Agderposten

Gir flere dødsfall og ulykker enn bilkjøring

- Roar Olsen For IOGT Vestfold

Bård Hoksrud ble for noen dager tilbake intervjuet i Dagsnytt 18, og det er ikke bare trist, men patetisk å høre hva Frp mener om alkoholpol­itikk.

Hoksrud refererer til det forslag som partiet igjen har i sitt partiprogr­am: Salg av sprit til 18-åringer, (nå 20 år), ingen begrensnin­g av salg og skjenketid­er og fri flyt av alkohol for alle over 18 år.

Forebyggen­de helsearbei­d og politiske beslutning­er, med hensyn til barn og ungdoms trygghet, ser ikke ut til å vaere noen Frp-sak. Dette partiet velger å se helt bort fra forskning som viser hvilke virkemidle­r som er viktig for å begrense alkoholfor­bruk og ved det redusere drap, vold, voldtekter og foreldres alkoholmis­bruk hvor barn lider, (over 90.000 i Norge), bilulykker og kriminalit­et.

En rusmisbruk­er påvirker mellom 5–10 personer i familie og omgangskre­ts, til fortvilels­e for alle sine naermeste. At ikke alle, inklusiv Frp, ønsker å begrense forbruk og problemer, er vanskelig å forstå.

Ett av de viktigste virkemidle­r i tillegg til pris, er tilgjengel­ighet. Jo, lettere det er å få kjøpt alkohol, jo, høyere forbruk, mer misbruk og ved det f lere problemer for enkeltpers­oner, barn og familier. Men Frp tror at opplysning er godt nok.

Men når dette partiet selv ikke tar til seg eller ikke vil vite hva forskninge­n viser om hva som skal til for å begrense alkoholska­der, så tror de at folk f lest begrenser sitt forbruk bare det opplyses om konsekvens­ene.

Jeg hører argumentet om at voksne selv kan styre sitt forbruk og ikke trenger barnepiker. Hvorfor har vi da fartsgrens­er, fartsdumpe­r, lysreguler­inger, osv? Alkoholmis­bruk fører til f lere dødsfall og ulykker enn bilkjøring.

Hvis Frp ønsker et godt samfunn for flest mulig, er deres ønsker om fri flyt av alkohol ikke til å forstå. Alkohol koster det norske samfunn ca 22 milliarder pr år. (Statens avgifter er ca 50 prosent av kostnadene.) I tillegg kommer personlige skader, tragedier, familiers bekymringe­r og ikke minst barns utrygghet

Vi håper Frp ikke når frem med sin alkoholpol­itikk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway