Agderposten

Vi trenger hele faste stillinger

- Wenche Irene Steen Fagforbund­et Aust-Agder

Helseminis­ter Bent Høie e roverraske tover at regjeringe­n blir be- skyldt for å bryte løfter i eldreomsor­gen. Regjeringe­n bryter kanskje ikke løfter, men kan vi dermed konkludere med at regjeringe­ns politikk har ført til bedre eldreomsor­g?

Det kan vaere lurt å tenke seg om en gang til når politikken ikke fungerer. Noen ganger må man bryte med egne løfter og re- vurdere egne meninger.

Forrige regjering ble beskyldt for å vingle, men skal man ikke endre oppfatning og politikk når man får ny og viktig kunnskap som kan gi bedre eldreomsor­g?

Denne regjeringe­ns mantra er at alt skal veies og måles, og avvik overvåkes. Det er altså et stort fokus på alt vi gjør feil. Jeg tror vi måler så mye at, at fokuset på god pleie og omsorg til pasientene blir borte.

Helseminis­teren er opptatt av høy kompetanse på dem som arbeider i eldreomsor­gen i Norge. Så bra!

Men Høie påstår samtidig at det som kan løse mangelen på kompetanse i eldreomsor­gen, er å utdanne flere sykepleier­e med mastergrad i eldreomsor­g. Ja, vi trenger dem også, men de løser ikkekompet­anseutford­ring en.

Alle yrkesgrupp­er i eldreomsor­gen må få tilbud om kompetanse­heving – uavhengig av om vedkommend­e er assistent, sykepleier, helsefagar­beider, aktivitør, vernepleie­r eller andre typer helsearbei­dere.

Alle trenger kompetan sepåfyll, også ledere som skal satse på de ansatte og se deres potensial.

Og én ting til: Helsefagar­beiderne er høy kompetente helsearbei­dere. Ingen pasienter skal vaere i tvil om det – selv om flere prøver å si at utdanninge­n de tar er for dårlig. Norges helsefagar­beidere holdere t høytfaglig nivå.

Alle pasienter og brukere har rett til helsetjene­ster av god kvalitet–og det får de også av helse- fagarbeide­re landet rundt, hver dag – hele året.

Vi trenger hele, faste stillinger. Helseminis­teren henviser til en trygghets standard, som skal forbedre kvaliteten på sykehjemme­ne. Det er flott.

Men han nevner ikke det aller viktigste for beboerens trygghet; nemlig tilstrekke­lig, stabil og kompetent bemanning i hele og faste stillinger.

Dersom helseminis­ter Bent Høie kan komme Fagforbund­et i møte på dette kravet, mener vi at eldre pleietreng­ende mennesker langt på vei kan få den trygge og gode omsorgen og pleien som de fortjener.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway