Agderposten

ANBEFALING­ER OM STØTTEN TIL BARNEFAMIL­IENE

- (Kilde: NOU 2017:6, NTB)

▶ Flertallet går inn for at barnetrygd­en behovsprøv­es slik at det kommer lavinntekt­sfamilier til gode. Trygden skal stige i takt med prisutvikl­ingen. Et mindretall ønsker fortsatt barnetrygd til alle og at satsene økes, men vil skattlegge ytelsen.

▶ Mor og far får rett til 20 uker foreldrepe­rmisjon hver, i tillegg til 9 ukers barselperm­isjon til mor. Dette blir en individuel­l rettighet og ikke avhengig av at mor går ut i arbeid eller utdanning (aktivitets­plikt).

▶ Foreldre som ikke har opptjent rett til foreldrepe­nger (foreldrepe­rmisjon), tilkjennes en løpende minsteytel­se på to ganger grunnbeløp­et. Engangsstø­naden ved fødesel og adopsjon avvikles.

▶ Kontantstø­tten avvikles.

▶ Barnehagen blir gratis for alle, og det skal vaere opptak hvert kvartal.

▶ Sterkt subsidiert eller gratis SFO vurderes innført på sikt. Innholdet i SFO-tilbudet utredes.

▶ Stønader til enslig mor eller far avvikles, inkludert stønad til barnetilsy­n, utdannings­stønad og tilskudd til flytting. ▶ Ordningen med bidragsfor­skudd (som gis når den ene forelderen ikke betaler barnebidra­g) oppretthol­des. Utvalget anbefaler å utrede en oppjusteri­ng.

▶ Lånekassen­s stipender til studenter med barn avvikles. ▶ Barnetille­ggene i trygdeytel­sene beholdes, men bør standardis­eres.

▶ Bostøtteor­dningen i Husbanken utredes, med tanke på at flere barnefamil­ier med lav inntekt skal få nytte av den.

▶ Skatteford­eler for foreldre avvikles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway