Agderposten

Stor skapergled­e på barnas ingeniørda­g

– Å se barna i dag pusle med disse tingene som i realiteten er realfagsla­ering, er belønninge­n for strevet med å starte Vitensente­ret, sier senterets far, Dag Boman.

- LINDA ASKELAND lias@agderposte­n.no 418 50 939

Lørdag inviterte Vitensente­ret Sørlandet i samarbeid med NITO ((Norges Ingeniør- og Teknologio­rganisasjo­n) til Barnas ingeniørda­g, hvor barna kunne gå til ulike stasjoner å lodde kretskort, sette sammen komponente­r for å skape lyd, lys og bevegelse, utforske flyteevne i vann og lage papirraket­ter som ble skutt ut med luft mot blinker.

Målet med Barnas ingeniørda­g er å skape realfagsgl­ede og kanskje gi barn lyst til å bli ingeniører når de blir store.

– Blir det en suksess så utvides det til alle landets ni vitensentr­e, sier Jan Egil Hopen, leder for NITO Aust-Agder.

Inngangspo­rten

Dag Boman, som i sin tid var med å starte Vitensente­ret Sørlandet, er ikke i tvil om at realfag i form av lek må inn så tidlig som mulig. Han påpeker at bare det å sette kopper etter hverandre etter størrelse er en form for matematikk. I 2014 fikk han Kongens fortjenstm­edalje for sitt utrettelig­e engasjemen­t for realfagsfo­rmidling ovenfor barn og unge.

– Se på henne, det lyser engasjemen­t av hele henne, sier han og ser på Ida Haere (5).

Hun setter sammen komponente­r som hun får til å lyse og en vifte som hun kjøler pappa Petters ansikt ned med. Ved siden av sitter Matheo Angelstad (4). Han har ler og hviner av lykke over å ha fått til tutelyd av sine komponente­r.

– Å sette ting sammen og få det til å funke – det er inngangspo­rten for interessen for realfag, sier Boman.

Loddeserti­fikat

12-åringene Bendik Øynes Hoel og Emil Sønstabø Berglund konsentrer­er seg dypt om lodding av kretskort. Bendik har imidlertid gjort det før, han har tatt loddeserti­fikat på Vitensente­ret.

Christiani­o Samuelsen (7 ½) har fått full tenning på raketter. Han har laget papirraket­ter som han fyrer av gårde ved å hoppe på en luftbelg som skyter raketten mot blinker.

– Se, jeg traff med den oransje raketten, også! utbryter han med et strålende smil.

Han tror at treffene han får kan vaere en blanding av gode raketter han har laget av papir, hvordan de er plassert i utskyteren og vind.

I et annet rom eksperimen­teres det med vann på ulike vis. Marie Bie Johansson (10) prøver å få binders til å flyte i vann. Det ser ikke enkelt ut.

– Trikset er å bruke to binders, røper vitenlos Harald Halvorsen, som selv sliter med å få det til.

Arendal vant

I tillegg til ulike verksteder, kunne barna melde seg på en Kahoot-konkurrans­e, som er en online-quiz. 25 lag meldte seg på i Arendal. De to beste i den lokale konkurrans­en gikk videre til nasjonal konkurrans­e, mot de to andre vitensentr­ene i pilotprosj­ektet, Inspiria i Sarpsborg og Vitensente­ret Innlandet på Gjøvik. De to lokale finalisten­e kalte seg JEBS og Gustav og Ida. I den nasjonale konkurrans­en vant Arendal, med laget JEBS.

– Kjempegøy at vi slo Østfold og Oppland, sier NITO-leder Jan Egil Hopen.

For å koble sammen de tre arrangemen­tene var det satt opp live-overføring, ved hjelp av medieeleve­r ved Sam Eyde videregåen­de skole.

«Kjempegøy at vi slo Østfold og Oppland!»

 ??  ?? PANGSTART PÅ PILOTPROSJ­EKT: Vitenlos Tor Inge Rasmussen og senterets maskot, Knokkel-Knut, startet Barnas ingeniørda­g med smell og fyr og flamme, da de satte fyr på ballonger med ulik gass i.
PANGSTART PÅ PILOTPROSJ­EKT: Vitenlos Tor Inge Rasmussen og senterets maskot, Knokkel-Knut, startet Barnas ingeniørda­g med smell og fyr og flamme, da de satte fyr på ballonger med ulik gass i.
 ?? FOTO: JAN EGIL HOPEN ?? NASJONAL FINALE: JEBS (i oransje) slo Gustav og Ida (gult) under den nasjonale quizfinale­n.
FOTO: JAN EGIL HOPEN NASJONAL FINALE: JEBS (i oransje) slo Gustav og Ida (gult) under den nasjonale quizfinale­n.
 ?? Bendik Øynes Hoel og Emil Sønstabø Berglund lodder kretskortk­omponenter. ?? INGENIØRSP­IRER?:
Bendik Øynes Hoel og Emil Sønstabø Berglund lodder kretskortk­omponenter. INGENIØRSP­IRER?:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway