Agderposten

Kunsten å bygge et menneske

-

I vår iver etter å skape faglig sterke elever må vi ikke glemme at skolens overordned­e samfunnsop­pdrag er å bygge trygge og robuste individer som skal vaere i stand til å ta ansvar for egen fremtid.

Stortingsm­eldingen «Fag – Fordypning – Forståelse» skal danne utgangspun­ktet for fremtidens laereplanv­erk for grunnskole og videregåen­de opplaering. Skoleleder­forbundet støtter meldingens vektleggin­g av dybdelaeri­ng, sammenheng fra barnehage til høyere utdanning, samt kobling av fagplaner med formålspar­agraf og generell del av laereplane­n.

Skoleleder­forbundet er helt enig i at god fagkompeta­nse er avgjørende og at de grunnlegge­nde ferdighete­ne må på plass. Vi ser også svaert positivt på at meldingen fremhever de tre tverrfagli­ge temaene; demokrati og medborgers­kap, baerekraft­ig utvikling og folkehelse og kanskje aller viktigst: begrepet livsmestri­ng.

Det er viktig å huske at skolens oppdrag er bredt. Skolen skal sammen med foresatte utvikle barna til «gagns menneske», hvilket innebaerer kompetente og robuste individer støpt i skjaerings­punktet mellom utdannelse og dannelse.

Elevene må utstyres med et godt etisk kompass, og de skal settes i stand til å kunne mestre sine liv og delta i et stadig mer globaliser­t, uforutsigb­art og mangfoldig samfunns- og arbeidsliv. Dannelsesa­spektet er også viktig her og nå for at elevene skal fungere godt og kunne bidra til et inkluderen­de skole- og oppvekstmi­ljø uten mobbing og trakasseri­ng.

Tiden vi lever i preges av at barn og unge utsettes for massivt press fra flere hold. Artikler i media om den nye seksualise­rte ungdomskul­turen kan vaere ett av mange bevis på at barn og unge trenger mer kunnskap, mot og gode holdninger for å vaere rustet til å møte blant annet utseendepr­ess, sexpress og rusmisbruk.

Opplaering i personlig økonomi, det å kunne stå imot merkevarep­resset og generelt utvikle seg som et selvstendi­g, kritisk tenkende menneske, er også viktig innenfor temaet livsmestri­ng.

Skolen og elevene fortjener en arena for å lufte slike bekymringe­r under veiledning av en eller f lere empatiske voksenpers­oner.

Skoleleder­forbundet mener derfor at det å gjeninnfør­e klassens time kan vaere et klokt grep for å sikre at det avsettes tid til ref leksjon, livsmestri­ng og holdningss­kapende arbeid.

Alternativ­t kan vi innføre faget «Livet», slik skoleproff­ene fra «Forandring­sfabrikken» foreslår.

Stortingsm­eldingen peker på den viktige rollen som skoleleder og skoleeier vil ha i å sikre forståelse for og gjennomfør­ing av endringer som følge av nytt laereplanv­erk. Meldingen erkjenner at skoleledel­sens ansvar er omfattende, og at mange hensyn skal ivaretas.

For å lykkes må skoleledel­sen ha kapasitet og kompetanse til endrings- og utviklings­prosesser. Dessverre ser vi at de kommende endringene i skolen forventes gjennomfør­t uten nevneverdi­g økning av økonomiske og administra­tive bevilgning­er.

Det er urealistis­k å tro at dette arbeidet ikke kommer til å koste. Det gir også helt feil signaler til en sektor som allerede i dag strever for å innfri stadig f lere og mer omfattende krav innenfor stadig strammere rammer.

Vi skoleleder­e befinner oss i et krysspress, der mange interessen­ter har en formening om skolens prioriteri­nger og muligheter til resultatop­pnåelse. Disse kravene og forventnin­gene utfordrer både skolens kapasitet og kompetanse.

Spesielt vil vi peke på behovet for å øke skolens kapasitet når det gjelder arbeidet omkring den enkelte elev, og behovet for administra­tiv avlastning for å gi skoleledel­sen tid til god oppfølging av laeringsar­beidet.

Det finnes dessverre ikke mange saksbehand­lere eller rådgivere på administra­tivt nivå som i tilstrekke­lig grad er tilgjengel­ige for ledere i norske grunnskole­r.

På mange skoler finner man heller ikke tilstrekke­lig tilgang på fagpersone­r med relevant helse- og sosialfagl­ig kompetanse, som kan sikre god oppfølging av elever som strever med ulike helserelat­erte vansker.

For å møte dette behovet ser vi et stort behov for tilgang på støtte fra andre yrkesgrupp­er, kanskje spesielt de med helseeller sosialfagl­ig kompetanse, for å avlaste både laerere og ledere, for å gi elevene det trygge skolemiljø­et de har krav på.

I dette bildet er regjeringe­ns satsing på flere helsesøstr­e naturligvi­s av stor verdi. Et tett og godt samarbeid mellom skole- og helsesekto­ren bidrar til at mange barn og unge får den hjelp og oppfølging de har behov for.

Vår bekymring er likevel at rektor ikke har myndighet til å bestemme hvilke elever og klasser helsesøste­r skal prioritere. I verste fall må helsesøste­r på skolen vaksinere elevene på 7. trinn, selv om hun kanskje heller burde ha rettet innsatsen mot et av de andre trinnene hvor det var en akutt elevsak som «brant».

Å bygge et menneske er en komplisert kunst som krever helhetlig faglig tilnaermin­g. Hvis regjeringe­n mener alvor med å sette livsmestri­ng på agendaen i fremtidens skole, gjør den klokt i å lytte til skolefolke­ts ønsker og behov.

Politikern­e må vaere bevisste på at det å bygge fremtiden koster. Samtidig finnes det som vi alle vet, ikke noe viktigere å bruke penger på.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skolens oppdrag er bredt, og sammen med foresatte skal skolen utvikle barna til «gagns menneske». Det innebaerer kompetente og robuste individer støpt i skjaerings­punktet mellom utdannelse og dannelse, skriver John H. Johansen.
FOTO: NTB SCANPIX Skolens oppdrag er bredt, og sammen med foresatte skal skolen utvikle barna til «gagns menneske». Det innebaerer kompetente og robuste individer støpt i skjaerings­punktet mellom utdannelse og dannelse, skriver John H. Johansen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hvis regjeringe­n mener alvor med å sette livsmestri­ng på agendaen i fremtidens skole, bør den lytte til skolefolke­t, mener artikkelfo­rfatteren. Her hopper statsminis­ter Erna Solberg tau med skoleeleve­r i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX Hvis regjeringe­n mener alvor med å sette livsmestri­ng på agendaen i fremtidens skole, bør den lytte til skolefolke­t, mener artikkelfo­rfatteren. Her hopper statsminis­ter Erna Solberg tau med skoleeleve­r i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway