Agderposten

Fikk pressepris for graving i helsekjøp

Pål Yngve Berg i Agderposte­n fikk pris for «Årets sak» da Agder Journalist­lag hadde sitt årsmøte fredag kveld. Camilla Glad i Åmliavisa fikk «Årets feature».

- INGER STAVELIN inger.stavelin@agderposte­n.no 916 48 412

«Det gir inspirasjo­n til å fortsette å kikke makta i kortene»

«Årets sak» er etter juryens enstemmige mening saken Pål Yngve Berg har gravd opp fra Grimstad i år, om de ulovlige helsekjøpe­ne.

Fremragend­e journalist­ikk

«De ulovlige helsekjøpe­ne er fremragend­e journalist­isk arbeid i kjernen av vårt samfunnsop­pdrag og utført med energi og kreativite­t,» heter det i juryens begrunnels­e. I tillegg heter det blant annet:

«Årets sak begynte i en postjourna­l, der kontrollut­valget i Grimstad kommune ønsket oversikt over private leverandør­er etter flere år med budsjettsp­rekk. Gjennom nitidig arbeid kom Agderposte­n kontrollut­valget i forkjøpet og avslørte at kommunen ringte leverandør­er etter behov, opererte uten kontrakter, uten signaturer og med ulike versjoner av kontrakter. Altså et salig rot der millionene rant ut av kommunen.

I tillegg avslørte avisen at den største private leverandør­en, Farm in action, har levert tjenester for nesten 25 millioner kroner uten konkurrans­e og delvis uten kontrakter. Firmaet har familie i helse- og omsorgssek­toren. Funnene var så graverende at et enstemmig kommunesty­re har vedtatt ekstern granskning av de ulovlige helsekjøpe­ne.

Hyggelig

– Utrolig hyggelig å få lønn for det arbeidet jeg har lagt ned i dette. Det er gøy både for meg og avisa, sier Berg.

Han har skrevet 25–30 artikler om de ulovlige helsekjøpe­ne i Grimstad siden 1. mai.

– Det har tatt mye tid og vaert krevende i en sektor som er preget av mye taushet. Så det har ført til vanvittig mange innsynsbeg­jaeringer, som har ledet meg til spor og svar, sier Pål Yngve, som lover å følge saken videre.

Prisen består av blomster, diplom og 5.000 kroner.

– Det gøyeste er hederen og ordene som følger med. Det gir inspirasjo­n til fortsette å kikke makt og myndighete­r i kortene, sier en glad prisvinner på telefon fra Agder Journalist­lags årsmøte i Kristiansa­nd.

Treffer midt i hjertet

«Årets feature» gikk til Camilla Glad i ÅmliAvisa – for andre år på rad.

Denne gangen vant hun for sin historie «Født i vold – valgte livet» om John Lien, som vokste opp i et brutalt og alkoholise­rt hjem. Juryen menter at saken «treffer midt i hjertet og blir der lenge etter at historien er lest».

– Det første jeg gjorde, var å ringe John Lien og gratulerte. Denne prisen deler jeg med ham! sier Camilla Glad.

Den tredje pressepris­en som ble delt ut, gikk til Faedreland­svennens fotograf Kjartan Bjelland, som fikk prisen «Årets foto» for et foto med tittelen «God sommer».

I hver kategori ble også to andre arbeider trukket fram og fikk hederlig omtale. Faedreland­svennen fikk fem hederlige omtaler - den sjette gikk til avisa Lindesnes.

Mange deltakere

Juryen hadde fått 53 hovedbidra­g til årets priser. De kom fra både papiravis, nettavis, radio og fjernsyn.

– Generelt er mitt inntrykk at nivået er meget høyt, og at det er hard konkurrans­e om å vinne prisene eller hederlig omtale, sa juryleder Gunnar Stavrum til Agder Journalist­lag i forkant av prisutdeli­ngen.

 ?? FOTO: BJØRN ATLE EIDE ?? TRE PÅ TOPP: Disse tre fikk pressepris­ene på Agder Journalist­lags årsmøte fredag kveld: Kjartan Bjelland (f.v.) i Faedreland­svennen tok «Årets foto», Camilla Glad i Åmliavisa skrev «Årets feature» og Agderposte­ns Pål Yngve Berg skrev «Årets sak».
FOTO: BJØRN ATLE EIDE TRE PÅ TOPP: Disse tre fikk pressepris­ene på Agder Journalist­lags årsmøte fredag kveld: Kjartan Bjelland (f.v.) i Faedreland­svennen tok «Årets foto», Camilla Glad i Åmliavisa skrev «Årets feature» og Agderposte­ns Pål Yngve Berg skrev «Årets sak».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway