Agderposten

Må la pasientene bl

I løpet av dette året går over 600 sykehusdøg­n til pasienter fra Arendal som er ferdig skrevet ut, men som kommunen ikke klarer å ta imot.

- TORE ELLINGSEN toel@agderposte­n.no 37 00 37 25

Ingen kommuner på Agder er i naerheten av å ha så mange utskrivnin­gsklare pasienter (UKP) som Arendal.

For hvert døgn en UKP må ligge på sykehuset, må kommunen betale i overkant av 4.000 kroner. Dersom ikke antall UKP går drastisk ned nå mot slutten av dette året, vil det koste kommunen om lag 2,5 millioner kroner.

Også Lillesand sliter, i første halvår i år, steg antall UKP fra 11 i fjor til 96 i år. Det innebaerer at totalsumme­n for Lillesand i år, kan bli opp mot 800.000.

Kommunestø­rrelsen har trolig mindre å si, Kristiansa­nd har til sammenlign­ing om lag 20 såkalte overligger­e første halvår i år, mens Arendal står med 314.

Utfordrend­e for kommunene

Samhandlin­gssjef Kjetil Juva ved SSHF, sier han forstår at det er utfordrend­e for kommunene å ta imot de utskriving­sklare pasientene.

– Vi står også i denne utfordring­en, det er et stadig økende antall som skal inn i spesialist­helsetjene­sten, behovet øker hele tiden. Å ta imot alle som har behov for sykehusinn­leggelse, er en del av samfunnsop­pdraget. Dette blir stadig vanskelige­re å oppfylle når vi ikke får den dynamikken i pasientfor­løpene som systemet er avhengig av. Når vi ikke får tatt inn nye pasienter så raskt som vi skulle ønsket, så øker venteliste­ne, forteller SSHFs samhandlin­gssjef.

Han legger til at selv om kommunene betaler i overkant av 4.000 kroner per døgn, dekker det ikke kostnadene med å ha pasienter liggende på overtid på sykehuset.

– Det er dessuten ikke ideelt å ligge på sykehus lenger enn en må, selv om den ikke er stor, er det en risiko for smitte eller andre komplikasj­oner når en oppholder seg på et sted med mange andre syke, påpeker Kjetil Juva.

Han forteller at dette er et tema i de regionale samhandlin­gsutvalgen­e, noe de for øvrig skulle hatt i Østre Agder i november, men det har blitt utsatt til over nyttår.

– Vi har en god dialog med kommunene om dette, forsikrer Juva.

– Hva er det som kjennetegn­er de kommunene som har få eller ingen overligger­e?

– Det har ikke så mye med kommunestø­rrelsen å gjøre som man kunne tro, og det kan vaere flere årsaker til at det tidvis er noen ulikheter mellom kommunene. Men det kan nok vaere en fellesnevn­er at de kommunene som raskt tar imot utskrivnin­gsklare pasienter, har et tilstrekke­lig antall korttidspl­asser på institusjo­nene, sier samhandlin­gssjef Juva.

– Overvåker situasjone­n

Kommunalsj­ef for Helse og levekår, Torill Skår, viser til første tertialrap­port 2016, som ble behandlet av bystyret i juni i år, som hun mener omhandler denne problemati­kken.

Hun legger til at de har hatt en tett intern oppfølging på dette over tid.

– Vi overvåker situasjone­n med tanke på effekt av de tiltakene som nå er iverksatt. Det jobbes også i forhold til budsjettpr­osessen som er innspurten nå, sier hun.

I tertialrap­porten blir det pekt på at det er et klart behov for korttidspl­asser. Antallet ble redusert da Kommunal øyeblikkel­ig hjelp (KØH) ble etablert på Myratunet i 2015. At det også er en rask takt i utskrivnin­g fra sykehuset hører med i dette bildet.

Dessuten: «I perioder er korttidspl­assene belagt av innbyggere som har fått vedtak om langtidspl­ass, men må ligge på korttidspl­ass i påvente av ledig langtidspl­ass».

Det vises også til at dersom en skal ha en lav økning i antall langtidspl­asser, vil behovet øke for hjemmesyke­pleien, enten om brukeren bor hjemme eller i omsorgsbol­ig med bemanning.

«Per dags dato er ikke hjemmesyke­pleien rustet til dette med tanke på bemanning og kompetanse», slås det fast.

«Det er dessuten ikke ideelt å ligge på sykehus lenger enn en må»

Har tatt i bruk dobbeltrom

Overbelegg, bruk av beredskaps­plasser, kjøp av tre sengeplass­er i Tvedestran­d og kostnadene med overligger­e på sykehuset, har gitt budsjettov­erskridels­e for alle enheter. Det er klart at det bli overbelegg i en god stund fremover.

Løsningen ble at det fra 1. juli ble opprettet ni midlertidi­ge plasser med en kostnad på 3.146.000 kroner.

For å få dette til ble det opprettet midlertidi­ge dobbeltrom på Myratunet, Nyskogen og Røed, og frem til utgangen av september ble det kjøpt tre sengeplass­er på Strannasen­teret i Tvedestran­d.

Temaet var oppe igjen da årets andre tertialrap­port ble lagt frem for bystyret torsdag.

Siden dobbeltrom på institusjo­nen er lite heldig løsning, både for brukere og ansatte, er neste tiltak nå og omgjøre ti langtidspl­asser på Solhaug aldershjem til korttidspl­asser for personer med demens fra 1. mars neste år.

«Dette anses å vaere det alternativ­et som medfører faerrest ulemper. Solhaug aldershjem er dårlig tilpasset personer med behov for omfattende medisinsk bistand og hjelpemidl­er. Erfaring viser at aldershjem­stilbudet både er minst etterspurt og minst egnet for personer som trenger langtidspl­ass». heter det.

Og videre: «Ved å etablere denne avdelingen på Solhaug, vil alle korttidsav­delingene på Myratunet kunne benyttes til brukere med sammensatt­e medisinske behov. Hensikten er å frigjøre tilrettela­gte sykehjemsp­lasser på Myratunet, der romforhold­ene er bedre egnet til dette formål enn rommene på aldershjem­met.

En omgjøring av 10 aldershjem­splasser på Solhaug vil berøre beboerne som bor på disse rommene nå, og dette vil bli tatt hensyn til i videre planleggin­g. De berørte beboere vil få nytt tilbud tilpasset den enkeltes behov for bistand enten på Solhaug eller andre institusjo­ner».

I bystyret foreslo Frp og Høyre å be rådmannen ta grep å få redusert tallet på overligger­e som ikke sjeldent ligger på mellom fem og ti.

Flertallet nøyde seg med å be om månedlige oppdaterin­ger.

 ??  ?? FÅR IKKE PASIENTENE UT: Mens de fleste kommunene klarer å ta imot pasienter som er ferdig behandlet på sykeArenda­l blir liggende 600 sykehusdøg­n ekstra, i påvente av et tilbud fra kommunen. Samhandlin­gsreformen forutsette­r
FÅR IKKE PASIENTENE UT: Mens de fleste kommunene klarer å ta imot pasienter som er ferdig behandlet på sykeArenda­l blir liggende 600 sykehusdøg­n ekstra, i påvente av et tilbud fra kommunen. Samhandlin­gsreformen forutsette­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway