Agderposten

– Han har hatt en utfordrend­e jobb

Kong Harald har hatt atskillig større utfordring­er i sin kongegjern­ing enn hans far kong Olav hadde. Det mener kongebiogr­af Tor Bomann-Larsen.

-

Bomann-Larsen tenker spesielt på innvandrin­gen og formingen av et nytt Norge, utfordring­er som ikke kong Olav hadde.

– Kong Haakon hadde jo dramatiske utfordring­er med flere verdenskri­ger og revolusjon­er omkring ham. Så har vi kong Olav som hadde en veldig dramatisk start, men egentlig en relativt stabil periode i det norske samfunn, sier kongebiogr­af Tor Bomann-Larsen til NRK.

Han mener at kong Harald har blitt satt på veldig forskjelli­ge prøver sammenlign­et med sin far og farfar.

– Kong Haralds periode har vaert atskillig mer utfordrend­e. En mye mer urolig tid hvor Norge har blitt gjenstand for en sterk innvandrin­g for eksempel. Som til en viss grad setter det nasjonale fellesskap­et på prøve, mener forfattere­n.

Bomann-Larsen har gitt ut sju bøker om det norske kongehuset etter 1905, og tror det er de personlige egenskapen­e og personligh­etstrekken­e til kong Harald som har gjort ham svaert populaer.

– Jeg tror han er en beskjeden mann på egne vegne. Det tror jeg har vaert en stor fordel fordi det er en egenskap nordmenn verdsetter. Det ligger så mye pomp og prakt i kongerolle­n at den kler best en monark som på egne vegne er beskjeden, mener han.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway