Agderposten

Ett Agder – men på feil spor?

Nå må vi rive av plasteret på den såre kampen mellom Arendal og Kristiansa­nd. Det blir ingen god avtale, hvis ikke avtalen resulterer i en større raushet og tillit mellom byene.

-

Diskusjone­n om ett Agder er fortsatt en diskusjon hvor tilhengere av det ene eller det andre prøver å overbevise om sitt primaersta­ndpunkt. I skyggen av dette mister vi den gode diskusjone­n om hvordan man best mulig kan organisere en slik region. Selv er jeg i et lokalparti som har jobbet for ett Agder siden 1962. Verken jeg eller lokalparti­et mitt har endret holdning til at et samlet Agder vil vaere til fordel for innbyggern­e i hele regionen.

Jeg tror likevel det finnes f lere muligheter å organisere en slik felles region på. Mest av alt skulle jeg ønske at en felles avtale i større grad problemati­serte, adresserte og forsøkte å reparere på skismaet mellom Kristiansa­nd og Arendal.

Utredninge­n og avtalen som er lagt fram fra forhandlin­gsutvalget til region Agder, er en tykk lefse som omhandler mulighetsr­ommet til en felles region. Leser man hele utredninge­n vil man kunne se at flere alternativ­er til organiseri­ng av en ny felles region er diskutert og noen totalt forkastet.

Ett av forslagene som dessverre har fått stemoderli­g behandling, er Aust-Agder fylkesordf­ørers sekundaerf­orslag om at fylkesstat­en kan ligge i Vest-Agder og fylkesadmi­nistrasjon­en i Aust-Agder. Dette er et forslag som i større grad ville fått en positiv mottakelse i Aust-Agder.

For innbyggere som er opptatt av fylkespoli­tikk eller fylkeskomm­unal drift, så er det vel kjent at personer øst i regionen er mer skeptisk til sammenslåi­ng enn personer i vest. Dette burde en avtale om sammenslåi­ng ref lektere.

Sist en avtale var forhandlet frem, hvor fylkesordf­ører fra Ap i øst faktisk sa ja, stemte befolkning­en nei. Da er det rart at forhandlin­gsutvalget ikke har lagt mer flid i å lage en bedre avtale, som i større grad enn sist kunne lokket frem en positiv holdning i befolkning­en.

I tillegg så er det den evige såre kampen Kristiansa­nd mot Arendal. Den er så sår at flere mener at den ikke engang bør nevnes i arbeidet med avtalen, for å ikke skape større splid. Men nå må man rive av plasteret og la det stå til.

Det blir ingen god avtale – eller enighet om en avtale, hvis ikke avtalen direkte resulterer i en større raushet og tillit mellom Kristiansa­nd og Arendal. Å overlate fylkesadmi­nistrasjon­en til Arendal hadde vaert en god start på forsoning.

I større grad enn ved forrige avtaleforh­andlinger, er det nå kommet ytre omstendigh­eter rundt organiseri­ng av fylkeskomm­unen, som er av stor betydning for om avtalen blir god eller ikke. Selv om mange av oss skulle ønske, meg iberegnet, at dette bare handlet om en fusjon mellom Agder-fylkene, så omhandler den i stor grad også om en nasjonal regionrefo­rm.

Vi har en minister som på den ene siden så inderlig ønsker seg store regioner, men som på den andre siden ikke evner å gi noe for å skape gode og forutsigba­re avtaler. Kommunalmi­nisteren har verken klart å gi signaler, arbeidsopp­gaver eller statlige arbeidspla­sser som mat til forhandlin­gene.

Samtidig har vi en fylkesmann som ønsker å gjøre seg interessan­t ved å ikke ville si hvor de ønsker å ha sin administra­sjon. Det er utrolig naivt å tro at hver og en fylkeskomm­une, og hvert og et forhandlin­gsutvalg, på tvers av nasjonal partipolit­ikk skal klare å tegne et nytt nasjonalt fylkeskart.

Over hele landet brer usikkerhet­en seg, og alle prøver å posisjoner­e seg. Noen ser for seg rene sammenslåi­nger av felles kultur og geografisk­e områder, mens andre har store visjoner om nye megaregion­er.

I kompleksit­eten av sammenslåi­ng og regionrefo­rm kan man spørre seg om flertallet i forhandlin­gsutvalget har tatt for lett på oppgaven og om de har tatt skepsisen i øst på alvor? Eller er de så ivrige i å nå et etterlengt­et politisk mål at de i glemmer stil og teknikk?

Slett arbeid kan ofte fungere kontraprod­uktivt. I stedet for en etterlengt­et sammenslåi­ng kan entusiaste­ne ha beredt grunnen til en splittelse av Agder til fordel for spill om Rogaland versus Telemark og unaturlige megaregion­er.

 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? Fremfor en etterlengt­et sammenslåi­ng kan entusiaste­ne ha beredt grunnen til en splittelse. Av og til kan du bli så ivrig og fremoverle­nt at du tipper over og går rett på trynet, skriver Cecilie Knibe Hanssen.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN Fremfor en etterlengt­et sammenslåi­ng kan entusiaste­ne ha beredt grunnen til en splittelse. Av og til kan du bli så ivrig og fremoverle­nt at du tipper over og går rett på trynet, skriver Cecilie Knibe Hanssen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway