Agderposten

Omstridt ryddegrupp­e stanses

Grimstad-rådmannen stoppet lørdag ettermidda­g arbeidet til den omstridte prosjektgr­uppen som er i ferd med å gjennomgå kommunens etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n kunne torsdag kveld fortelle at reaksjonen­e i det politiske miljø var sterke mot rådmannens sammensetn­ing av prosjektgr­uppen.

Sterkest var reaksjonen­e på at tidligere kommunalsj­ef for helseog omsorg, nåvaerende kvalitetss­jef Ivar Lyngstad, hadde fått en sentral rolle i opprydding­sarbeidet.

Ga millionopp­drag til ansatt

Lyngstad var den første i ledelsen som senhøsten 2011 kom i kontakt med Farm In Actiongrün­der Edith Somdal, og som et drøyt halvår senere inngikk den første ulovlige millionavt­alen med omsorgssel­skapet hennes. Somdal var på dette tidspunkte­t fortsatt ansatt som fagleder i den samme helse- og omsorgssek­toren.

Lyngstad var også blant de kommunale lederne som nylig tok et oppgjør med helsekjøpv­arsler Ragnar Holvik på Facebook og i Grimstad Adressetid­ende.

Etter møtet med Transparen­cy torsdag har alle de største partiene, med unntak av ordførerpa­rtiet KrF, gått ut mot rådmannens bruk av den tidligere kommunalsj­efen.

– Jeg synes det er uheldig at en som har vaert så sentral oppi dette som er avdekket også skal vaere involvert i opprydding­en. Det kan gi et galt signal, har leder av kontrollut­valget, Gunnar Topland (H), uttalt til Agderposte­n.

Var i gang

Lyngstad og prosjektgr­uppen er allerede i gang med oppgaven. Lørdag ettermidda­g ble arbeidet likevel historie.

Da sendte rådmann Tone Marie Nybø Solheim ut en e-post til kommunesty­rets 35 medlemmer, der varsler hun at hun stopper prosjektet.

«Jeg har gjort en revurderin­g av denne gjennomgan­gen ut ifra debatt i kommunesty­ret 27.02 og politiske innspill, og ønsker nå å stoppe pågående prosjekt», skriver Nybø Solheim i e-posten.

Nå vil hun også involvere politikern­e i prosjektar­beidet med å forbedre de etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner etter helsekjøps­kandalen.

«De etiske retningsli­njer gjelder for både ansatte og folkevalgt­e. Det er derfor nødvendig med en dialog med formannska­pet om hva som er en klok tilnaermin­g videre. Jeg ønsker i fortsettel­sen en prosjektgr­uppe som både har politikere, ansattes representa­nter og ledere involvert og rådmannen vil selv lede prosjektgr­uppen», skriver Nybø Solheim til kommunesty­repolitike­rne.

Kjøpte for 100 millioner kroner

Dermed tyder alt på at den omstridte eks-helsesjefe­n ikke lenger vil ha befatning med kommunens prosjektar­beid som skal forbedre etikk- og varslingsr­utiner.

Det er tidligere fastslått at helse- og omsorgssek­toren brøt internt og eksternt anskaffels­esregelver­k, da de kjøpte private tjenester for naermere 100 millioner kroner.

Det lokale omsorgssel­skapet Farm In Action har alene fått oppdrag for over 30 millioner kroner i perioden mai 2012 til og med desember 2016.

 ??  ?? STOPPET PROSJEKT: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim stoppet lørdag ettermidda­g det pågående prosjektar­beidet som skal gjennomgå kommunens etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner.
STOPPET PROSJEKT: Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim stoppet lørdag ettermidda­g det pågående prosjektar­beidet som skal gjennomgå kommunens etiske retningsli­njer og varslingsr­utiner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway