Agderposten

Ble danseprins­esse i New York

Ann-Sylvia Clark fra Arendal skulle egentlig bare vaere i USA én måned for å ta dansekurs. Slik gikk det ikke.

-

– I New York er det lots of opportunit­ies.

Ann-Sylvia Clark (30) beklager at hun slår om til engelsk fra tid til annen. Hun har glemt noen av de norske ordene. Åtte år i USA har gjort det med henne. I 2008 flyttet hun til The Big Apple for å ta så mange dansetimer som mulig. Én måned skulle hun vaere her, før hun skulle returnere til Norge og Arendal. Men skjebnen ville det annerledes.

– Jeg har alltid likt å danse. Det er musikken som gjør det. Når jeg hører musikk får jeg lyst til å bevege meg.

Musikk i hjemmet

Og det er ikke helt unaturlig at hun rytmen integrert i kroppen. Faren var i showbusine­ss i mange år som sanger. Ann-Sylvia vokste dermed opp med musikk i hjemmet.

– Pappa sang hele tiden. Soul, blues og funk. Jeg skulle ønske jeg kunne synge også, men det arvet jeg ikke, sier Ann-Sylvia.

Selv om begge foreldrene er amerikansk­e, ble Ann-Sylvia født, og vokste opp, i Arendal.

«Ann-Sylvias liv er nesten som tatt ut av en amerikansk ungdomsfil­m; jenta er opprørsk, skolelei og rastløs, og alt hun vil er å danse. Det var slik for Ann-Sylvia. Hun strøk i alle fag på ungdomssko­len, og kranglet mye med laererne, til foreldrene­s store fortvilels­e.»

Slik lød omtalen i Agderposte­n da avisen skrev om Ann-Sylvia i forbindels­e med hennes drømmeoppt­reden med stjerneart­isten Snoop Dogg under MTV Music Awards i 2006. Og Ann-Sylvia selv bekrefter at det var tilfelle.

– Det gikk veldig dårlig med meg på vanlig skole. Jeg er en person som går hundre prosent inn for ting jeg er veldig interesser­t i, men dersom jeg ikke er interesser­t, gjør jeg det ikke så bra, sier hun i dag.

Turn foran dans

Hun skulle likevel bli 16 år gammel før hun tok sitt første dansekurs. Som seksåring begynte Ann-Sylvia i Arendals Turnforeni­ng. Mye av fritiden gikk med til denne treningen. I løpet av de 13 årene hun drev med turn, deltok hun i NM, nordisk mesterskap, EM i Østerrike og opptrådte for kongeparet da de var på besøk i Arendal.

– Mye av tiden gikk til turningen, og jeg fikk ikke danset så mye jeg ville.

Men som 16-åring tok Ann-Sylvia sin første time på Arendal Ballettsen­ter. Hun meldte seg på streetjazz-kurs. Streetjazz er et samlebegre­p for flere urbane dansestile­r: B-boying/breakdance, popping/ electric boogaloo, locking og hip hop. Ann-Sylvia fant raskt ut at hun ville gjøre mer av dette. Men det ble med den ene dansetimen hver uke. Turningen slukte resten av fritiden.

UKM startet det hele

Flere av de seks søsknene i flokken var interesser­te i musikk og dans, og i 2005 ville lillebrore­n Christophe­r melde seg på Ungdommens Kulturmøns­tring i Arendal. Han ba søsteren om hjelp, og AnnSylvia bidro gjerne med det hun hadde laert på dansesente­ret.

Etter hvert fikk de med seg tre andre dansere fra ballettsen­teret, og meldte seg på med en selvkompon­ert koreografi. De vant lokalmønst­ringen i Arendal, og gikk videre til landsmønst­ringen i Trondheim.

– Da bestemte jeg meg. Jeg ville bli profesjone­ll danser, og leve av det, sier AnnSylvia.

Hun begynte derfor å lete etter danseskole­r. Hun ville drive med dans på fulltid, og kom etter hvert over Flowdance Acadamy i København. Det var hard kamp om plassene på hip hop-linjen. Ann-Sylvia var på audition, og slapp gjennom nåløyet. Laererne på skolen hjalp henne med å finne et sted å bo, og 19-åringen flyttet dermed fra Norge til Danmark for å følge drømmen sin. Hun kjente ingen der, men timeplanen som var proppfull av dans gledet det unge dansehjert­et.

– Jeg tenkte ikke på at det var skummelt å bare dra. Jeg var bare veldig excited, veldig spent. Jeg var så glad.

Dagene besto av hip hop-dans, koreografi og teknikk. Etter at hun fullførte det ettårige utdannings­løpet ble hun vaerende i København et år til. Hun fikk jobb på den samme skolen hvor hun hadde vaert elev, og tok dansejobbe­r utenom.

Den desidert største jobben var med tre andre dansere da hun opptrådte med superstjer­nene Snoop Dogg og Pharrell Williams.

– Jeg ønsket å vaere backup-danser for

 ??  ??
 ??  ?? FESTIVAL: Sammen med kollegene i Decadancet­heatre i New York lever Ann-Sylvia Clark ut dans
FESTIVAL: Sammen med kollegene i Decadancet­heatre i New York lever Ann-Sylvia Clark ut dans

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway