Agderposten

– Hver skade koster 21. 000 kr

Hver tiende bil som blir skadet på vinterføre kjører på sommerdekk. – Vi har fått telefon fra mange fortvilte kunder nå.

- ▶ VINTERVAER­ET ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Det er Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige, som forteller om de fortvilte kundene og de mange skadene. Han er ganske forundret over at noen tror det går an å klare seg på dette føret med sommerdekk.

– Selv når vintervaer­et er godt varslet i forkant, er det noen som våger seg ut på glatta med sommerdekk eller utslitte vinterdekk. De tenker at «det er ikke så mange svinger på den korte veien jeg skal» og «jeg har helt nye sommerdekk – det går sikkert bra». Men det går jo ikke bra, sier forsikring­smannen.

Hver tiende på sommerdekk

Han har funnet to år gammel statistikk som sier at 10 prosent av bilene som meldte skade på glatta, hadde sommerdekk.

– De aller fleste av disse ulykkene skjedde ved vinterens første snøfall. Men noen tar sjansen gjennom hele sesongen, sier han.

Det er ikke bilberger Roar Josephsens erfaring.

– Det er ingen av de vi har berget nå i februar som har kjørt på sommerdekk, sier han.

Forsikring­smannen råder likevel folk til å se på dekkene sine.

– Når dekkene er gamle, blir de både slitt og får stiv gummi. Hvis en bytter ut åtte år gamle dekk med nye, så føles det som å få ny bil. Og du kan få gode vinterdekk til 1.000 kroner stykk, sier han.

Det er foreløpig ingen som har tall på hvor mange skademeldi­nger som er fylt ut i Aust-Agder i år. Men Voll har tall fra i fjor:

– I februar og mars i fjor ble det meldt inn 930 skader til forsikring­sbransjen i Aust-Agder. Det vil si at naermere 16 skader daglig. I snitt kostet hver skade rundt 21.000 kroner, sier han.

Det kan svi ekstra for de med sommerdekk eller utslitte vinterdekk. De risikerer å måtte betale for skaden selv, advarer forsikring­smannen.

Ventet lenge

– Det skjer ulykker året rundt, men ved snøfall som dette går tallene alltid veldig opp. Vi har fått telefoner fra mange fortvilte kunder nå, og mange av dem har måttet vente lenge på redningsbi­l, sier Voll.

Det kan Roar Josephsen bekrefte. Telefonen ringer hele tiden fra folk som har bilen sin stående på tvers i en trang bakke eller ligger i grøfta.

Kan snike i køen

Når vi møter ham, er han i en bratt privat bakke på Hisøy. Bileieren skulle hjem, og kom ikke opp. I stedet gled bilen ut av veien og ble stående i grøfta.

– Jeg var og så på den i går, men jeg torde ikke å kjøre opp den bakken før det var brøyta, sier Josephsen.

Prioriteri­ngene er nokså klare når «alle» ringer på en gang. De som står i veien og hindrer annen trafikk, blir berget først. De med barn i bilen kan også «snike i køen», som Josephsen sier.

Han har heller ikke tall på hvor mange oppdrag hans firma har hatt siden snøen kom sist helg. Han tror onsdag var den dagen de fikk berget flest, og anslår tallet til rundt 80 bare denne ene dagen.

 ??  ?? MANGE BERGINGSOP­PDRAG: Denne bilen hadde skikkelige vinterdekk, men sjåføren klarte likevel ikke den bratte bakken
MANGE BERGINGSOP­PDRAG: Denne bilen hadde skikkelige vinterdekk, men sjåføren klarte likevel ikke den bratte bakken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway