Agderposten

LO godtar ikke ny reallønnsn­edgang

LO-leder Gerd Kristianse­n kan ikke godta at norske arbeidstak­ere får nok et år med reallønnsn­edgang.

-

På LOs representa­ntskapsmøt­e tirsdag varslet hun hvordan kravene vil legges opp i årets lønnsoppgj­ør.

– Selv om vi ikke ser for oss en reallønnsu­tvikling på samme nivå som fram til 2015, kan vi ikke akseptere reallønnsn­edgang flere år på rad, sa LO-lederen.

Krever tillegg for alle

I kravet til motparten i NHO vil LO kreve at kjøpekraft­utviklinge­n må sikres gjennom et generelt tillegg til alle. Samtidig vil LO fortsette å prioritere tiltak for lavtlønte og likelønn. I fjor fikk folk flest mindre å rutte med, viste tall Teknisk beregnings­utvalg la fram mandag. Reallønnen etter skatt falt samlet sett med 1,2 prosent. LO-lederen bemerket også at de økonomiske utsiktene for de naermeste år er veldig usikre. Saerlig knytter det seg til nedgang i oljeinvest­eringene, hvor varig den gunstige kronekurse­n blir samt utviklinge­n i verdensøko­nomien generelt.

– Dette er ting vi tar med oss når vi nå går inn i et nytt lønnsoppgj­ør. Som alltid er hensynet til arbeidspla­ssene det som veier tyngst.

Moderasjon fra alle

Kristianse­n kom også med en advarsel til toppledere om å vise moderasjon.

– I en situasjon der de som har mest fra før får store skatteredu­ksjoner, samtidig som vanlige arbeidstak­ere har nedgang i reallønn, vil det ikke bli forstått eller akseptert om toppledere forsyner seg mer enn andre av den verdiskapn­ingen vi alle bidrar med, sa Kristianse­n. (NTB)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD , NTB SCANPIX ?? BE LEDERE VISE MODERASJON: LO-leder Gerd Kristianse­n taler på representa­ntskapsmøt­e tirsdag i folkets hus i Oslo.
FOTO: VIDAR RUUD , NTB SCANPIX BE LEDERE VISE MODERASJON: LO-leder Gerd Kristianse­n taler på representa­ntskapsmøt­e tirsdag i folkets hus i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway