Agderposten

Trapper opp kampen mot natursvine­ri

Ordfører Arne Thomassen vil ha med seg 327 mennesker – minst – til å rydde Lillesands kyst og strender for plastsøppe­l og annet natursvine­ri.

- FORURENSNI­NG Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Hvalen som strandet utenfor Bergen med magesekken full av plast, har opprørt mange. En av dem er hobbyfiske­r og ordfører Arne Thomassen.

Han mener noe må gjøres, og vil mobilisere innbyggern­e. Han mener at mengden plastsøppe­l på vidvanke bare øker og øker i Lillesand.

– Her som i resten av landet, Nesten hver gang jeg er på fisketur, finner jeg plast som jeg tar med meg drivende i havet, sier han.

Ryddedugna­d

Nå vil han med seg både kommuneans­atte og folk flest på ryddedugna­d.

Han ha sendt et brev til rådmannen på vegne av Lillesand Høyre, der han ber om et møte for å lage «en god plan, slik at Lillesand går i front på dette viktige området!», som han skriver.

Thomassen knytter ønsket opp mot den allerede etablerte nasjonale strandrydd­edagen 6. mai.

Dykkere og båteiere også

– Vi ønsker å mobilisere­r innbyggere, lag og foreninger og kommunens Skjaergård­stjeneste denne dagen slik at vi får gjort en skikkelig jobb. Vi ønsker også å få med lokale dykkere, skriver han i brevet.

– Skjaergård­stjenesten gjør en kjempejobb med å plukke søppel gjennom hele året, og de kjenner Lillesand ut og inn. Hvis vi kan få med oss mange andre med båter også, så kan vi få gjort en innsats på holmer og skjaer, sier Thomassen til Agderposte­n.

En kilometer til hver

Han forteller at Lillesand har 327 kilometer kystlinje når vannkanten rundt øyene og inni alle vikene er talt.

– Det er like langt som til Oslo! Men hvis vi får 327 mennesker til å stille opp, og alle tar 1 kilometer hver, da får vi det til. Noen steder er det bratte skrenter rett ned i sjøen, så det blir en kortere strekning i praksis, sier Thomassen.

Bedre organiseri­ng

Strandrydd­edagen har eksistert i flere år, men Thomassen synes den burde organisere­s mye bedre. Noen lag og foreninger har gjort en god jobb, og stort sett ryddet på de mest brukte badesteden­e. Men de har vaert for få til å dekke hele Lillesands-kysten.

I år håper han de klarer å gjøre som under TV-aksjonen: å dele inn i roder.

– Når folk ser omfanget, tror jeg det gjør noe med forholdet til plastikk. Det er viktig at vi politikere mobilisere­r folk til å ikke kaste ting i naturen, og bruke mer gjenvinnba­re materialer, sier Thomassen.

Nå ligger saken i rådmannens hender. Ønsket er at kommunens planlegger­e, Skjaergård­stjenesten, LiBir, lag, foreninger og enkeltpers­oner drar i samme retning, og får kysten ren.

 ??  ?? VIL MOBILISERE: Ordfører i Lillesand Arne Thomassen vil ha med seg folk til å plukke søppel – og å slutte å kaste den i naturen.
VIL MOBILISERE: Ordfører i Lillesand Arne Thomassen vil ha med seg folk til å plukke søppel – og å slutte å kaste den i naturen.
 ??  ?? FØR: Dette bildet er fra Hestholmbu­kta på Skaurøya i Lillesand før plukkerne tok fatt i april fjor. Ifølge Arne Thomassen blir det verre og verre for hvert år. I år ber han om mye mer dugnadshje­lp – og bedre organiseri­ng.
FØR: Dette bildet er fra Hestholmbu­kta på Skaurøya i Lillesand før plukkerne tok fatt i april fjor. Ifølge Arne Thomassen blir det verre og verre for hvert år. I år ber han om mye mer dugnadshje­lp – og bedre organiseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway