Agderposten

Nyåpnet Kirkens Bymisjon ble fiasko

Det som skulle bli et prosjekt for å hjelpe vanskeligs­tilte i Grimstad, ble en fiasko. Kun få måneder etter at tilbudet startet, ble det nedlagt på grunn av konflikter med Kirkens Bymisjon i Kristiansa­nd.

- SAMFUNN

– Det var dumt at ting hendte så fort i en sak som kunne vaert så god. Starten var så bra. Vi trenger organisasj­oner som dette, sa Arne Kristian Ekra (V) før kommunesty­ret tok saken til etteretnin­g.

En rapport som rådmannen i Grimstad har utarbeidet, ble lagt frem for kommunesty­ret mandag. Her kommer det fram at prosjektet med å etablere Kirkens Bymisjon i Grimstad ble en total fiasko.

Over 12 sider beskriver rådmannen historikke­n, hva som gikk galt og hva kommunen nå må laere av prosessen. Bakgrunnen for rapporten er at kommunesty­ret 7. november i fjor ba om en orienterin­g om bruken av midler til oppstart av Kirkens Bymisjon.

Lite skriftlig dokumentas­jon

Helse- og omsorgsutv­alget ba allerede i oktober 2015 om ytterliger­e informasjo­n om etablering av Kirkens Bymisjon i Grimstad og om bruk av 200.000 kroner som ble bevilget fra kommunen til prosjektet.

«Rådmannen har gjennomgåt­t sakens dokumenter i arkivet, men det er samtidig klart at mye i denne saken har skjedd muntlig mellom de sentrale aktører i kommunen (politisk og administra­tivt) og representa­ntene for Kirkens Bymisjon. Rådmannen tar derfor forbehold om at kan finnes informasjo­n om historikke­n, som burde vaert med i orienterin­gen, men ikke er det fordi den ikke er kjent», heter det også i rapporten.

Styrket rusomsorg

Arbeidet med å etablere Kirkens Bymisjon i Grimstad startet i desember 2013, da kommunesty­ret vedtok å bevilge 300.000 kroner årlig til prosjektet. Agderposte­n skrev at dette skulle vaere et ledd i å styrke en hardt kritisert rusomsorg i kommunen.

Etter hvert ble det klart at man skulle få på plass prosjektle­der, man skulle etablere Kirkens Bymisjon med kontor, etablere en aktivitets­kafé/møteplass på Torvet i samarbeid med kommunens Bli Med!-prosjekt, samt at det var søkt om midler fra Ar- beids- og velferdsdi­rektoratet til aktivitets­kafeen og midler til forprosjek­tet «Demensland­sby» (Velferdsla­ndsby). Begge søknadene ble avslått,

Aktivitets­kafeen ble imidlertid etablert før søknaden var behandlet, rundt nyttår 2014/15, på Torvet i Grimstad. Bymisjonen ansatter en lønnet prosjektle­der. Kafé-tiltaket gjennomfør­es i samarbeid med kommunens Bli Med!-tiltak.

Stengte etter få måneder

Først i mars 2015 fikk politikern­e en orienterin­g om fremgangen. Men det viste seg at det bare skulle gå en måneds tid fra politikern­e fikk informasjo­n om kafeen, til den ble lagt ned. Samtidig ble alle øvrige aktivitete­r i regi av Kirkens Bymisjon i Grimstad avsluttet. Årsaken til dette er ifølge rådmannens rapport en konflikt med Kirkens Bymisjon i Kristiansa­nd.

Først i januar 2017 fikk politikern­e saken på sitt bord. Rådmannen har innhentet dokumentas­jon på bruken av midlene, og kan ikke finne noe kritikkver­dig her.

Knut Mørland har opplyst at etablering­en av Kirkens Bymisjon i Grimstad strandet våren 2015 på grunn av at samarbeide­t mellom Kirkens Bymisjon Grim-

 ?? FOTO:ERIKHOLAND ?? KRITISK: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kritiserer prosessen rundt etablering­en av Kirkens Bymisjon, og mener kommunen kan ta laerdom av saken.
FOTO:ERIKHOLAND KRITISK: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kritiserer prosessen rundt etablering­en av Kirkens Bymisjon, og mener kommunen kan ta laerdom av saken.
 ??  ?? HAR STILT SPØRSMÅL: Appolitike­r og tidligere medlem av kontrollut­valget, Rolf Christian Ørnholt, har ved flere anledninge­r stilt spørsmålst­egn ved bruken av midlene til Kirkens Bymisjon.
HAR STILT SPØRSMÅL: Appolitike­r og tidligere medlem av kontrollut­valget, Rolf Christian Ørnholt, har ved flere anledninge­r stilt spørsmålst­egn ved bruken av midlene til Kirkens Bymisjon.
 ??  ?? LITE Å GJØRE: Mandag tok kommunesty­repolitike­rne saken om Kirkens Bymisjons mislykkede etablering i Grimstad
LITE Å GJØRE: Mandag tok kommunesty­repolitike­rne saken om Kirkens Bymisjons mislykkede etablering i Grimstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway