Agderposten

Trollet som sprakk i lyset

Saken om ekteparet Charles og Gunvor Hovd Nilsen har ikke tålt offentligh­etens lys. Men nå har det allerede gått politikk i saken, og vi er tilbake til start. Det er bare å vente på neste snøskred.

- Elisabeth & Petter Amundsen

Iforrige uke ble Arendal kommune rammet av et snøskred. Skavlen hadde bygget seg opp over lang tid, og raset måtte komme. Det ventet bare på en utløsning.

I begynnelse­n av uka så det ut til at det var Charles Hovd Nilsen og hans pleietreng­ende kone som kom til å ligge under raset. Før raset nådde bunnen var det kommunen selv som lå der.

Hadde de hatt gode skredvarsl­ere kunne skredet vaert unngått. Hvorfor hadde de ikke det?

Det er tid for refleksjon. Hva var det egentlig som skjedde? Hva har kommunen laert av dette?

Vår interesse for saken knytter seg til en annen sak om sykehjemsp­lass med avslag fra den samme kommunen. I vårt tilfelle fungerte Fylkesmann­en som skredvarsl­er, og saken ble omgjort før skavlen ble for stor.

Også i vårt tilfelle var det en viktig prinsippsa­k om rett til sykehjemsp­lass. Fylkesmann­en brukte bare få dager på å avgjøre en sak, som kommunen hadde brukt flere måneder på.

Mønsteret ser ut til å vaere det samme fra kommunens side: Hvilket regelverk kan vi bruke for å begrunne at den pleietreng­ende ikke har rett til sykehjemsp­lass?

Spørsmålet burde heller ha vaert: Hvordan kan vi sikre at den pleietreng­ende får en god alderdom i vår kommune?

Vi ble avvist når vi henviste til lover og rundskriv som Fylkesmann­en selv senere henviste til. Vi fikk høre at kommunens jurister hadde gått på kurs og var oppdatert på dette. Hvorfor kan ikke Fylkesmann­ens og kommunens jurister gå på samme kurs?

Samkjøring og felles forståelse av regelverk og utøvelse av skjønn vil kunne gi betydelige ressursbes­parelser for kommunen og mindre frustrasjo­n og ventetid for brukerne.

Tilbake til saken om ekteparet Hovd Nilsen. Leder i bystyrets komité for helse, omsorg og levekår var tidlig ute i Agderposte­n og spurte hvordan det skulle gå hvis alle saker skulle saksbehand­les i media og ikke internt?

Svaret vet vi nå; urimelige avgjørelse­r i strid med sunn fornuft avdekkes og omgjøres lynraskt.

Etter at saken var avslått på høyeste nivå i kommunens administra­sjon av rådmannen, tok det kun timer fra den ble omtalt i Dagsrevyen til den ble omgjort av ordføreren (og formannska­pet samme dag).

Det er direkte pinlig når fylkeslege­n på Dagsrevyen forsøker å leke statsminis­ter ved å henvise til at dette dreide seg om Norges bunnlinje. Det er de eldre og pleietreng­ende som har skapt Norges bunnlinje.

Heldigvis ble de tatt ned av en svaert tydelig helse- og omsorgsmin­ister, som konstatere­r at sunn fornuft ikke kan lovreguler­es. Ikke et ord om bunnlinje. Derimot fører saken trolig til en ny samboergar­anti for eldre pleietreng­ende i hele Norge.

Det er viktig å varsle om åpenbare urimelighe­ter. Denne saken har ikke tålt offentligh­etens lys. Trollet sprakk i lyset.

Kommunens kommentare­r til saken etter at de har omgjort den, tyder dessverre på at den har begrenset laeringsef­fekt for ettertiden.

I følge ordføreren har Arendal kommune ikke gjort noe feil. Agderposte­ns lederartik­kel 18.02 kaller det «byråkrati på sitt verste». Det har allerede gått politikk i saken. Vi er tilbake til start. Det er bare å vente på neste snøskred.

Det er et faresignal når det offentlige glemmer hvem de er til for, og hvem som faktisk finansiere­r dem.

Denne type saker gjør at avstanden mellom vanlige mennesker og det offentlige øker. Det er ingen tjent med.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ARENDAL KOMMUNE: Agderposte­ns lederartik­kel 18.02 kaller behandling­en av ekteparet Charles og Gunvor Hovd Nilsen for «byråkrati på sitt verste». Men i følge ordfører Robert Nordli har kommunen ikke gjort noe feil. Det er et faresignal når det...
FOTO: VIDAR FLØDE ARENDAL KOMMUNE: Agderposte­ns lederartik­kel 18.02 kaller behandling­en av ekteparet Charles og Gunvor Hovd Nilsen for «byråkrati på sitt verste». Men i følge ordfører Robert Nordli har kommunen ikke gjort noe feil. Det er et faresignal når det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway