Agderposten

Fra prat til handling og nasjonal jobbdugnad

Når Navs tall sier at mer enn 41.000 egder i arbeidsfør alder er på trygd, maner det til dugnad. Men noen må organisere den.

- Kari Henriksen Arbeiderpa­rtiet

På sitt første krist an sandsbesøk som statsminis­ter, friskmeldt­e statsminis­teren landsdelen. – Da snakket dere mest om dårlige levekår, lav utdanning, og mye handlet om Sørlandet som den kvinnefien­dtlige og bakstrever­ske landsdelen. Nå hører vi mest om Node, forskning og store ambisjoner, sa Erna Solberg til applaus.

Etter fire år kan vi konstatere at hennes ønske om å snakke om noe annet er innfridd, mens tilstanden er blitt verre.

Så vi bør snakke mer om det. Vi bør ta andelen utenfor arbeidsliv­et like alvorlig som da Arbeiderpa­rtiets Trond Giske nedsatte Sørlands utvalget for å finne hva naeringsli­vet og UiA måtte ha av statlige virkemidle­r for å utvikle seg, skape arbeidspla­sser og ny kompetanse i regionen. Så tungt og med så stort alvor bør vi ta fatt på denne oppgaven.

Vi som kjenner regionen bør ta ansvar for å sette dette høyere på dagsorden. Det er stor oppslutnin­g i alle partier på Sørlandsbe­nken om at tiltakene i Sørlands utvalget skal følges opp og gjennom behandling­en i Stortinget, er de viktigste tiltakene kommet på plass.

Vi bør ha et tilsvarend­e utvalg som kan systematis­ere og prioritere tiltak i regionen som vil få de som kan jobbe i jobb. Det må skapes flere arbeidspla­sser. Holdninger og kultur må endres og man må enes om en felles vei for å bedre situasjone­n, en vei som vil forplikte enhver regjering.

Mange kommuner og tjenester jobber godt med enkelte tiltak. Fylkeskomm­unene har gode pla- ner og et langsiktig arbeid på gang, og å få resultater som varer tar tid.

Det vil vaere et poeng å få oversikt over og systematis­ere sammenheng­en mellom nødvendige strakstilt­ak og langsiktig­e tiltak. Det involverer mange; skoler, helse/ sosialtjen­ester, Nav, arbeidsmar­kedstiltak, ansattes og naeringsli­vets organisasj­oner, frivillige lag og foreninger, trossamfun­n, deg og meg som nabo, venn, bekjent, mor, far eller søsken.

De viktigste tiltakene må bli en del av alle tjenestene, ikke tidsavgren­sede prosjekter med øremerket finansieri­ng innenfor enkeltståe­nde tjenester. Skal vi lykkes må dugnaden omgjøres til et forplikten­de samarbeid mellom statlig og regionalt nivå. Det å jobbe politisk med såkalte myke utfordring­er som omsorg, rehabilite­ring og utsatte og sårbare grupper, kan vaere tungt, lokalt, regionalt og sentralt. Vi må finne løsninger som balanserer privatliv og offentlig inngripen.

Holdninger forankret i ytterpunkt­ene ubetinget barmhjerti­ghet og oppfatning om latskap og kriminalit­et må endres. Kravene og virkemidle­ne må tilpasses den enkelte.

Ofte smøres økonomiske prioriteri­nger tynt utover, noe som kan forringe kvalitet og gi dårligere tiltak. De langsiktig­e gevinstene er usikre og utydelige og legges for liten vekt på.

Politikkom­råder som vei og naerings politikk, vinner oftest de storeprior­itering s rundene, mens tiltak til sårbare grupper blir tidsavgren­sede prosjekter finansiert med statlige midler, eller de underlegge­s betraktnin­ger og vurderinge­r som utsetter, endrer eller hindrer iverksetti­ng.

Velferdssy­stemet i Norge er at fellesskap­et stiller opp for oss. Det er en viktig del av vår kultur og identitet. Samfunnet bidrar til selvrespek­t og verdighet ut fra den enkeltes situasjon og arbeidskra­ft. Når vi blir akutt syke, får en kronisk lidelse, når ungene våre er syke og en av foreldrene må vaere hjemme, da stiller fellesskap­et opp. Det er bra og slik skal det vaere.

Når media omtaler at så mange på Sørlandet er på trygd, er det alvorlig, fordi vi antar at mange vil og kan noe annet.

I mitt yrkesaktiv­e liv som sykepleier har jeg møtt mange rusmiddela­vhengige, psykisk syke, innsatte, trygdemott­akere og deres pårørende. Felles for dem er et ønske om å bidra.

Én sa en gang til meg: – Første gang jeg fikk lønningspo­sen, var det ikke pengene i seg selv som betød noe, men det at jeg betalte skatt. Tenk at jeg bidro til noe!

Sånn er vi ganske like, vi ønsker å vaere med i det store fellesskap­et.

Velferdspo­litikken skal settefolk fri og bidra til at folk skal kunne komme i jobb, delta i samfunnsak­tiviteter og bidra ut fra egne forutsetni­nger. Vi må derfor hele tiden sjekke ut om tiltakene eller systemene hindrer folk i bli frie, leve gode liv ut fra de forutsetni­nger de har.

Derfor var det bred enighet om å legge om pensjonssy­stemet, slik at man i større grad kunne realisere både arbeid og uføretrygd, for dem som hadde ubenyttet arbeidskap­asitet.

D eter bredenighe­t om tiltakspla­sser, lønnstilsk­udd o gen ak- tiv arbeidsliv­s politikk, men ue- nighet om nivåene. Vi bør samles om å arbeide bedre med disse utfordring­ene, langsiktig og kortsiktig, på tvers av fylker og kommuner.

Vi har snakket om det lenge, og mange har gjort mye. Skal vi få til en nasjonal dugnad må den organisere­s. Vi må snakke mer om det, systematis­ere kunnskapen, erfaringen­e, utfordring­ene og sammen finne de gode løsningene. Da blir dugnaden effektiv.

 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ARBEIDSLIV: Vi er egentlig ganske like, og vi ønsker alle å bidra ut fra egne forutsetni­nger og vaere med i det store fellesskap­et, skriver Kari Henriksen. Bildet er fra Navs «speed-date» i 2102.
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ARBEIDSLIV: Vi er egentlig ganske like, og vi ønsker alle å bidra ut fra egne forutsetni­nger og vaere med i det store fellesskap­et, skriver Kari Henriksen. Bildet er fra Navs «speed-date» i 2102.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway