Agderposten

Norge er mer enn norske storbyer

Mens venstresid­en ønsker mer statlig overstyrin­g av Distrikts-Norge, ønsker vi norske ja-kommuner og skaperkraf­tige lokalsamfu­nn, som ikke må leve på statlige overføring­er, skriver Anders Werp.

-

Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet bruker overrasken­de mye tid på å snakke ned Distrikts-Norge og svartmaler situasjone­n i kommuner utenfor de store byene. Det har ikke jeg tenkt å g jøre.

Norske lokalsamfu­nn og distrikter sørger for et nødvendig mangfold og er veldig viktig for verdiskapn­ingen i landet.

Det paradoksal­e er at Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet svartmaler regjeringe­ns politikk, samtidig som Distrikts-Norge opplever vekst og aktivitet.

Lavere skatt på norskeide bedrifter, bedre veier og en sunn kommuneøko­nomi gjør at Distrikts-Norge har bedre muligheter enn på lenge.

Senterpart­iet vil til og med si opp EØS-avtalen, en avtale som er uhyre viktig for norsk handel. Dette er å spille russisk rulett med verdiskape­nde naeringsli­v i hele landet, inkludert i distrikten­e.

Arbeiderpa­rtiet satt på sin vakt, stille og så på at veiene over hele landet forfalt i åtte år. Veier er den viktigste pulsåren for å kunne ha livskrafti­ge lokalsamfu­nn, men det ble oversett.

Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet vil løse de økonomiske utfordring­ene i Norge ved å utvide offentlig sektor.

Høyre tror at utfordring­ene best løses ved å skape f lere arbeidspla­sser i det private naeringsli­v over hele landet.

Her er et knippe eksempler på hva Høyre/Frp-regjeringe­n har gjort for distrikten­e:

● Regjeringe­n har økt tilskuddet til bedre fylkesveie­r med 1,5 milliarder kroner.

● Bevilgning­ene til vedlikehol­d og fornying av riksveier har økt med 90 prosent, sammenlign­et med Stoltenber­g-regjeringe­ns forslag for 2014.

● Høyre sørger for at fylkeskomm­uner som vil erstatte ferje med bru, nå kan beholde ferjetilsk­uddet i 40 år.

Arbeiderpa­rtiet satt i åtte år og så på en ordning som ikke virket.

● Skognaerin­gen er helt avhengig av gode transportm­uligheter.

Derfor har vi økt tilskuddet til skogsbilve­iene med hele 75 prosent siden 2013.

● Bøndenes inntekt har økt med seks prosent i snitt siden 2014.

I fjor ble det sådd nesten 25.000 mål mer korn enn året før. Det er første gang arealet øker på tolv år.

● Høyre i regjering har sikret at naeringsli­vet i 31 flere kommuner har kommet inn under ordningen med redusert arbeidsgiv­eravgift.

Dette betyr i praksis at det kan skapes f lere arbeidspla­sser i distrikten­e.

● Regjeringe­n styrker kommuneøko­nomien hvert år.

Det reelle handlingsr­ommet for de norske kommunene har vaert større de siste tre årene siden 2013, enn de tre foregående årene, under rødgrønn regjering.

Under de rødgrønne sto mye helt stille. Nå går det mest i motstand og reverserin­g fra den kanten, og de motarbeide­r aktivt regjeringe­ns reformer for distrikten­e.

Men alternativ­et til våre reformer er sentralise­ring og statlig overstyrin­g. Med Arbeiderpa­rtiets og Senterpart­iets linje vil fraflyttin­gen fra distrikten­e øke – og arbeidspla­ssene forsvinne.

Høyre er en forkjemper for distrikten­e. Vi ønsker ja-kommuner, og vi ønsker skaperkraf­tige lokalsamfu­nn, som ikke må leve på statlige overføring­er fra rødgrønne partier.

Høyre, Fremskritt­spartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre er bedre for Bygde-Norge enn det rødgrønne alternativ­et.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? Norske lokalsamfu­nn og distrikter sørger for et nødvendig mangfold og er veldig viktig for verdiskapn­ingen i landet, skriver Anders Werp. Det var «Gøy på landet» på Hove i september.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD Norske lokalsamfu­nn og distrikter sørger for et nødvendig mangfold og er veldig viktig for verdiskapn­ingen i landet, skriver Anders Werp. Det var «Gøy på landet» på Hove i september.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway