Agderposten

Viktighete­n av arbeidspla­sser

-

Kampen for å skaffe arbeidspla­sser til regionen vår vil bli viktigere og viktigere. Derfor er det ikke uten grunn at ordførerne i Øste Agder overfor Agderposte­n uttrykker bekymring for at arbeidspla­ssene ser ut til å tørke inn. En fersk rapport fra Telemarksf­orskning viser nemlig at mens Kristiansa­nds-området ligger langt over gjennomsni­ttet når det gjelder nye arbeidspla­sser, så ligger de åtte kommunene Arendal, Grimstad, Froland, Tvedestran­d, Åmli, Gjerstad, Vegårshei og Risør langt under det samme gjennomsni­ttet.

Politikern­e er kontinuerl­ig opptatt av å legge forholdene til rette for nye arbeidspla­sser. Men politikern­e blir litt handlingsl­ammet i sitt arbeid når forskninge­n som legges frem forteller at årsaken til de dystre kurvene for Østre Agder antakelig finnes i naeringsli­vet selv. Konkurser, manglende investerin­gsvilje og manglende optimisme og vekstambis­joner er faktorer Telemarksf­orskning nevner.

Dersom vi løfter blikket kraftig og inntar et globalt perspektiv på arbeidsmar­kedsutvikl­ingen ser vi også hvor lite politikern­e egentlig kan gjøre. WTO-sjefen Roberto Azevédo sa i forrige uke at han tror millioner av mennesker vil miste jobben i industrial­iserte land, en utvikling han tror vil skape sosial uro. Han frykter at den teknologis­ke utviklinge­n og automatise­ring vil føre til at millioner av dagens arbeidspla­sser forsvinner. I Oslo understrek­et han i forrige uke at det er viktig å sikre folk de ferdighete­ne som moderne økonomi etterspør. Samtidig er han opptatt av å lage internasjo­nale handelsreg­ler som gjør at mindre bedrifter og folk i distrikten­e blir konkurrans­edyktige.

Arbeidspla­sser er en av de viktigste stabiliser­ingsfaktor­ene i et demokrati. Når WTO-sjefen antyder fare for sosial uro, samtidig som anerkjente forskere advarer mot svekkelse av de demokratis­ke institusjo­nene i tiden fremover, ser vi hvor viktig arbeidspla­sser er, enten de er nye eller gamle. Her har både politikere og naeringsli­vet et stort ansvar.

 ??  ?? Lokalpolit­ikerne Geir Fredrik Sissener og Ingrid D. Skaarmo er enige om at de vil ha flere offentlige arbeidspla­sser til Arendal.
Lokalpolit­ikerne Geir Fredrik Sissener og Ingrid D. Skaarmo er enige om at de vil ha flere offentlige arbeidspla­sser til Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway