Agderposten

Garantikam­eratene

-

▶Vi har tidligere på denne plass gitt Arendals-politikern­e ros for at de, etter grundig å ha blamert kommunen for hele landet, til slutt sørget for at behandling­en av ekteparet Charles og Gunvor Hovd Nilsen endte godt. Samtidig uttrykte vi et håp for fremtiden, ved at kommunen nå garanterer at ektepar og samboere skal få vaere sammen på sykehjem, under visse forutsetni­nger. Nå har Arbeiderpa­rtiet sentralt foreslått at den såkalte samboergar­antien bør lovreguler­es og gjelde for hele landet. Også her følger det rimeligvis med forutsetni­nger. Ethvert ønske kan selvfølgel­ig ikke oppfylles, og det må fortsatt brukes skjønn. Det er her de styrende partier i Arendal, med Ap i spissen, sviktet så kapitalt.

▶Vi regner med at en bratt laeringsku­rve gir håp for fremtiden, men en liten repetisjon kan likevel vaere nyttig. Saken ble av byens ledende politikere fremstilt som helt uløselig: Charles Hovd Nilsen var ikke syk nok, alle skulle behandles likt, man måtte vente på Fylkesmann­ens avgjørelse, landets redaktører skulle ikke bestemme, og verdighets­garantien stopper dobbeltrom.

▶Likhet er bra, men minimumslø­sninger som politisk kampsak innen eldreomsor­gen, er det ikke. Og politikerr­edselen for at «mediene skal bestemme», må bero på en misoppfatn­ing av roller. Et av medienes viktigste oppdrag er å løfte frem saker der enkeltmenn­esker kan vaere urimelig behandlet. Slike saker må nøkternt vurderes av de ansvarlige, men det blir feil å avvise dem av redsel for prestisjet­ap. Neste misforståe­lse er at verdighets­garantien, som ber kommunene tilby eldre enerom, skulle forby dobbeltrom. «Garantien» er åpenbart ment som et gode for de eldre, og ikke som et forbud mot å gi par plass på dobbeltrom.

▶Ap-po●itikerne og deres støttepart­ier bør heller gruble på paragraf 2 i «garantien», der kommunene bes sikre de eldre «et verdig og så langt som mulig meningsful­lt liv i samsvar med sine individuel­le behov».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway