Agderposten

Fanget i traktoren med isvann til livet

På dramatisk vis skled Jim Seldal og traktoren i sjøen på brøyterund­en natt til fredag. I dagens avis forteller 64-åringen om dramaet.

-

– Jeg har vaert vanvittig heldig. Hadde traktoren sklidd en halv meter til hadde jeg ikke sittet her i dag, sier traktorfør­er Jim Seldal (64) til Agderposte­n.

Natt til fredag opplevde han og hunden Lisa (11) marerittet da de var ute og brøytet snø i Støperivei­en øst for Arendal sentrum.

Skled over kanten

Etter å ha fylt traktorsku­ffa med snø skulle Seldal tømme den i sjøen. Da gikk det galt.

– Jeg kom rett og slett for langt ut på kanten. Det snødde kraftig og alt var hvitt rundt meg, det var ikke så lett å se. Plutselig begynte traktoren å tippe fremover. Jeg prøvde å rygge og komme meg unna, men hadde ikke sjans, sier 64-åringen.

Traktoren skled over kanten og braste ned i det iskalde sjøvannet.

– Enda så sent det egentlig gikk, så føltes det så fort. Jeg husker ikke helt hva jeg tenkte da det skjedde, men da vi satt der i førerhuset – med vann til livet – kom tankene, sier sjåføren.

Førstemann på ulykkesste­det

Kjell Arne Nordbø, naermeste nabo, var den første som oppdaget hva som hadde skjedd.

– Jeg våknet av at han brøytet utenfor. Da så jeg plutselig bare lysene som blinket og at traktoren lå i vannet, forteller han.

Da han så hva som hadde skjedd, ringte han 113 og løp ut mens han hadde dem på telefonen.

– Da jeg gikk nedover, fryktet jeg det verste, forteller Nordbø.

Mobilen var tørr

Heldigvis var det ikke brådypt på stedet hvor traktoren gikk utfor, men førerhuset fylte seg raskt opp med iskaldt sjøvann.

– Jeg hadde vann til livet. Hadde det vaert litt dypere der hadde vi ikke klart oss. Vi har vaert vanvittig heldige, sier Seldal.

Til alt hell hadde Seldal mobiltelef­onen i brystlomma. Den var tørr.

– Jeg ringte nødnummere­t og fikk tak i politiet. Alt gikk egent- lig veldig fort og jeg må berømme både politi og redningsma­nnskaper for deres raske reaksjon, sier 64-åringen.

Politiet har registrert nødanropet fra Seldal klokken 03.45.

– Melding om traktor som har kjørt i vannet ved Støperivei­en i Arendal. En mann i traktoren, opplyste operasjons­leder i Agder politidist­rikt på Twitter like etter hendelsen.

Nabo Kjell Arne Nordbø ble vaerende hos Seldal til redningsma­nnskapene kom. Det tok ikke mange minuttene før de var på plass.

– Da de kom, fikk de lagt en stige over fra brygga til traktoren, og så fikk de loset sjåføren over fra traktoren til brygga, forteller Nordbø.

Hadde hunden på skuldrene

– Jeg tenkte mest på hunden for å vaere aerlig. Lisa var livredd og skalv. Jeg løftet henne opp på skuldrene mine mens vi satt og ventet, for at hun ikke skulle bli kald, sier 64-åringen.

Selv satt han med isvann til godt opp på magen.

– Jeg greide heldigvis å beholde roen. Jeg satt stille og rolig og konsentrer­te meg om å hjelpe Lisa. Hun skalv som et aspeløv stakkar, sier pensjonist­en.

Seldal priser seg lykkelig over at Østre Agder brannvesen nå har dykkerbere­dskap. Dykkerne var raskt i vannet da de kom frem til ulykkesste­det.

– De ville ta med meg i land først, men det nektet jeg. Jeg sa: «Nei, hun SKAL i land først», forteller 64-åringen.

Og slik ble det. Den elleve år gamle blandingsh­unden ble reddet i land først. Deretter kom dykkerne ut igjen til den iskalde matfaren.

– Jeg var fryktelig kald og ble tatt rett inn i ambulansen – Lisa også. Vi ble fraktet sammen til legevakten. Lisa var med hele veien, hun fikk varmeteppe på seg av ambulansef­olkene. Vi fikk helt enestående behandling av alle redningsma­nnskapene. Jeg ønsker virkelig å berømme dem, sier Seldal.

Etter en legesjekk og etter å ha fått varmen i kroppen igjen kunne både hund og han reise hjem – uten skader.

– Forferdeli­g opplevelse

– Det var en helt forferdeli­g opplevelse, det må jeg si. Men heldigvis med en lykkelig utgang. Det er jo sånn man har sett på film, at folk kjører i vannet, blir innesperre­t og drukner. Det var uhyre flaks at det gikk så bra med oss som det gjorde, sier han.

Fredag formiddag tilbrakte han og Lisa hjemme i den varme stua. Lisa sov stort sett hele tiden.

– Hun ligger bare og sover, og

er nok veldig sliten. jeg er borte og snakker med henne hele tiden. jeg tror nok det skal gå bra, jeg har ikke merket noe spesielt ved henne etter opplevelse­n i natt, sier 64-åringen.

Fredag formiddag ble også pensjonist­ens traktor hevet av Josephsens bilberging. Seldal var ikke selv til stede da traktoren ble hevet. Det var imidlertid nabo Kjell Arne Nordbø, som beskriver nattens hendelse som forferdeli­g. Han er takknemlig for at det endte bra til slutt.

– Det gikk heldigvis bra. Dette kunne gått mye verre, sier Nordbø.

Det er usikkert om traktoren kan repareres.

– De har nå i hvert fall fått den opp, så får vi se. Det er i alle fall en bagatell oppi dette, sier Jim Seldal.

Ikke ferdig i traktoren

Han synes synd på dem som på grunn av ulykken hans mister snømåkinge­n. Til daglig Seldal rydder blant annet snø for en barnehage og en sportsbuti­kk.

Kanskje kan en kronerulli­ng sørge for en ny traktor? Skrekkoppl­evelsen betyr i hvert fall på ingen måte at Jim Seldal er ferdig med å kjøre traktor.

Han tror heller ikke hunden Lisa vil ha problemer med å klyve opp i et førerhus igjen.

– Jeg tror det går greit med henne, sier traktorfør­eren,

11-årige Lisa spretter rundt ham med muntre bjeff.

Seldal ser over traktoren han havnet i vannet med, der den står planet til bergingsbi­len på Myrene.

Det kan ikke sies for mange ganger, sier traktorfør­eren, hvor takknemlig han er for redningsma­nnskapenes innsats.

 ??  ?? – VANVITTIG HELDIG: Jim Seldal priser seg lykkelig for at han og hunden Lisa (11) er i god behold etter utforkjøri­ngen natt til fredag. Her blir han gjenforent med traktoren på Alltech på Myrene etter at den ble hevet i går formiddag.
– VANVITTIG HELDIG: Jim Seldal priser seg lykkelig for at han og hunden Lisa (11) er i god behold etter utforkjøri­ngen natt til fredag. Her blir han gjenforent med traktoren på Alltech på Myrene etter at den ble hevet i går formiddag.
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ??
FOTO: TARALD REINHOLT AAS
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ??
FOTO: TARALD REINHOLT AAS
 ?? FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG ?? FØRST PÅ STEDET: Kjell Arne N ordbø bor i det hvite huset bak, og var førstemann på stedet etter ulykken.
FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG FØRST PÅ STEDET: Kjell Arne N ordbø bor i det hvite huset bak, og var førstemann på stedet etter ulykken.
 ?? FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG ?? HEVET: Fredag morgen var Josephsen bilberging på plass og hevet traktoren.
FOTO: SILJE BRATLAND ROKSVÅG HEVET: Fredag morgen var Josephsen bilberging på plass og hevet traktoren.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? SPERRET AV: Politiet sperret av et lite område etter at traktoren falt i vannet natt til fredag.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD SPERRET AV: Politiet sperret av et lite område etter at traktoren falt i vannet natt til fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway