Agderposten

De skrev bok om å komme ut av skapet

Gjersdølin­gen Bård Nylund fikk nylig en bok i hendene som han gjerne skulle hatt den gangen han strevde med å stå fram som homofil. Nå har han skrevet boka selv, sammen med Anette Tretteberg­stuen.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

▶ BOK OM HOMOFILI

Boka de to står bak har fått den enkle tittelen Homo. Med undertitte­len «For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo. Eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreien­e funker.»

– Anette og jeg kom ut av skapet sammen for mange år siden. I sommer begynte vi å snakke om hvordan det hadde vaert, og var enige om at vi hadde trengt en bruksanvis­ning eller guide i den prosessen. «Men den boka kan vi jo skrive!» fant vi ut, forteller Bård Nylund.

LOogAp

Mange husker ham som leder for LLH – Landsforen­ingen for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner, som har byttet navn til FRI – Foreningen for kjønns- og seksualite­t s mangfold. N åer han nestleder i organisasj­onsavdelin­gen iLO.

Hans medforfatt­er Anette T rettebergs­tuene r stortingsp­olitiker for Arbeiderpa­rtiet, og har vaert kåret til «Norges mektigste lesbiske kvinne».

Forstå mer

Mandag fikk de boka si i hendene for første gang.

– Jeg er veldig stolt av den, og håper og tror at den kan bety noe for noen, sier han.

Ikke bare for homofile, men også for deres familie, venner, kolleger og omgangskre­ts.

– Når min mor leser alle de andres historier, vil hun kanskje se ting som gjør at hun også vil forstå mer av hvem jeg er. Jeg tror boka kan gi folk større forståelse for hva dette handler om, sier Nylund.

Homo for begge kjønn

Boka har mange fortelling­er om hvordan folk har opplevd å stå fram for venner, familie og andre og si varianter av «Jeg er homo».

– I Den norske kirke heter det «likekjønne­t». Er ikke homo et ord som utelukker damer?

– Nei da. Det synes ikke Anette, i hvert fall, og ingen av bidragsyte­rne har påpekt det, sier Nylund.

Det at de er sammen om boka, gjør at både jenter og gutter, kvinner og menn finner «sine» historier i boka. Avsnitt og kapitler er merket med A og B, ettersom det er Anette eller Bård som fører ordet.

Mangfoldig bok

Boka har blant annet mange komme-ut-historier, en kort homohistor­ikk, konkret veiledning i hvordan man kan ha sex med en av samme kjønn, tips til steder å reise for å treffe homofile, ti homse- og lesbefilme­r, et dykk inn i andre seksuelle orienterin­ger enn mann-mann og damedame, og en problemati­sering av om det faktisk er vanskelige­re å vaere homofil på bygda enn i byene.

Ble heiet på i Gjerstad

– Du skriver pent om hjembygda di Gjerstad. Opplevde du at homofili ble akseptert der da du vokste opp?

– Jeg har en veldig sterk identitet knyttet til Gjerstad. Om jeg har hatt noen negative opplevelse­r, så er ikke det annerledes enn det venner forteller fra Oslo også. Men det er et lite og gjennomsik­tig miljø på bygdene, mange vet mye om mange, og man blir veldig synlig. Det er krevende for noen, og positivt for andre. For meg var det fint å vokse opp i Gjerstad. Da jeg valgte å vaere åpen, fikk jeg masse støtte nettopp fra mitt eget lokalsamfu­nn. Da jeg senere fikk jobb som leder for homobevege­lsen, opplevde jeg i enda større grad at de heiet på meg og var med meg på den kampen, sier Nylund.

Boka har en munter grunntone, og prøver på mange måter å vise at det ikke er så vanskelig som man tror å komme ut av skapet.

– Jeg håper at boka kan hjelpe folk å finne styrke til å vaere glad i seg sjøl sånn som de er, sier Bård Nylund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway