Agderposten

Vil GPS-merke demente

Reglene åpner for at flere eldre demente merkes med GPS på institusjo­ner, men få bruker det i dag. Det vil Aust-Agder Unge Høyre gjøre noe med.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– I helgen forsøker de å få fylkesårsm­øtet i Høyre til å gå med på en resolusjon om opplaering i, og utvidet bruk av GPS-merking av demente.

– Det er et problem i dag at selv om det nå er lovlig å gi de demente muligheten til å bli funnet ved hjelp av GPS, så er det ikke brukt i saerlig grad. Flere dødsfall bare her i fylket det siste året kunne vaert unngått om de hadde hatt et armbånd eller en annen enhet med sporing, sier leder i Aust-Agder Unge Høyre, Erik Johan T. Lindøe.

En studie av 200 personer med demens i Norge, viser at så godt som alle oppnår større sikkerhet og økt fysisk aktivitet med bruk av GPS.

Sjekket forholdene

Bakgrunnen for forslaget er at de siste seks årene har to demente pasienter vandret ut fra Tromøy bokollekti­v i Arendal, og først blitt funnet døde etter omfattende leteaksjon­er. Senest i desember da en 80-åring ble funnet etter en uke, ikke langt fra stedet hun forsvant.

– Det er ikke lenge siden det kom nye regler, som gjorde det enklere å spore eldre demente. Men det er fortsatt et stykke igjen til man har det inne i rutinene å vurdere om en pasient tjener på å bli utstyrt med gpssporing, sier fylkeslege AnneSofie Syvertsen.

Enklere regelverk

Hun fremhever at regelverke­t er blitt betydelig enklere enn før, men at det nok trengs mer bevissthet rundt muligheter og farer før det blir mer utbredt.

– GPS vil åpne muligheter innen omsorgen man ikke hadde før, for eksempel at demente som er spreke i større grad enn før kan vaere mer utenfor institusjo­nen, så lenge de er våkne nok til ikke å sette seg selv i livsfarlig­e situasjone­r, sier Syvertsen.

I studien, som ble gjennomfør­t av SINTEF fra 2011 til 2015 i flere norske kommuner, bekreftes det at personer med demens kan oppretthol­de sin selvstendi­ghet, nyte sin frihet og fortsette sine utendørs aktivitete­r til tross for utviklinge­n av sykdommen.

Så godt som alle informante­r – enten det er pårørende, brukere, hjelpeappa­rat eller personale på dag/sykehjem, oppgir at GPS virker betryggend­e for dem.

De sistnevnte opplevde faerre konflikter og brukte mindre ressurser på å avlede og holde ro på avdelingen.

I tillegg kan teknologie­n resultere i økonomiske innsparing­er, dersom brukerne kan bo lengre hjemme eller kan vaere på åpne og ikke skjermede sykehjemsa­vdelinger. Svaert få følte seg overvåket i studien.

Retningsli­njer

– Etter å ha snakket med helsearbei­dere opplever vi at problemet er at selv om det er lovlig å merke, har ikke de ansatte nok kunnskap til å bruke det. De er ikke trygge på denne nye velferdste­knologien. Alle snakker om muligheten­e teknologie­n gir, men da må den tas i bruk, sier Lindøe. Resolusjon­sforslaget vil blant annet at det lages retningsli­njer og opplaering for helseperso­nell i bruk av GPS på pasienter.

– I noen saker må man sette menneskeli­v foran ideologi, sier Lindøe.

Det mente også Stortinget da de i 2013 med overvelden­de flertall gjorde det enklere å «GPSmerke» demente.

Tøff vurdering

– Det er ikke et problem om pasienten selv samtykker. Problemet er de som nekter. Er de kompetente til å si ja eller nei? Det må kommunen ta stilling til, om gps-senderen er et mildere inngrep enn alternativ­ene, sier fylkeslege Syvertsen.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? MER FRIHET: Mange eldre kan få bevegd seg mer, takket vaere GPSsendere som gjør dem mulig å spore.
FOTO: SCANPIX MER FRIHET: Mange eldre kan få bevegd seg mer, takket vaere GPSsendere som gjør dem mulig å spore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway