Agderposten

Ordførerop­prør mot Nye Veier

Ti ordførere skriver brev og ber om møte med veistatsrå­d Solvik-Olsen for å diskutere sin frustrasjo­n over Nye Veier AS og det de mener er mangel på respekt for vedtatte planer - og forslag de mener vil gi ny E18 lavere kvalitet.

- ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Dette blir sikkert oppfattet som misnøye fra en del Ap-ordførere, men slik er det absolutt ikke ment, understrek­er Tvedestran­ds-ordfører Jan Dukene (Tverrpolit­isk liste). Han har slått følge med sju Ap-ordførere og to Sp-ordførere i brevet der de ber om møte med samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) før påske for å diskutere sin frustrasjo­n og bekymring for prosessen med de nye motorveipr­osjektene Nye Veier AS skal realisere gjennom kommuner i Aust-Agder og Telemark.

Ifølge avisen Varden, som først omtalte brevet, har også fylkesutva­lget i Telemark sluttet seg til brevet til statsråden.

– Frustrert over Nye Veier

Dukene understrek­er at han selv overhodet ikke vil vaere med på noen generell kritikk mot Nye Veier: – Dette dreier seg ikke om partipolit­ikk. Men det racet som kjøres nå fra Nye Veier for å få endret ferdig vedtatte planer oppleves som tungt av mange. Og det er ikke bare vi ordførere som er frustrerte, det er også grunneiere og andre, presiserer Tvedestran­ds-ordfører en.

– Nye Veier skal jo bygge nye veiere raskere, billigere og bedre. Men vi føler på det mest blir snakk om å bygge billigere. Det å ta bort veilys oppfattes av veldig få som en forbedring, fremholder Dukene.

Overtok ferdige planer

– Husk at det er tre veiprosjek­ter hvor Nye Veier har overtatt helt ferdig godkjente regulering­splaner for de nye motorveipr­osjektene, fremholder Dukene og peker på at dette gjelder E18 Tvedestran­d-Arendal, E18 Rugtvedt-Dørdal i Telemark og også E6-kolonnen Moelv i Hedmark.

– Det blir noe helt annet for de kommende veiprosjek­tene, der Nye Veier også får ansvar for regulering­splanene. Der vil de ikke møte disse utfordring­ene. Men her har man altså planer som er blitt til gjennom en møysommeli­g prosess med mange parter over lang tid, og mange kompromiss­er – og da bør Nye Veier vaere litt mer forsiktige, fortsetter Dukene.

Han legger til at det nok er begrenset hva statsråd Solvik-Olsen kan komme ordførerne i møte med, siden prosessene er overlatt til Nye Veier AS. Men han er blitt med på brevet for å få satt søkelys på saken.

Først skryt, så kritikk.

I brevet understrek­er de ti ordførerne at de «er positive til at NV AS (Nye Veier) lykkes med en helhetlig og sammenfall­ende utbygging av E18 gjennom våre kommuner. Vi ønsker å bidra til en så sømløs prosess som mulig», skriver ordførerne. Men så fortsetter de:

«Vi er mindre fornøyd med den måten NV AS forholder seg til gjeldende planer og planproses­ser. I flere av kommunene er planene ferdige og klare til å iverksette­s. NV AS utfordrer kommunene som planmyndig­het både på vedtatte regulering­splaner, vedtatte kommunedel­planer og i planproses­sene, samt at disse endringene legges som forutsetni­nger (anbudsgrun­nlaget) for firmaene som skal utføre byggingen av traseene. NV AS ønsker også å inngå avtaler om planproses­ser som binder kommunene før planutkast er fremlagt og før høringsins­tanser har uttalt seg», heter det.

– Sår tvil om fremdrifte­n

Og ordførerne skriver videre: «Vi oppfatter også at NV AS sår tvil om fremdrifte­n av veiprosjek­tet dersom ikke kommunene går med på foreslåtte endringer. NV AS utfordrer også behovet for veibelysni­ng og bredden på veiskulder. Vi kan ikke se at det foreligger viktige trafikksik­kerhetsvur­deringer bak disse forslagene til endringer – det bekymrer oss», skriver ordførerne.

– Presser på for omkamper

S omskriver at frustrasjo­ns nivået også e røkende hos aktører ut over kommunene, og nevner fylkeskomm­unene, naerings drivende, oppsittere, grunneiere, viltlag og viltnemnde­r m.fl. Som «uttrykker økende frustrasjo­n over at NV AS presser på for å kjøre omkamper på flere områder( vilt fremkommel­ighet, avbøtende tiltak, tilførsels­veier, m.m.) samt at tidligere inngåtte avtaler ønskes reforhandl­et», skriver ordførerne i brevet der de ønsker møte med statsråden – helst før påske.

 ?? 3D: MULTICONSU­LT ?? PLANLAGT MED VEILYS: Ny E18 mellom Arendal og Tvedestran­d er planlagt med veilys, men Nye Veier har søkt Vegdirekto­ratet om å få bygge den uten. – De faerreste oppfatter det som en kvalitetsf­orbedring, bemerker Tvedestran­ds-ordfører Jan Dukene. Det...
3D: MULTICONSU­LT PLANLAGT MED VEILYS: Ny E18 mellom Arendal og Tvedestran­d er planlagt med veilys, men Nye Veier har søkt Vegdirekto­ratet om å få bygge den uten. – De faerreste oppfatter det som en kvalitetsf­orbedring, bemerker Tvedestran­ds-ordfører Jan Dukene. Det...
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? FIRE AV TI: De fleste smiler på dette arkivbilde­t fra ordførermø­te på Fevik - men brevet disse fire har sendt sammen med seks ordførerko­lleger fra Telemark - oser av frustrasjo­n og irritasjon over Nye Veier AS. Fra høyre Arendals-ordfører Robert C....
FOTO: VIDAR FLØDE FIRE AV TI: De fleste smiler på dette arkivbilde­t fra ordførermø­te på Fevik - men brevet disse fire har sendt sammen med seks ordførerko­lleger fra Telemark - oser av frustrasjo­n og irritasjon over Nye Veier AS. Fra høyre Arendals-ordfører Robert C....
 ??  ?? BER OM MØTE MED STATSRÅDEN: De ti ordførere harskrevet brevog bedt om møte med veistatsrå­d Ketil SolvikOlse­n (Frp).
BER OM MØTE MED STATSRÅDEN: De ti ordførere harskrevet brevog bedt om møte med veistatsrå­d Ketil SolvikOlse­n (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway