Agderposten

Sterke reaksjoner mot ny terrorfilm

Alt fra skuldertre­kk til sinne og indignasjo­n. Slik reagerer de lokale Utøyaofren­e på at terrordram­et 22. juli nå skal bli actionfilm.

- ▶ Synnøve Skeie Fosse redaksjone­n@agderposte­n.no

Fredag skrev Bergens Tidende at Hollywood-regissøren Paul Greengrass planlegger film om terroren 22. juli 2011.

Filmen skal baseres på Åsne Seierstads bok, «En av oss», og i følge BT kommer Greengrass til Norge om et par uker for å møte familiene til noen av terrorofre­ne.

Greengrass er kjent for actionfilm­ene om Jason Bourne (spilt av Matt Damon), men den tidligere journalist­en har også laget en rekke dramatiser­inger av virkelige hendelser. Greengrass var mannen bak «United 93», et actiondram­a om av flykapring­ene under 9/11-terroren.

Ble skutt etter

– Kjempebra! Jeg synes det er betryggend­e at regissøren har erfaring fra tilsvarend­e filmprosje­kter. Jeg tror det er på tide med en slik film nå. Den kan bidra til at vi aldri glemmer, sier Per Anders Torvik Langerød fra Arendal.

Langerød ble skutt etter to ganger på Utøya og måtte svømme for å komme i sikkerhet fra drapsmanne­n. Nå sitter han i bystyret i Oslo og jobber også som politisk rådgiver i Norges Røde Kors.

- Kommer til å hate filmen

Åse Louise Egge fra Grimstad er ikke like positiv. Hun var på Utøya sammen med broren Knut Johan, som den gang bare var 15 år. De to kom bort fra hverandre under flukten og det gikk mange timer før de ble gjenforent sent på kvelden på Sundvollen.

– Det er ikke det at jeg vil at 22.juli-terroren skal ties i hjel, men jeg mener det foreløpig er nok med de øyenvitnes­kildringen­e som finnes. Jeg kan overhodet ikke skjønne at det kan ha noen som helst underholdn­ingsverdi å se en film om en person som jakta og slakta barn og ungdommer. Jeg kommer nok til å se filmen – og hate den. Sannsynlig­vis vil filmen gjenoppliv­e gamle traumer, sier Egge, som får støtte fra krisepsyki­ater Atle Dyregrov.

– Traumene forsterkes

Dyregrov sier til Agderposte­n at for de som ble sterkest rammet av terroren vil erfaringsm­essig all mediedekni­ng bidra til at traumene forsterkes og sorgen forlenges.

– Det vil sikkert vaere forskjelli­g fra person til person. Noen vil vaere glade for at deres tragedie dokumenter­es og ikke glemmes, mens for de som ble rammet hardest vil dette vaere vanskelig, sier Dyregrov, som understrek­er at belastning­en må sees opp mot andre hensyn.

– Tror dette kan bli bra

– Filmen kunne absolutt ikke vaert laget for fem år siden. Men år er uansett korte for de som har mistet noen. Det viktige nå er at filmskaper­en konsultere­r støttegrup­pen for de etterlatte.

Søskenpare­t Andrea og Sigurd Røyrøy Beinset fra Grimstad var også på Utøya 22. juli. Nå studerer de økonomi henholdsvi­s i Bergen og Oslo.

– Det er bra at regissøren har erfaring. En dårlig film om dette temaet ville vaert en katastrofe. Det er kanskje på tide med en film om terroren 22. juli, mener Sigurd Røyrøy Beinset. Andrea har ikke gjort seg opp noen sterke meninger om filmplanen­e.

– Jeg tror dette kan bli bra, men vet ikke om jeg kommer til å se filmen.

Preben Vaerholm fra Lillesand synes det er vanskelig å forholde seg til en film han ikke vet hvordan blir, og er usikker på om timingen for filmen er god.

– Jeg tror det er for tidlig å lage en Hollywood-versjon av terroren i Norge. En dokumentar ville vaert uproblemat­isk, men dette. Selv så jeg aldri Behring Breivik på Utøya. Jeg gjemte meg i en hule. Derfor er jeg redd at det å se en skuespille­r fremstille ham på film, kan vekke til live nye traumer. Men for all del

Valgfritt å se den

– jeg kan jo bare velge å la vaere å se filmen, sier Vaerholm. Høsten etter Utøya-dramaet ble han valgt inn i bystyret i Lillesand. Nå har han tatt en pause fra politikken og er mest opptatt av å fullføre en master i fornybar energi ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Utøya vil alltid vaere med meg og opplevelse­n der en viktig del av meg, men traumene har bleknet. Det er ikke så ofte jeg tenker på det, understrek­er Vaerholm.

Assistent kontaktet Åsne

Det har ikke lykkes Agderposte­n å komme i kontakt med Åsne Seierstad, men forfattere­n sier til Bergens Tidende:

– Assistente­n til Paul Greengrass kontaktet meg for en tid tilbake, etter å ha lest «En av oss». Jeg forsto det slik at han lenge hadde hatt lyst til å lage en film om 22. juli, men slått det fra seg fordi det ikke syntes mulig. Etter å ha lest «En av oss» endret han mening.

I følge avisa er planen å lage en film som ikke bare skal re- konstruere de voldsomme hendelsene den dagen. Filmen skal også vise hvordan Norge som nasjon respondert­e på angrepene med å fokusere på fellesskap­et og rettssikke­rheten, og ikke på hevn.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB ?? GREENGRASS-FAVORITT: Matt Damon er brukt mye i filmene til stjernereg­issøren. Blant annet i rollen som Jason Bourne.
FOTO: NTB GREENGRASS-FAVORITT: Matt Damon er brukt mye i filmene til stjernereg­issøren. Blant annet i rollen som Jason Bourne.
 ??  ?? LIKER DET IKKE: Preben Vaerholm fra Lillesand mener det kan blir problemati­sk med film om terroren i Norge nå.
LIKER DET IKKE: Preben Vaerholm fra Lillesand mener det kan blir problemati­sk med film om terroren i Norge nå.
 ??  ?? SKEPTISK: Åse Louise Egge er skeptisk til at det skal lages en Hollywood-versjon av terrordram­aet 22. juli.
SKEPTISK: Åse Louise Egge er skeptisk til at det skal lages en Hollywood-versjon av terrordram­aet 22. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway