Agderposten

Elevene er mer til stede på skolen

Fravaeret synker blant elever på videregåen­de skole. Samtidig sender rektorene ut mange flere advarsler til elever som står i fare for å ikke få karakterer. Hver dag møter fastlegene skoleeleve­r som ikke trenger behandling – bare dokumentas­jon på at de b

- Tore Ellingsen og Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Utdannings­sjef i fylkeskomm­unen, Bent Skutlaberg, får ikke nøyaktige tall fra alle skolene før til våren. Men han anslår at 20– 30 prosent flere elever er til stede i klasseromm­ene i Aust-Agder nå enn før den nye fravaersor­dningen trådte i kraft i fjor høst. Den fastslår at hvis elevene skal få karakter, må de ikke ha mer enn 10 prosent udokumente­rt fravaer.

Nylig fortalte Klassekamp­en at Sør-Trøndelag har hatt en reduksjon i fravaeret på 41 prosent i antall dager og 44 prosent i antall timer.

På Aust-Agders største videregåen­de skole, Sam Eyde, går det nå over 1.400 elever. Der har timefravae­ret gått ned med 21 prosent og antall fravaersda­ger er redusert med 11 prosent.

Glad for flere til stede

Rektor Nils Inge Øyna skulle gjerne visst hvorfor forskjelle­ne er så store – både mellom fylkene, mellom de enkelte skolene og mellom yrkesfagli­g og studiespes­ialiserend­e utdannings­program. På Sam Eyde har fravaeret på studieforb­eredende blitt mye kraftigere redusert enn på yrkesfag. Det kan variere med så mye som 20 prosent, forteller han.

– Vi har ikke fått analysert tallene ennå. Men det er rimelig å anta at det at fravaeret synker, henger sammen med den nye fravaersor­dningen, sier Øyna.

Han gleder seg over at flere er til stede i undervisni­ngen, og tror det er viktig for elevenes laering.

Flere faller ut

– Men parallelt med at flere elever er til stede, har tallet på elever som har mer enn 10 prosent fravaer økt voldsomt, sier han.

Det bekymrer ham. Mens kontaktlae­rerne tidligere vurderte hver enkelt elev og satte karakter ut fra det de presterte, går det nå automatisk­e varselbrev til alle elever som naermer seg 10 prosentgre­nsa i hvert enkelt fag.

– På gamlemåten prøvde vi å lappe ting sammen. Nå er grensa absolutt, sier rektor.

På Sam Eyde er tallet doblet, forteller han. Det er gått ut 200 varselbrev så langt i år, mens det tilsvarend­e tallet i fjor ville vaert 100.

Øyna påpeker at det ikke er et stort tall i forhold til alle de mange tusen timene som blir undervist her. Men det er likevel leit for de elevene som skulker mye eller dropper helt ut.

Ikke så interesser­t

Elevrådsle­der Tage Jared Reiersøl har inntrykk av at mange av dem som har høyt fravaer, ikke egentlig er så interesser­t i skolen. De er her kanskje fordi de ikke finner noe alternativ, og fordi kameratene deres går her.

Viktig grense

– Jeg synes 10 prosentgre­nsa er viktig. Den får flere til å vaere til stede. Det er klart den er en ulempe for dem som kommer over grensa, men jeg håper den kan vaere en vekker så de tar seg sammen – eller får den hjelpen de trenger for å kunne komme på skolen, sier han.

Rektor er enig i det.

– Dette ligner mer på livet etter skolen. Bedrifter som ansetter og tar inn laerlinger, er veldig opptatt av å få folk som ikke har høyt fravaer. Så jeg tror dette er en bra trening mot arbeidsliv­et, sier han.

Egenmeldin­g eller helsesøste­r

Elevrådsle­der Tage Jared Reiersøl er enig med legen som lurer på om ikke egenmeldin­ger også burde vaert akseptert. (Se sidesak.)

– Elevorgani­sasjonen har diskutert det, og de fleste synes at elevene eller i det minste helsesøste­r burde kunne skrive under på sykefravae­r. Jeg synes det er unødvendig å bruke legenes tid på det, sier elevrådsle­deren.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ??
FOTO: INGER STAVELIN
 ??  ?? BÅDE PLUSS OG MINUS: Elevrådsle­der Tage Jared Reiersøl og rektor Nils Inge Øyna regner med at det er de nye fravaersre­glene som har fått ned fravaeret på Sam Eyde videregåen­de skole. Samtidig øker tallet kraftig på dem som står i fare for ikke å få karakter.
BÅDE PLUSS OG MINUS: Elevrådsle­der Tage Jared Reiersøl og rektor Nils Inge Øyna regner med at det er de nye fravaersre­glene som har fått ned fravaeret på Sam Eyde videregåen­de skole. Samtidig øker tallet kraftig på dem som står i fare for ikke å få karakter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway