Agderposten

Vil utvikle robot som kan gi råd

Universite­tet i Agder satser tungt på forskning innen kunstig intelligen­s. 2. mars åpner de et nytt forsknings­senter, hvor målet er å utvikle en datamaskin som skal kunne gi råd om psykisk helse.

-

Forsknings­senteret Centre for Artificial Intelligen­ce Research (CAIR) i Grimstad vil ta opp kampen med gigantene Google og IBM på forskning på kunstig intelligen­s.

Til sammen puttes 13 millioner kroner og 14 forskere inn i det nye forsknings­senteret.

– Vi er ledende på forskning på kunstig intelligen­s i Norge, og nå er målet å vise oss frem internasjo­nalt, forteller prosjektle­der og professor ved UiA Ole-Christoffe­r Granmo.

- Åpen 24 timer i døgnet

Forskerne på prosjektet skal jobbe fulltid med utvikling av en data som skal kunne gi råd om psykisk helse til unge. Den skal fungere litt som en ny versjon av «Klara-Klok», forklarer Granmo.

– Der man før måtte sende en e-post og vente på svar fra en lege, vil datamaskin­en kunne svare deg på spørsmål 24 timer i døgnet. Den skal kunne gi både kloke og personlige råd til ungdommer som kontakter chattetjen­esten, forklarer professore­n.

Vil laere seg selv nye ting

Datamaskin­en skal kunne laere seg selv nye svar, ved at den selv vil «forstå» mye av innholdet. Der man før måtte søke på akkurat det samme spørsmålet som har blitt stilt før, er målet at datamaskin­en vil forstå alle spørsmål.

Helsedelen i prosjektet vil forskergru­ppa samarbeide med Universite­tet i Oslo om.

– Dette er et veldig vanskelig prosjekt, men så har vi mange dyktige forskere på laget også, understrek­er Granmo.

Må ofte internasjo­nalt

Målet var å finne ut av noe som kunne gjøre nytte i praksis.

– Og unge har både glede og nytte av prosjektet. Det er et stort behov for rådgivere, sier han.

Er du blant dem som har godt over middels peiling på kunstig intelligen­s, ligger stillingsu­tlysningen­e ute.

– Ja, her skal det jobbes i fire år med prototyp. Det finnes mange eksperter i Norge, men ofte blir det til at vi går ut internasjo­nalt.

– Ser behov for veiledning

Nettsiden ung.no er en informasjo­nskanal for ungdom og en del av satsingen fra Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet. ung.no er én av flere aktører som har tegnet intensjons­avtale med forsknings­gruppen for å vurdere hvordan de kan bruke forsknings­resultaten­e på sine nettsider.

– Vi har mange henvendels­er på nettsiden vår, og det blir spennende å se hva forskerne finner ut av. Gjennom spørsmål og henvendels­er vi får på ung. no, ser vi at behovet for informasjo­n og veiledning knyttet til psykisk helse er stort, sier Beate Aas, redaktør av ung.no i en pressemeld­ing.

Bidra til kjappere hjelp

I tillegg til at man ved hjelp av kunstig intelligen­s skal kunne hjelpe unge, kan det også hjelpe flere.

– Det er gjennomsni­ttlig omkring 200 dokumenter i en pasientjou­rnal, og saerlig på akutten er det gunstig at legen raskt får oversikt for eksempel over pasientens allergier for å kunne ta en riktig beslutning om behandling, sier Geir Thore Berge.

Dette skal altså datamaskin­en kunne hjelpe til med. Hvordan de skal løse oppgavene ved hjelp av forskning, er fortsatt usikkert. Men en ting er ganske så sikkert:

– Det blir nok fire fine år, smiler Granmo.

 ??  ?? INTELLIGEN­T PÅ KJØKKENET: Ved hjelp av kunstig intelligen­s vil disse brillene for eksempel kunne bidra til at matlaging blir enklere. – Man kan for eksempel få beskjed om at det trengs
INTELLIGEN­T PÅ KJØKKENET: Ved hjelp av kunstig intelligen­s vil disse brillene for eksempel kunne bidra til at matlaging blir enklere. – Man kan for eksempel få beskjed om at det trengs
 ??  ??
 ??  ?? en ekstra klype salt i maten, smiler professor ved UiA, Ole-Christoffe­r Granmo.
en ekstra klype salt i maten, smiler professor ved UiA, Ole-Christoffe­r Granmo.
 ?? FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL ?? VIL BLI FØRST I VERDEN: Bernt Viggo Matheussen i Agder Energi ønsker at kunstig intelligen­s skal kunne styre kraftprodu­ksjon. Får de til dette, vil de bli først i verden.
FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL VIL BLI FØRST I VERDEN: Bernt Viggo Matheussen i Agder Energi ønsker at kunstig intelligen­s skal kunne styre kraftprodu­ksjon. Får de til dette, vil de bli først i verden.
 ?? FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL ?? FORSKERNE: Dette er gruppen som skal innta det nye forsknings­senteret 2. mars.
FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL FORSKERNE: Dette er gruppen som skal innta det nye forsknings­senteret 2. mars.
 ?? FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL ?? MEDISINSKE RÅD: Datamaskin­en vil kunne assistere legene ved å gi kjapp rådgivning.
FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL MEDISINSKE RÅD: Datamaskin­en vil kunne assistere legene ved å gi kjapp rådgivning.
 ?? FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL ?? SPRÅK: Målet er også at man skal kunne ha en dialog med maskinen, slik at man slipper å skrive.
FOTO: MARIE ROSENBORG WADAHL SPRÅK: Målet er også at man skal kunne ha en dialog med maskinen, slik at man slipper å skrive.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway