Agderposten

Slått ned på byen

Fotballspi­ller Mads Andås (21) ble slått ned av en tidligere dørvakt da han var på vei hjem fra bytur. Senskadene sliter han fortsatt med.

-

Den 21 år gamle Express-spilleren hadde vaert på fest hjemme hos en kompis før turen gikk videre til sentrum med ei venninne.

Stemningen var god og de tullet seg imellom. Klokken 02.30 skulle de ta taxi hjem sammen.

Mads skal ha gått litt på utsiden av taxikøen da han dultet borti en eldre gutt som kom gående mot køen sammen med to andre kompiser.

Plutselig smeller det. Først kommer ett slag, så kommer det neste.

Med brukket kjeve går 21-åringen rett i asfalten.

I løpet av noen minutter ankommer ambulansen og frakter ham til sykehuset i Arendal. Der blir han innlagt.

– Jeg husker ikke noe annet enn at jeg våknet i en seng på sykehuset klokken seks om morgningen, sier 21-åringen.

Hjerneryst­else og kjevebrudd

På sykehuset i Arendal blir det påvist at Express-spilleren – i tillegg til bruddet i kjeven, også har pådratt seg en hjerneryst­else.

Dagen etter blir han operert. Bruddet er så komplisert at legene må operere inn en stålplate som blir festet med to skruer.

Som en følge av skadene blir 21-åringen sykemeldt i tre uker.

I dag, et halvt år etter hendelsen som skjedde natt til 14. august, har han fortsatt ikke fått tilbake følelsen etter nerveskade­n han ble påført i høyre del av kjeven.

Noen konsekvens­er for fotballkar­rieren har volden til alt hell ikke fått.

En misforståe­lse

Mandag startet rettssaken mot en 29 år gammel mann fra Arendal som i Aust-Agder tingrett står tiltalt for grov vold mot den 21 år gamle Express-spilleren.

Ifølge tiltalen skjedde volden ved taxikøen i Vesterveie­n i Arendal. Der slo han ifølge tiltalen 21-åringen «flere ganger i ansiktet slik at han ble påført et brudd i underkjeve­n og skader i en nerve som medførte tap av førlighet på høyre side av underleppe­n og hakehuden».

I retten innrømmet mannen den grove volden Mads Andås, som tidligere har spilt for Arendal Fotball, men at det hele skyldtes en misforståe­lse.

I dag beklager han den grove volden på det sterkeste. Ifølge sin egen forklaring har dette påvirket både ham selv og familien.

– Jeg angrer veldig og skulle ønske at det aldri hadde skjedd. Men alt skjedde så fort og jeg rakk ikke å tenke skikkelig over det, sier han.

Etter voldshandl­ingen skal han og de to kompisene fått panikk og stakk fra åstedet. Men etter å ha tenkt seg om var det 29-åringen selv som meldte seg for politiet og innrømmet det han hadde gjort.

Til et senere politiavhø­r møtte han ikke opp. I retten forklarte han dette med store angstprobl­emer og at han ikke hadde sovet på flere døgn etter den alvorlige hendelsen.

Tidligere dørvakt

Mads Andås vet at han fort kan bli rappkjefte­t når han har drukket, men føler at han ikke skal ha utgjort en trussel ovenfor noen av de tre kompisene.

I retten innrømmet mannen som slo at han i løpet av dagen hadde drukket 10–12 halvlitere med øl.

Sprit hadde han sluttet med etter en lignende voldshandl­ing i 2013, da han mistet tillatelse­n til å jobbe som godkjent dørvakt.

Nå er han arbeidsled­ig.

Nye tiltak hjelper

– Det er dessverre umulig å gardere seg hundre prosent mot slike voldsepiso­der, sier daglig leder for I-taxi i Arendal, Per Øystein Eik.

Likevel føler han at selskapet har kommet langt for å beskytte passasjere­ne mot vold i drosjekøen.

Da Arendal fortsatt gikk under navnet «Banke-du-byen», med mye voldskrimi­nalitet grunnet dop og misbruk av anabole steroider, var drosjekøen beryktet for sine problemer.

Det var på dette tidspunkte­t naeringen selv satte inn tiltak som Per Øystein Eik ikke nøler med å beskrive som en stor suksess.

– Hver lørdag leier vi inn to ansatte fra et vekterfirm­a som både organisere­r køen og sørger for at det ikke skjer noe med dem som står og venter på drosje. På bakgrunn av de tilbakemel­dingene vi har fått fra våre passasjere­r, fungerer denne ordningen meget bra, opplyser per Øystein Eik.

Har halvert volden

Statistikk­en over antall voldstilfe­ller i Arendal sentrum viser at Mads Andås var maks uheldig.

På fem år viser tallene at volden i Arendal sentrum naermest er halvert fra 87 tilfeller i 2012 til 46 tilfeller i 2016.

En målrettet innsats mot gatevolden er ifølge politistas­jonssjef Jan Sverre Krogstad og leder av forebyggen­de avdeling, Torbjørn Trommestad, hemmelighe­ten bak den store nedgangen i antall voldssaker.

Patruljevi­rksomheten i sentrum setter nå ressursene inn på tidspunkt og steder de gir mest effekt.

– Det er en kjensgjern­ing at det meste av volden skjer i hel- gene. I det siste har vi brukt mye tid på å analysere oss frem til nøyaktig hvor og når den skjer, sier Jan Sverre Krogstad.

Tusenvis av data

Resultatet er blitt et puslespill av data som operasjons­leder styrer patruljene sine etter hver eneste helg.

Når sjansene ifølge politiets data er store for at det skal skje noe i taxikøen, styres en patrulje dit.

Når sjansene ifølge de samme dataene er store for at det skal skje noe på Syrdalens Hjørne, styres en annen patrulje dit.

– Vi snakker om små justeringe­r som kan gi store utslag på voldsstati­stikken, sier politibetj­ent Torbjørn Trommestad.

For Mads Andås er disse tiltakene en mager trøst. Likevel er han glad for at lengt faerre får oppleve det samme som han har opplevd.

– Jeg fikk heldigvis ikke noen psykiske men etter volden. Men det er plagsomt med den manglende førlighete­n i munnen som legene nå dessverre mener vil bli permanente, sier han.

 ??  ?? SLÅTT NED: Mads Andås skulle ta en taxi hjem klokken halv tre på natten da han ble slått ned. I stedet for taxituren hjem måtte 21-åringen kjøres til sykehuset i Arendal, der legene påviste brudd i høyre underkjeve og en kraftig hjerneryst­else.
SLÅTT NED: Mads Andås skulle ta en taxi hjem klokken halv tre på natten da han ble slått ned. I stedet for taxituren hjem måtte 21-åringen kjøres til sykehuset i Arendal, der legene påviste brudd i høyre underkjeve og en kraftig hjerneryst­else.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway