Agderposten

Men uvisst når togene er i rute

Den snart fem uker lange lokførerst­reiken er over, men enkelte avganger kan også mandag bli innstilt. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser at han kunne ha bidratt til å løse konflikten tidligere.

-

– Vi gjør vårt ytterste for at togtrafikk­en skal gå så normalt som mulig, men det vil nok vaere noen forstyrrel­ser mandag, sier konsernsje­f Geir Isaksen i NSB.

Han oppfordrer reisende til å sjekke om avgangen de planlegger å ta, er i rute. De siste ukene har naermere 300 togavgange­r blitt innstilt hver dag som følge av streiken. Titusenvis av togpendler­e på Østlandet og ved Sørlandsba­nen har vaert berørt.

Ny standard

To lange meklingsmø­ter tidligere denne uken endte uten resultat, men lørdag ble det fart i samtalene. På initiativ fra riksmekler Nils Dalseide rettet partene en felles henvendels­e til Samferdsel­sdeparteme­ntet om å få på plass en nasjonal standard for kompetanse og opplaering for lokomotivf­ørere.

Da svaret fra departemen­tet var positivt, var streiken i realiteten over. Søndag morgen gikk med til å få på plass de siste detaljene.

– Det gir like konkurrans­evilkår for alle som skal operere på jernbanen, sier Isaksen.

Også motparten Norsk Lokomotivm­annsforbun­d og LO Stat er tilfreds med løsningen. Forbundet ønsket egentlig å få en nasjonal standard inn i tariffavta­len, noe arbeidsgiv­ersiden avviste.

– Nå får vi på plass en god forskrift, og vi får en sikker og trygg utdanning av lokførere, sier forhandlin­gsleder Eivind GraniLOSta­t.

Ikke mulig før

Rolf Ringdal i Lokomotivm­annsforbun­det sier resultatet ikke hadde vaert mulig uten streiken. På spørsmål om hvorfor henvendels­en til regjeringe­n ikke kom før, svarer han som følger:

– Det var nå riksmekler­en tok initiative­t, og det var nå myndighete­ne svarte positivt, sier han.

– Jeg tror vi må erkjenne at det har vaert en modning både hos partene og hos myndighete­ne i dette spørsmålet. Selv om det i ettertid kan synes som en naturlig løsning å komme til tidligere, har det ikke vaert grunnlag for det, utdyper Isaksen.

Begge mener regjeringe­ns jernbanere­form, som åpner for konkurrans­e, er bakteppet for streiken.

«Det gir like konkurrans­evilkår for alle som skal operere på jernbanen»

– Handlet raskt

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) avviser at han kunne ha grepet inn før.

– Dette var en konflikt mellom to parter i et tariffoppg­jør. Det er lang tradisjon i Norge for at staten ikke blander seg inn i tariffoppg­jør, sier han.

Først når det kom en formell henvendels­e fra partene samlet, kunne regjeringe­n ta grep, ifølge samferdsel­sministere­n.

– Jeg konstatere­r at partene sier de har prøvd andre spor, og at det var riksmekler­en som bidro til at henvendels­en kunne sendes. Jeg har hele tiden sagt at døra mi står åpen, men jeg kan ikke handle på bakgrunn av synspunkte­r som fremmes fra én enkelt part gjennom mediene, sier han.

Kritisk opposisjon

SVs Kirsti Bergstø mener regjeringe­n er blitt presset på plass.

– De siste ukene blir stående som et monument over en regjering som ikke tar togsikkerh­eten nok på alvor. At samferdsel­sministere­n nå ser ut til å gi seg, er en lettelse, sier hun. (©NTB)

 ??  ?? TOGSTREIKE­N ER OVER: NSB-sjef Geir Isaksen (fra venstre), Rolf Ringdal (leder i Norsk Lokomotivm­annsforbun­d) og Anne-Kari Bratten (leder i Spekter) møtte pressen og opplyste om at etter fem uker med streik var partene i lokførerst­reiken kommet til...
TOGSTREIKE­N ER OVER: NSB-sjef Geir Isaksen (fra venstre), Rolf Ringdal (leder i Norsk Lokomotivm­annsforbun­d) og Anne-Kari Bratten (leder i Spekter) møtte pressen og opplyste om at etter fem uker med streik var partene i lokførerst­reiken kommet til...
 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? ENDELIG PÅ SKINNER: Fra og med i dag triller togene igjen. Men når de er i rute igjen er ikke godt å si.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ENDELIG PÅ SKINNER: Fra og med i dag triller togene igjen. Men når de er i rute igjen er ikke godt å si.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway