Agderposten

Vil ha Norge i førersetet til havs

Regjeringe­n samler virkemidle­r i en ny havstrateg­i for å skape arbeidspla­sser og øke verdiskapn­ingen i havbaserte naeringer.

-

Norge er på flere områder en av verdens ledende havnasjone­r. Med havstrateg­ien ønsker regjeringe­n å binde sammen visjoner og virkemidle­r for petroleums ringen, maritim naering og sjømatnaer­ingen.

Strategien innholdet en rekke vilje serk la e ringer og planer for hvordan de offentlige myndighe- tene skal legge til rette for at de etablerte havnaering­ene skal vokse, og hvordan kunnskapso­g teknologiu­tvikling skal bidra til at nye naeringer kan utvikles.

– Dette er en strategi for framtidens jobber. Gjennom generasjon­er har nordmennha­tt blikket mot havet, og havnaering­ene har stått for teknologib­ølgene som la mye av grunnlaget for det moderne Norge. Nå er det vår generasjon­s tur til å føre stafettpin­nen videre, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Felles for havnaering­ene er at de er internasjo­nale, eksportori­enterte og sykliske. De norske havbaserte naeringene er en betydelig kilde til verdiskapn­ing og sysselsett­ing. I 2014 sto de for en verdiskapn­ing på 760 milliarder kroner og sysselsatt­e 256.000 personer.

– Vi er knallgode på hav i Norge, men vi må ha enda mer kunnskap for å beholde posisjonen. Vi er sikre på at petroleum, nye arter og mineraler represente­rer enorme muligheter, sier fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) til NTB.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NY HAVSTRATEG­I: I den nye havstrateg­ien skisserer regjeringe­n hvordan vi skal skape flere jobber i havnaering­ene.
FOTO: NTB SCANPIX NY HAVSTRATEG­I: I den nye havstrateg­ien skisserer regjeringe­n hvordan vi skal skape flere jobber i havnaering­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway