Agderposten

Pårørende redder norsk velferdsst­at

- Wenche Rolstad Nestleder Norges Kvinne- og familiefor­bund

Det er på høy tid at familiens usynlige omsorg blir synlig. Norges Kvinne- og familiefor­bund har 3.500 medlemmer spredd over hele landet. Vi har i flere år ivret for lik omsorgsløn­n for de pårørende som har omsorg for sine.

I et høringsnot­at om endringer i helse- og omsorgstje­nesten om styrket pårørendes­tøtte, var det mange positive tanker. Det ga signaler om at man tar den pårørende som yter omsorg på alvor, og man tar brukeren og brukers rolle til å påvirke egen hverdag alvorlig.

Videre understrek­es det hvor stor betydning det er at pårørende som makter, tar en så stor del av omsorgsans­varet. Dette ville faktisk ikke samfunnet klart seg uten.

I høringsnot­atet er det lovord over den pårørendes innsats og betydninge­n av denne. Videre gir departemen­tet klart uttrykk for at pårørendes innsats er betydelig og medfører en reell avlastning og innsparing.

Det er derfor med sjokk vi ser forslaget om å endre ordningen med omsorgsløn­n til omsorgsstø­nad og begrunnels­en for dette – det skal ikke vaere en reell lønn. Vi mener at det omsorgsarb­eidet som den pårørende utfører er arbeid – det sier også departemen­tet i sitt høringsnot­at. Da må det utbetales lønn, som skal basere seg på timer med avlønning etter vanlig regulativ.

Videre mener vi at omsorgsløn­n skal gi ordinaere pensjonsog sykelønnsr­ettigheter, og rett til feriepenge­r. Vi er klar over at våre forslag koster. Men det er slik at samfunnet i dag og trolig heller ikke i fremtiden, vil makte å selv overta den omsorgsopp­gaven som pårørende utfører.

Departemen­tets forslag om at pårørende må gis nødvendig opplaering og avlastning er bra. Dersom pårørende skal kunne kombinere omsorgsarb­eidet med annet lønnet arbeid, er det avgjørende at de mottar lønn. Da unngår omsorgsgiv­er redusert pensjon.

Vi finner forslaget om å endre omsorgsløn­nsordninge­n til en stønadsord­ning ganske enkelt som en nedvurderi­ng av pårørendeo­msorgen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway