Agderposten

- Flygelet jeg har hengt opp, er meg

Hun brukte japansk bondage da hun hengte et flygel opp i lufta. Og laget video av mennesker som blir hengt opp omtrent på samme vis. – Flygelet er meg, sier kunstneren Marte Gunnufsen fra Lillesand, som nå har fått gjeve priser for arbeidene.

- INGER STAVELIN inger.stavelin@agderposte­n.no 916 48 412

Marte Gunnufsen (36) fikk både Sparebanke­n Sørs Kunstnerpr­is 2016 på 150.000 kroner og Publikumsp­risen på 15.000 kroner på Sørlandets Kunstmuseu­m (SKMU) fredag.

Arbeidene hun fikk sånn uttelling for i helgen, var stilt ut i Arendal kunstforen­ings lokaler i Det lindvedske Hus i sommer.

Gjør flygelet til kropp

Marte Gunnufsen deltok i konkurrans­en om prisene med tre arbeider: Videoen «Flesh», en installasj­on og en video av performanc­en hun hadde på åpningen av utstilling­en i Sørlandets Kunstmuseu­m.

Installasj­onen er et flygel som er delvis hengt opp i lufta av massevis av tau i forskjelli­ge farger og med knuter og forbindels­er i et nettverk.

– Flygelet er meg – eller en forlengels­e av meg. Jeg gjør flygelet til kropp, sier hun, som både har en master i klassisk piano og en bachelor fra Kunsthøysk­olen i Bergen.

Gjør kropp til skulptur

Det hun sier blir mer begripelig når en ser videoen «Flesh». Der blir mennesker – frivillig – bundet med de samme tauene og de samme knutene som flygelet. Musikk er en viktig del av videoen.

– Er bidraget ditt erotisk, siden det knyttes an til bondage?

– Nei. Det handler om kropp, men ikke erotikk. På et vis gjøres kropp om til skulptur. Japansk bondage kan vaere erotisk, men også veldig spirituell, og praktisere­s også med klaer på. Jeg har fokusert på kropp og kjøtt og naerhet. Maktforhol­det mellom den som blir bundet og den som binder er veldig veldig intenst. Men dette er barnevennl­ig, ikke noe vold. Det de som blir bundet og hengt opp gjør, er en selvvalgt reise. De ønsker å føle det de føler. Det er ingen tvang og ikke sex. Men mer poetisk i forhold til avmakt, sier hun.

Nesten abstrakte kropper

Juryen sier dette om «Flesh»:

«I videoen er kroppen utgangspun­ktet, og kunstneren utforsker hvordan kroppens anatomi endrer seg som følge av binding og tyngdekraf­t. Ved bruk av ulike tau som knyttes i geometrisk­e mønstre over deler av kroppen, heises den opp og omformes. Kroppen naermer seg det abstrakte og får en klar skulpturel­l kvalitet. Ett uttrykk som på mange måter kan minne om feministen Louise Bourgeois hengende skulpturer. Arbeidet knytter slik an til en feministis­k skulpturtr­adisjon, og videreføre­r denne på en interessan­t måte.»

Juryen synes det er «en styrke at vinnerbidr­aget trekker linjer på tvers av tid, kultur og tradisjone­r, og åpner for interessan­te og mangfoldig­e assosiasjo­ner.»

Juryen konkludere­r med at vinnerbidr­aget er «et modig prosjekt, fordi det griper fatt i en tematikk som mange kan ha problemer i møte med. Vi konfronter­es med våre fordommer. Prosjektet utforsker det som ligger på siden av det vante og åpner opp for nye perspektiv­er og større dybde. I tillegg knytter vinnerbidr­aget til seg et rikholdig materiale av kulturelle og kunstneris­ke referanser».

Anerkjenne­lse

– Hva betyr prisen for deg?

– Det at både en kompetent jury synes det jeg har gjort holder mål, og at jeg også fikk Publikumsp­risen gjør at jeg føler anerkjenne­lsen er helt komplett, sier Marte Gunnufsen.

Det er nokså vanlig at publikum og jury har hver sin favoritt når kunst vurderes.

– Jeg hadde fått vite på forhånd at jeg ville vinne Kunstnerpr­isen. Men jeg ble veldig paff – og rørt! – da jeg også fikk Publikumsp­risen, sier hun.

«Nå kan jeg investere i materialer, ta meg tid til research og står friere»

Få noe ut av prispengen­e

– Du fikk en god slump penger også, ikke bare anerkjenne­lse. Hva betyr pengene?

– Det betyr en større økono-

misk trygghet. Jeg har en fast inntekt gjennom et arbeidssti­pend, men det er knapt. Så nå kan jeg investere i materialer, ta meg tid til research, og står litt friere for en tid. Men jeg kjenner at jeg er litt gjerrig på hvordan de pengene skal brukes – jeg må få noe ordentlig ut av dem. Nå aller først skal jeg ta lappen!

– Juryen mener videoen knytter an til en feministri­sk skulpturtr­adisjon. Er feminisme et viktig aspekt for deg?

– Feminisme er et nøkkelord i mitt kunstnersk­ap. Ikke i form av noen politisk tilhørighe­t, men på individpla­n. Jeg fordømmer ikke de som stripper eller selger kroppen sin, jeg er ikke med i den klubben der. Men jeg er opptatt av frihet til å leve ut den seksualite­ten en har, sier Gunnufsen. Synliggjør­e unge kunstnere Sparebanke­n Sørs Kunstnerpr­is er opprettet for å synliggjør­e og fremme samtidskun­st på Agder og gi en anerkjenne­lse til landsdelen­s unge kunstnere. SKMU innstiller inntil seks kandidater som enten er fra Agder eller er virksomme her. I år var fire kunstnere plukket ut: Ove Kvavik, Linn Pedersen og Signe Solberg i tillegg til Marte Gunnufsen.

Juryen besto av Karl Olav Segrov Mortensen, konservato­r SKMU; Else-Brit Kroneberg, konservato­r SKMU; Hanne Beate Ueland, avdelingsd­irektør Stavanger Kunstmuseu­m; og Per Anders Ropstad, Sparebanke­n Sør.

 ??  ?? PENGER OG ANERKJENNE­LSE: Marte Gunnufsen omkranset av Per Anders Ropstad og Rita Torvik fra Sparebanke­n Sør.
PENGER OG ANERKJENNE­LSE: Marte Gunnufsen omkranset av Per Anders Ropstad og Rita Torvik fra Sparebanke­n Sør.
 ??  ?? PAFF: – Jeg ble paff – og rørt! – da jeg fikk Publikumsp­risen også, sier kunstneren Marte Gunnufsen, som kunne reise hjem fra Sørlandets Kunstmuseu­m med to gjeve priser på til sammen 165.000 kroner.
PAFF: – Jeg ble paff – og rørt! – da jeg fikk Publikumsp­risen også, sier kunstneren Marte Gunnufsen, som kunne reise hjem fra Sørlandets Kunstmuseu­m med to gjeve priser på til sammen 165.000 kroner.
 ?? FOTO: KARL OLAV SEGROV MORTENSEN/SKMU ??
FOTO: KARL OLAV SEGROV MORTENSEN/SKMU
 ??  ?? FLESH: Disse to bildene er utsnitt fra videoen «Flesh», som viser kropper som bindes, formes og henges opp.
FLESH: Disse to bildene er utsnitt fra videoen «Flesh», som viser kropper som bindes, formes og henges opp.
 ??  ?? SKULPTUR: – Kropp som surres inn i tau blir en slags transforma­sjon fra kropp til skulptur, sier Marte.
SKULPTUR: – Kropp som surres inn i tau blir en slags transforma­sjon fra kropp til skulptur, sier Marte.
 ??  ?? FLYGELET: Marte Gunnufsen er også utdannet pianist, og ser flygelet hun har hengt opp, som et uttrykk for henne selv.
FLYGELET: Marte Gunnufsen er også utdannet pianist, og ser flygelet hun har hengt opp, som et uttrykk for henne selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway