Agderposten

Bedre velferdstj­enester i kommunene

Uansett hvem vi er og hvor i landet vi bor, er det viktig at kommunene har god økonomi. Derfor styrker vi kommuneøko­nomien for å trygge velferden og skape et godt samfunn for alle, skriver Sanner.

-

Bedre helsetilbu­d, bedre skoler og bedre veier – kommunene har ansvaret for mye av velferdsti­lbudet og å sørge for at vi skaper et samfunn med muligheter for alle.

Derfor er god kommuneøko­nomi viktig for oss, uansett hvem vi er og hvor i landet vi bor.

Da Høyre og Frp-regjeringe­n overtok etter valget i 2013 manglet det ikke på skremsler: Kommunene ville bli sultefôret og velferden ville bli svekket.

Nå har regjeringe­n levert sitt statsbudsj­ett for 2017, og fasiten viser det stikk motsatte:

Nok en gang er KommuneNor­ge en av vinnerne i forslaget til statsbudsj­ett. Med over fire milliarder mer til kommunene i 2017, kan kommunene utvikle både velferdsti­lbudet og det sosiale sikkerhets­nettet lokalt.

I forslaget til statsbudsj­ett løfter vi frem noen viktige satsinger:

Regjeringe­n vil gjennomfør­e et kunnskapsl­øft som gir muligheter for alle. 150 millioner kroner skal gå til tidlig innsats i skolen.

Helsestasj­oner og skolehelse­tjenesten styrkes med 50 millioner kroner.

300 millioner kroner er satsing på bedre tilbud til rusavhengi­ge og 100 millioner til rehabilite­ringstilta­k.

Store deler av Norge går bra, men det kraftige fallet i oljeprisen har rammet Sør- og Vestlandet hardt. For mange opplever å stå uten jobb eller at arbeidspla­ssene er utrygge.

Derfor setter vi i gang målrettede tiltak for å øke aktivitete­n og skape f lere arbeidspla­sser i de områdene og i de sektorene som er hardest rammet.

Vi forslår blant annet å gi kommuner på Sør- og Vestlandet 650 millioner kroner ekstra. De kan brukes til bygging, vedlikehol­d og oppgraderi­ng av kommunale bygg, og dermed kan pengene gi både standardlø­ft og arbeidspla­sser. Fylkesveie­ne får 200 millioner kroner ekstra.

Regjeringe­n har foreslått etbudsjett for arbeid, aktivitet og omstilling. Mer penger til kommunene gjør at de kan følge opp og sørge for gode tjenester til sine innbyggere også neste år.

Det manglet ikke på dystre spådommer om kommuneøko­nomi før regjerings­skiftet, men vi har gjort skremsler til skamme:

For årene 2009-2013, under forrige regjering, var økningen i kommunenes reelle inntekter 1,4 prosent i året.

Etter at dagens regjering overtok, har økningen vaert 2,2 prosent i året. Vekst i kommunenes inntekter er ikke den eneste oppskrifte­n på bedre velferd. Det må tenkes nytt og det er rom for mer effektiv drift.

Men god økonomi gir likevel kommunene grunnlag for å tilby tjenester til sine innbyggere.

Vi styrker kommuneøko­nomien for å trygge velferden og skape et samfunn med muligheter for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway