Agderposten

To svaert ulike syn på utenrikspo­litikken

Hillary Clinton og Donald Trump er enige om at USA fortsatt bør vaere verdens mektigste land. Men hvordan det skal sikres, har presidentk­andidatene helt ulike svar på.

-

▶ WASHINGTON

Trump kaller sin politikk «Amerika først». Han vil at alle allianser skal ha en direkte og tydelig nytteverdi for USA, og han mener USA stadig blir snytt på den internasjo­nale arenaen og ikke opptrer sterkt og aggressivt nok.

Clinton ser på allianser og internasjo­nalt samarbeid som viktige verktøy for å øke USAs innflytels­e og forebygge krig og konflikter.

Terrorbekj­empelse

Trump vil gjeninnfør­e vanntortur og «ville absolutt godkjent noe utover det» i kampen mot terrorisme. Han vil holde fengselet på Guantánamo-basen åpent, mens Clinton vil stenge det.

Trump vil fjerne de nyinnførte restriksjo­nene på etterretni­ngstjenest­en NSAs masseoverv­åking, mens Clinton vil beholde dem.

Midtøsten og kampen mot IS

Clinton er mer hauk enn president Obama. Hun vil ha en flyforbuds­sone og «sikre områder» på bakken nord i Syria. Det vil innebaere amerikansk­e angrep på syriske baser og syrisk luftvern, og muligens også direkte konfrontas­jon med de russiske styrkene som støtter Assad-regimet.

Trump vil bekjempe IS og «bombe dritten ut av dem», uten å spesifiser­e hva det innebaerer.

Clinton støtter atomavtale­n med Iran. Trump vil reforhandl­e den.

Russland

Trump vil bedre forholdet til Russland og har sagt at Putin er en bedre leder enn Obama. Han er motstander av sanksjonen­e mot Russland, etter annekterin­gen av Krim og innblandin­gen i Øst-Ukraina.

Clinton på sin side vil skjerpe sanksjonen­e og trappe opp arbeidet med et rakettskjo­ld i Øst-Europa. Hun vil hjelpe Europa med å bli mindre avhengig av russisk gass.

NATO og forsvar

NATO har vaert den sikkerhets­politiske grunnmuren i en rekke land siden 1949, blant dem Norge. Trump har klaget over at europeiske NATO-medlemmer ikke bruker nok på forsvar, og at USA tar en for stor del av NATOregnin­gen. Det samme mener Obama-administra­sjonen, men Trump går så langt at han sår tvil om at USA vil komme til unnsetning hvis et land blir angrepet og ikke har betalt nok i forkant.

Trump vil øke USAs forsvarsbu­dsjett, mens Clinton vil bruke pengene mer effektivt og avslutte de automatisk­e budsjettku­ttene.

Handelspol­itikk

Trump vil ha høye tollsatser på vareimport, noe Clinton er mot.

De er begge enige om at en ny handelsavt­ale for landene rundt Stillehave­t, TPP, er en dårlig idé. Clinton kalte tidligere avtalen «gullstanda­rden», men har snudd og sier nå at hun er mot den etter å ha sett detaljene i den ferdigforh­andlede avtalen.

Trump vil reforhandl­e eller trekke USA ut av NAFTA, en frihandels­avtale mellom USA, Mexico og Canada. Det vil ikke Clinton.

Kina og resten av Asia

Trump beskylder Kina for å holde verdien på sin valuta kunstig lav for å gjøre eksportvar­er billigere. Han har truet med en straffetol­l på opp mot 45 prosent.

Republikan­eren har også åpnet for at Japan og Sør-Korea (i tillegg til Saudi-Arabia) kan skaffe seg atomvåpen for å bli mindre avhengig av USA. Han mener også de bør betale amerikaner­ne for sikkerhets­garantiene de får.

Begge kandidaten­e bryter med Obama-administra­sjonen i sin motstand mot TPP, som ville knytte asiatiske land tettere til USA på bekostning av Kina.

▶ Tarjei Kramviken, NTB

 ?? BEGGE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? STØTTER KAMPEN MOT IS: Et amerikansk kampfly av typen F/A-18E Super Hornet tar av fra hangerskip­et USS Dwight D. Eisenhower 19. oktober for å gi flystøtte til kampene rundt den viktige IS-bastionen Mosul i Irak.
BEGGE FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX STØTTER KAMPEN MOT IS: Et amerikansk kampfly av typen F/A-18E Super Hornet tar av fra hangerskip­et USS Dwight D. Eisenhower 19. oktober for å gi flystøtte til kampene rundt den viktige IS-bastionen Mosul i Irak.
 ??  ?? MOTSTANDER ELLER VENN?: Russlands president Vladimir Putin.
MOTSTANDER ELLER VENN?: Russlands president Vladimir Putin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway