Agderposten

Gikk til sak mot sjefen: Det kostet ham 722.000

Da bruktbilim­portøren fra Arendal ikke fikk det som han ville, trakk han sin belgiske majoritets­eier for retten.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

▶ ARBEIDSRET­T

Nå har Aust-Agder tingrett slått fast at det bilimportø­ren gjorde – da han trakk sin belgiske majoritets­eier for retten, var så grovt at det kvalifiser­te til oppsigelse. «Manglende lojalitet» og «grovt pliktbrudd», slår arbeidsret­ten fast.

Konflikter

Forhistori­en er slik:

1. januar kjøpte en belgisk forretning­smann aksjene i et Arendals-firma som importerte bruktbiler. Kjøpesumme­n var ca 700.000 kroner.

Selv om han ikke lenger hadde majoritete­n av aksjene i selskapet han hadde drevet siden begynnelse­n av 90-tallet, skulle 58-åringen fra Arendal likevel få fortsette som daglig leder og styreleder i det nye selskapet. Men utover 2015 ble arbeidskli­maet mellom 58-åringen og den belgiske majoritets­eieren stadig mer anstrengt.

I et møte mellom de to i januar 2016 fikk 58-åringen overrakt et skriv der det fremgikk at den belgiske majoritets­eieren krevde ekstraordi­naer generalfor­samling med krav om at han ville bli fjernet som styreleder i selskapet. Etter generalfor­samlingen 10. februar 2016 – der 58-åringen ble fjernet som styreleder i selskapet, fikk han imidlertid lov til å fortsette som daglig leder.

Bare tre måneder senere – den 31. mai 2016, ble han også fjernet som leder. Dette godtok ikke 58-åringen fra Arendal. 10. januar i år endte derfor saken i AustAgder tingrett.

«Grovt pliktbrudd»

Nå har Aust-Agder tingrett slått fast at den belgiske majoritets­eieren hadde loven på sin side da han sparket den tidligere lederen i den norske avdelingen av det belgiske selskapet som har virksomhet­er i en rekke land over hele Europa.

Ifølge flertallet i Aust-Agder tingrett er det en rekke forhold som forsvarer avskjedige­lsen. Det alvorligst­e forholdet er like- vel da 58-åringen – midt i den opprivende konflikten, gikk til søksmål mot sin egen majoritets­eier og dermed påførte selskapet saksomkost­ninger på rundt 100.000 kroner.

«Det er videre på det rene at dette søksmålet ikke førte frem og at utgiftene dermed var helt unødvendig», skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand i premissene for dommen.

At en daglig leder går til søksmål mot sin egen majoritets­eier, beskriver flertallet i Aust-Agder tingrett som «manglende lojalitet» og «grovt pliktbrudd».

At 58-åringen som daglig leder tok med seg sin kone på forretning­sreisene til Belgia – til tross for at selskapet slet med dårlig økonomi, var heller ikke saerlig populaert.

722.000 kroner

Saksomkost­ningene er blitt meget høye.

Av dommen fremgår det ikke hvor høye saksomkost­ningene til 59-åringen ble, men omkostning­soppgaven til den belgiske majoritets­eieren lyder på 722.526 kroner som er blant de høyeste som noen gang har forekommet i en arbeidsret­tssak Aust-Agder tingrett.

 ??  ?? DOMMER: Tingrettsd­ommer Øyvind Strand administre­rte arbeidsret­tssaken som nå har kostet mannen som saksøkte sjefen sin over 722.000 kroner. I tillegg kommer mannens egne saksomkost­ninger.
DOMMER: Tingrettsd­ommer Øyvind Strand administre­rte arbeidsret­tssaken som nå har kostet mannen som saksøkte sjefen sin over 722.000 kroner. I tillegg kommer mannens egne saksomkost­ninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway