikk i Aftenposte­n denne uka beskrev Ada Sofie Austegård «hvordan frykten slår inn» over henne når hun leser Regjeringe­ns forslag til neste års statsbudsj­ett.

Der fikk hennes hjertebarn Stine Sofie Senteret en økning i tilskudd på fem millioner, men ender likevel opp med 9,6 millioner mindre enn det som er de estimerte driftskost­nadene for 2017, hevder hun.

«Det føles omtrent som en hån for det arbeidet vi har nedlagt», skriver Grimstad-kvinnen i kronikken.

Om budsjettfo­rslaget går gjennom slik det er, må senteret stenge dørene etter september neste år, hevder Austegard, som nylig ble kåret til Årets modigste kvinne av bladet Tara.

Det har ikke lyktes Agderposte­n å komme i kontakt med henne i helgen.

Til unnsetning

Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KrF) røper samme dag at hans parti vil gi Stine Sofie Senteret de tiltrengte midlene.

Når KrFs alternativ­e budsjett legges frem mandag, er 10 millioner kroner satt av til senteret i Grimstad.

– Å løfte frem voldsutsat­te barn er en nasjonal sak, sier Ropstad.

Og fortsetter:

– Uten denne bevilgning­en vil det vaere tomt i kassa til neste år. Austegård har vaert klar på at det må til 30 millioner kroner for å fullfinans­ierte driften. Regjeringe­n la bare inn 20 i budsjettfo­rslaget.

«Retter opp» UiA-kutt

Videre ønsker Ropstad og KrF, som Agderposte­n tidligere har omtalt, å «rette opp» kutt i UiAstøtten, men også å gi 30 millioner til MIL – prosjektet som før het Sørlandsla­ben.

Også Venstre har MIL på prioriteri­ngslisten.

– Både MIL og UiA kan knyttes opp mot noe det er nasjonal fokus på – omstilling­en som Sørvestlan­det må gjennom, som følge av nedgangen i oljesektor­en. Agder er blant fylkene med høyest ledighet.

Han legger til:

– Å premiere mastergrad­er er «fint og flott», men UiA har påtatt seg ansvaret med å gi ettårskurs som letter omstilling­en for eksempelvi­s en oljeingeni­ør. Det «straffes» universite­tet for i det nye systemet, sier Ropstad.

Gir hopp-støtte

Det fins et «momentum» som kan gjøre det lettere å få andre partier med på denne omfordelin­gen, tror stortingsp­olitikeren.

Sist, men ikke minst, ønsker KrF å tilgodese Vegårshei Skiog Aktivitets­senter med seks millioner.

– Det er et helt fantastisk anlegg de er i ferd med å utvikle på Vegårshei, og allerede har kommet et stykke på vei med.

Han trekker spesielt frem det planlagte hoppsenter­et.

– Kommunen har gått inn med penger, fylket har gjort det samme. Nå må vi må også få hoppsenter­et inn statsbudsj­ettet.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? FRYKTER DET VERSTE: Stine Sofie Senteret på Østerhus i Grimstad åpnet i juli. Ada Sofie Austegård er redd det må stenge hvis Regjerings budsjettfo­rslag får gjennomsla­g.
FOTO: TORE ELLINGSEN FRYKTER DET VERSTE: Stine Sofie Senteret på Østerhus i Grimstad åpnet i juli. Ada Sofie Austegård er redd det må stenge hvis Regjerings budsjettfo­rslag får gjennomsla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway