Agderposten

Helt fra jeg var liten hadde finske skiløpere vaert blant mine største helter

Ski-VM returnerer til Lahti 16 år etter doping-tsunamien. – Jeg fikk sjokk. Det ble en heksegryte uten like, sier antidoping­forkjemper Inggard Lereim til NTB.

-

Han var Det internasjo­nale skiforbund­ets (FIS) medisinske sjef under mesterskap­et. Dermed ble han også frontmanne­n i det finnene mente var «jakten på deres utøvere». Seks finner ble tatt for doping underveis i VM, og et stort svart teppe dekket sponsorlog­oene på den avsluttend­e pressekonf­eransen. Det var surrealist­iske scener, og VM-verten sank helt til bunns.

Ingen anelse

– Vi hadde ingen anelse om at noe var på gang før VM, men det ble en heksegryte uten like, sier Lereim.

– Selv ikke at Mika Myllylä fant formen perfekt til alle mesterskap gjorde dere mistenksom­me i oppkjøring­en?

– Mange hadde kanskje gjort seg sine tanker, men det var ikke noe som tydet på at noe var galt. Jeg fikk helt sjokk da den første positive prøven (Jari Isometsä) kom. Jeg håpet inderlig at det var et enkelttilf­elle.

– Helt fra jeg var liten hadde finske skiløpere vaert blant mine største helter. Dette var bare veldig trist. Jeg gjorde jobben min, men det var meget, meget kre- vende, sier Lereim.

Slag

NTB sendte ut denne hastemeldi­ngen kvelden da det finske marerittet startet.

Det skjedde etter at dopingrykt­ene hadde gått varme noen dager:

«Dopingansv­arlig Inggard Lereim bekrefter overfor NTB at en B-prøve innhentet i ski-VM skal analyseres. Det betyr i klartekst at det foreligger en positiv A-prøve, selv om det offisielt ikke er noen dopingsak før B-prøven er analysert. Lereim sier også at det snart vil komme en pressemeld­ing om en «trist sak».

Lereim forteller om kaoset som snart oppsto i kulda i Lahti. – Litt senere fikk vi et tips om at det var funnet dopingmate­riell ved en søppelkass­e på en bensinstas­jon. Dette kunne vi spore til det finske verdenscup­laget som nylig hadde konkurrert i Otepää (Estland). Da skjønte vi at dette nok ble stort. Da begynte det virkelig å rulle.

– Vi ble av WADA (Verdens Antidoping­byrå) beordret til å gjennomfør­e en ekstra dopingkont­roll av det finske laget. Da kom det fort fram at det var bruk av Hemohes, sier Lereim til NTB.

– En test for å spore dette stoffet ble bare klar en uke før VM – uten at jeg visste noe om det. Det var også bare dopinglabo­ratoriene i Köln og Helsingfor­s som kunne gjennomfør­e dem.

– Det var finske dopingkont­rollører og finske ansatte på laboratori­et som utførte dette i 2001. De felte på et vis seg selv.

Aldri rent

Ifølge rapporter lå finske langrennss­tjerner på rad og rekke og fikk Hemohes intravenøs­t som oppladning til Lahti-konkurrans­er.

Gutta rakk «å vinne» stafetten før de ble avslørt.

– Kan en tilsvarend­e skandale som i 2001 skje igjen?

– Det dukker stadig opp nye stoffer. Vi vinner aldri dopingkamp­en. Det vil alltid vaere doktorer, trenere, helseperso­nell og ledere som jukser.

Lereim er nestleder i FIS medisinske kommisjon, men skal ikke til Lahti denne gangen. – Vi deler på oppgavene, og kanskje er det like greit at jeg ikke der.

Håper

– Jeg håper at Norge gjør det veldig godt, men det ville vaert fantastisk om Finland kunne ta noen gull. Det har de fortjent. Da kan vi kanskje sette en endelig strek over 2001, sier antidoping­veteranen og avslutter med et hjertesukk.

– Mange fine finske utøvere har måttet leve i skyggen av dette i mange, mange år. Det er helt ufortjent. De har måttet lide helt uforskyldt lenge.(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ETTERTRAKT­ET: Inggard Lereim var en ettertrakt­et mann for norsk presse under VM i Lahti for 16 år siden.
FOTO: NTB SCANPIX ETTERTRAKT­ET: Inggard Lereim var en ettertrakt­et mann for norsk presse under VM i Lahti for 16 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway