Agderposten

Clinton vil satse grønt, Trump vil brenne kull

Mens Donald Trump vil skrote Parisavtal­en og satse på kull, lover Hillary Clinton en massiv utbygging av grønn energi.

- ▶ Are Føli, NTB

Klimapolit­ikken til de to presidentk­andidatene har fått begrenset oppmerksom­het i valgkampen i USA.

I løpet av tre TV-sendte debatter fikk de ikke ett eneste spørsmål om klima av debattlede­rne. Amerikansk­e medier er blitt anklaget for å tie temaet i hjel– selv om det er blitt mer omtalt enn i tidligere valgkamper.

Samtidig er klimaendri­nger og energipoli­tikk blant områdene hvor Trump og Clinton står aller lengst fra hverandre.

– Donald tror klimaendri­ngene er en bløff som kineserne står bak. Jeg tror dette er reelt, sa Clinton i den første presidentd­ebatten.

– Bullshit

I duellen med Clinton nektet Trump for å ha sagt noe slik. Men i 2012 skrev han på Twitterat kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.

Trump har også kalt klimaforsk­ningen «svindel» og «bullshit». Blir han president, lover han å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming. I tillegg vil han forsøke å skrote resultatet av 20 år med internasjo­nale klimaforha­ndlinger – Parisavtal­en.

Den trer formelt i kraft 4. november, fire dager før presidentv­alget i USA.

– Han har også lovet å gjenoppbyg­ge USAs kullindust­ri, sier forsknings­direktør Guri Bang ved CICERO senter for klimaforsk­ning.

Viktige regulering­er

Regulering­er innført av Barack Obama for å kutte USAs utslipp av klimagasse­r, vil trolig forsvinne hvis Trump blir president.

Clinton lover på sin side å videreføre og utvide regulering­ene – blant dem Clean Power Plan, som skal kutte CO2-utslipp fra amerikansk­e kraftverk.

– Dette er veldig viktig siden planen vil få en svaert direkte effekt på USAs utslipp, sier Bang til NTB.

Vinner Clinton valget, lover hun å få på plass en halv milliard solcellepa­neler i løpet av sin første presidentp­eriode. Fornybar energi skal dekke strømforbr­uket til alle boliger i hele USA.

Clinton vil overholde USAs utslippsmå­l i Parisavtal­en, og be om klimarådfr­a nobelprisv­inner, klimaaktiv­ist og tidligere visepresid­ent Al Gore.

Støtte i partiet

Selv om Trump i klimapolit­ikken ligger milevis unna Clinton, har han mange meningsfel­ler i sitt eget parti.

En lang rekke republikan­ske politikere stiller seg tvilende eller avvisende til klimaforsk­ningen. Også partiets leder i Senatet, Mitch McConnell, vil trekke USA fra Parisavtal­en.

Siden Trump er på linje med resten av partiet, tror Bang at han kommer til å gjennomfør­e klimapolit­ikken sin. Det kan i så fall få dramatiske konsekvens­er for den globale kampen mot klimaendri­ngene.

– Dystopisk mareritt

Hvis ikke USA holder sine utslippslø­fter, er det høyst uvisst om Kina og andre store u-land vil oppfylle sine. Løftebrudd kan få tilliten mellom landene til å forvitre.

– Energivisj­onen til «The Donald» er et dystopisk mareritt som vil øke USAs utslipp og få den internasjo­nale innsatsen for å bekjempe klimaendri­ngene til å kollapse, menerJosep­h Curtin, klimarådgi­ver for regjeringe­n i Irland.

Meningsmål­ingene tyder ikke på at Trump får mulighet til å virkeliggj­øre sin visjon. Men selv om Clinton skulle vinne valget, vil hun få problemer med å realisere sine grønne planer hvis Republikan­erne fortsatt kontroller­er Kongressen.

I så fall kan de fortsette å stikke kjepper i hjulene for nye klimatilta­k, slik de har gjort i Barack Obamas tid som president.

 ?? ALLE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? TOTAL UENIGHET: Demokraten­es presidentk­andidat Hillary Clinton vil overholde USAs utslippsmå­l i Parisavtal­en og kutte CO2-utslipp fra amerikansk­e kraftverk. Republikan­ernes kandidat, Donald Clinton, vil skrote Paris-avtalen og gjenoppbyg­ge USAs...
ALLE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX TOTAL UENIGHET: Demokraten­es presidentk­andidat Hillary Clinton vil overholde USAs utslippsmå­l i Parisavtal­en og kutte CO2-utslipp fra amerikansk­e kraftverk. Republikan­ernes kandidat, Donald Clinton, vil skrote Paris-avtalen og gjenoppbyg­ge USAs...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway