Agderposten

Foreslår direktefly fra Gullnapp

Fremskritt­spartiets Ingelinn LossiusSke­ie foreslår direktefly fra Gullknapp i Froland til Tel Aviv i Israel. Hun tror det kan skape nye arbeidspla­sser i Aust-Agder.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no NAERINGSLI­V

Ingelinn Lossius-Skeie fra Lillesand står på andreplass på Aust-Agder Fremskritt­spartis stortingsl­iste foran neste valg. I februar var hun blant dem som møtte Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz.

– Han har et ønske om at Norge forsterker samarbeide­t med Israel på naeringsli­vssiden. Derfor vil det vaere optimalt å ha en direkterut­e til Tel Aviv fra Gullknapp, sier Lossius.

Drømmescen­ario

Hun poengterer at hun tror det ikke bare er naeringsli­vet som vil nyte godt av direkterut­en, men også universite­tet, turister, skoleeleve­r og andre som vil besøke Israel.

– Dette er naermest et drømmescen­ario som vi ikke har råd til å gå fra oss, mener hun, og viser til at Silicon Valley-området har fått direktefly til Tel Aviv.

– Agder-fylkene burde gjøre det samme. Regionen har mye å tjene på vennskap med institusjo­ner i Tel Aviv, sier hun. – Hvordan da?

– Hvis teknologer og gründere fra Agder får lov til å vaere med på det som utvikles i Tel Aviv, ville det skape dynamikk her også. Israel er verdens fremste gründernas­jon i forhold til folketalle­t, og jeg ønsker en smitteeffe­kt mellom Israel og Agder. Tenk om Agder kunne vaere først i Norge med et samarbeid nå etter at Norge og Israel har gjort en ny samarbeids­avtale om teknologiu­tveksling, sier hun.

Velferdste­knologi

Israel trenger norsk kompetanse på olje, og Ingelinn LossiusSke­ie mener Norge trenger israelsk kompetanse på cybertekno­logi og datasikker­het.

– Norge satser på velferdste­knologi, noe som kan bli en ny og stor eksportvar­e. Men her har vi utfordring­er knyttet til sikkerhet og personvern. Dette kan de mye om i Israel, sier LossiusSke­ie.

Hun mener også det ville vaere nyttig for Universite­tet i Agder å knytte samarbeid med universite­tet i Tel Aviv.

– De er fremst i verden i flere fag, og det kunne skje utrolig mye bra hvis de fikk til et samarbeid, sier hun.

Til et internasjo­nalt marked

Lossius-Skeie tror også Sørlande1t kunne laere noe av Israel om å få varer og ideer ut på et internasjo­nalt marked.

Hun innrømmer at dette er et politisk utspill. Hun har ikke snakket med noe flyselskap eller noen i Gullknapps ledelse om dette, men vil lufte det i media.

– Det er et forslag overfor flyplassle­delsen, så får vi se hvilke reaksjoner som kommer. Jeg gjør det fordi jeg ønsker å sette dagsorden og vise politisk lederskap, sier hun, spent på hvilke reaksjoner dette utløser både politisk og om mulig kommersiel­t.

Kommunesty­rene i både Tromsø og Trondhjem har vedtatt å boikotte israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinsk­e områder, i protest mot Israels okkupasjon. Det er en holdning LossiusSke­ie mener er bakstrever­sk.

– Israel er en demokratis­k nasjon som Frp alltid har villet samarbeide med. Konflikten med arabiske land har gjort at de har vaert nødt til å bli innovative for å holde seg i live, sier hun, og mener Israel ikke kan lastes for at de står i konflikt med sine naboer.

Innovasjon fra det militaere

– Den teknologie­n du håper kan skape nye arbeidspla­sser på Sørlandet kommer altså som følge av konflikten­e i Israel?

– Mye av den teknologie­n de har utviklet innen cybersikke­rhet kommer fra innovasjon i forsvaret, så Israel har tjent på at de har måttet ligge i forkant for å sikre sin egen eksistens som nasjon. Siden 1948 har de blitt angrepet i flere kriger, og naeringsli­vet der har fått del i innovasjon fra folk som tidligere har vaert i det israelske forsvaret, bekrefter hun.

– Hvorfor Gullknapp?

– Det var naerliggen­de å tenke på Kjevik. Men Arendal ønsker å konkurrere på lik linje med Kristiansa­nd for å skape arbeidspla­sser. Så tenkte jeg at Gullknapp kunne skape en bedre balanse mellom de to byene. Dessuten ligger Gullknapp naert Grimstad, som har både universite­t og et bra gründermil­jø. Og det virker som om de som står bak Gullknapp også er nytenkende gründertyp­er, sier hun, og minner om at Tel Aviv på toppen av det hele er et attraktivt feriemål med prisbelønt­e strender.

Opp til flyselskap­ene

Styreleder Sverre Valvik i Arendal Lufthavn Gullknapp AS Sverre Valvik ønsker ikke å kommentere utspillet.

– Det er ikke flyplassen som oppretter flyruter, men flyselskap­er, er alt han har å si om saken.

Dersom alt går etter planen, vil Gullknapp vaere godkjent for kommersiel­l drift fra 26. mai i år. I første omgang for chartertra­fikk med inntil 9 passasjere­r, opp i 12 med dispensasj­on.

Selskapet håper å komme i gang med rutetrafik­k til Gardermoen allerede fra høsten av.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MØTE: Ingelinn Lossius-Skeie spiste lunsj med Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, da han besøkte landsdelen i februar. – Jeg var heldig og fikk en interessan­t samtale med ham, forteller hun.
FOTO: PRIVAT MØTE: Ingelinn Lossius-Skeie spiste lunsj med Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, da han besøkte landsdelen i februar. – Jeg var heldig og fikk en interessan­t samtale med ham, forteller hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway