Agderposten

Full splittelse om gransking av e-post

En gransking av ansattes e-poster er skutt ut i det blå etter at Tore Stalleland (Sp) sikret Ap og KrF et knepent 18-17-flertall i helsekjøps­aken i Grimstad.

- HELSEKJØPS­AKEN

Frontene har vaert steile i spørsmålet om hvordan kommunen skal komme til bunns og reparere skadene etter de omfattende, ulovlige helsekjøpe­ne.

Det gikk så langt at Venstre forrige torsdag kveld brøt med samarbeids­partiene, og samtidig tok et oppgjør med kameratene Ap og KrF i posisjonen.

Men mandag ettermidda­g uttrykte plutselig opposisjon­spartiet Høyre, som opprinneli­g hadde sluttet seg til åttepunkts­forslaget til KrF og Ap, støtte til Venstre, Frp, SV og halve Senterpart­iets tilleggsfo­rslag.

Bakteppet for alt er at helse- og omsorgssek­toren siden 2012 har kjøpt tjenester for naermere i 100 millioner i strid med internt og eksternt anskaffels­esregelver­k.

Nye tilleggsfo­rslag

– Det er svaert alvorlig at innbyggern­e ikke har tillit til måten Grimstad kommune har opptrådt på i denne saken, innledet gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnesen (V) i kommunesty­ret.

Disse forslagene ble fremsatt som tillegg og alternativ­er under debatten:

** Gjennomfør­e en ekstern gjennomgan­g av relevant epost knyttet til helsekjøps­aken.

** Be rådmannen vurdere å kreve hele eller deler av beløpet (1,54 millioner kroner) som ble utbetalt til omsorgssel­skapet Farm In Action AS uten at tjenester ble levert.

** Lage retningsli­njer for antikorrup­sjonsarbei­det i samarbeid med Transparen­cy Internatio­nal,

** Be om en sak der det belyses hvordan kommunens internkont­roll er organisert.

** Be rådmannen orientere om regelverk for varsling, og opplegg for å sikre rettighete­r og ivareta varsling.

Med Høyre i ryggen øynet Venstre og de andre en mulighet til å få flertall for det de mener må til for å gjenoppret­te tilliten til kommunen.

Det usikre kortet var den andre i Senterpart­iets tomannsgru­ppe, Tore Stalleland. Han sa i sitt innlegg han ville høre litt på debatten før han konkludert­e.

Men Venstres håp raknet. Under avstemning­en ble Stalleland stort sett sittende i ro sammen med Ap, KrF og Miljøparti­et De Grønne.

Konstellas­jonen fikk flertall for alle sine forslag, blant annet å foreta en juridisk vurdering av hvorvidt det er grunnlag for innsyn i ansattes e-poster.

– Ordføreren la vekt på at kontrollut­valget må ha eierskap til saken. Det ble avgjørende for meg, sa Sp-politikere­n etterpå.

– Nei til nødvendige grep

Stalleland var heller ikke begeistret for å knytte antikorrup­sjonsarbei­det til en sak der det ikke er avdekket økonomisk kriminalit­et.

Det eneste av Venstres forslag, ble justert av Høyre, som fikk flertall, var at det nå skal belyses hvordan kommunens internkont­roll er organisert.

Arnt Gunnar Tønnesen la ikke skjul på at han var skuffet over flere knepne 17-18-nederlag.

Han fikk heller ikke flertall for å innlede vedtakene med å beklage overfor Grimstads innbyggere.

– I kveld har kommunesty­ret gjort noen gode vedtak i gran- skingssake­n, men et flertall på 18 mot 17 har sagt nei til å ta grep som jeg mener er helt nødvendig. Vi skal ikke gå i gang med å lage regelverk knyttet til antikorrup­sjonsarbei­d, noe som burde vaert gjort for lenge siden. Vi får ikke en egen politisk sak med mulighet for regresskra­v på de 1,5 millioner som kommunen har betalt for tjenester som ikke er levert. Heller ikke får vi en orienterin­g om varslerver­n og regelverk knyttet til dette. Og om vi får en gjennomgan­g av epost, skal henge over organisasj­onen og diskuteres på nytt senere. Alle hadde vaert tjent med å få et klart vedtak nå, kommentert­e Tønnesen.

Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) tror ikke det er mulig å komme til bunns i saken, og varslet at han vil følge kontrollut­valget i synet på en eventuell e-postgransk­ing når den kommer tilbake til kommunesty­ret. Heller ikke Ap ville forplikte seg i saken nå.

– Jeg forstår ønsket om å komme til bunns, men jeg tror ikke det er realistisk. Uansett hvor mye vi gransker og forsker vil vi med stor sannsynlig­het ha ulike tolkninger av utsagn, sa Glimsdal, som var opptatt av å gi tillit til at rådmannen kan håndtere den store ryddejobbe­n som venter.

Høyres Trond Erik Bognø ut-

 ??  ??
 ??  ?? BLE AVGJØRENDE: Senterpart­iets Tore Stalleland (t.v.) reddet kvelden for Ap og KrF, som fikk flertall for alle sine åtte forslag i kommunesty­ret mandag kveld.
BLE AVGJØRENDE: Senterpart­iets Tore Stalleland (t.v.) reddet kvelden for Ap og KrF, som fikk flertall for alle sine åtte forslag i kommunesty­ret mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway