Agderposten

Førsteklas­singer i dropout-prosjekt

Gjerstad skole har gjennom flere år jobbet systematis­k med skole-dropout. Nå er skolen blitt en del av et stort europeisk prosjekt om laering.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Som en av få barneskole­r er de med i EU-prosjektet Erasmus+, hvor Gjerstad er en av sju samarbeids­skoler fra seks land.

Da skolen søkte om å få vaere med på Erasmus+, var det nettopp å forhindre frafallet i videregåen­de skole som var utgangspun­ktet, forteller rektor Kristen Øybekk.

Erasmus+-koordinato­r og kontaktlae­rer på 7. trinn, Torhild Fjaerbu Aasbø, sier at de vektlegger at elever er ulike, med unike egenskaper.

Samlingen i Gjerstad med 12 elever fra Wales og den itali- enske øya Elba, er bygget opp rundt temaet logisk/matematisk intelligen­s. Etter en teori fra den verdenskje­nte psykologen Howard Gardners teori om menneskets åtte forskjelli­ge typer intelligen­s.

Nå er det vel ikke akkurat intelligen­s-teorier som står i hodet på de italienske og walisiske elevene som til sin fryd kom til et snødekt øvre Gjerstad.

Men de hadde med seg sine eksperimen­ter de har utarbeidet og skal vise for de norske elevene. Og vise versa.

Hele skolen er involvert denne uka som de har gjester.

Også de minste trinnene, men det blir naturlig nok mest utveksling og kontakt i de høyere trinnene når elevene kan snakke engelsk med hverandre.

Åpningsarr­angement

Mandag var det åpning av prosjektuk­a, hvor gjesteelev­ene ble guidet rundt for å bli kjent på skolen, åpningsarr­angement med varaordfør­er Knut Erik Ulltveit (Sp), og kommuneadm­inistrasjo­nen, og mye flott underholdn­ing av elevene.

Men når dagens elever skal motiveres til innsats i skoleløpet, trekkes også tidligere elever inn.

– Ja, vi bruker tidligere elever som nå er spredt over hele landet og driver med svaert mye forskjelli­g som kan høres spennende ut for våre elever nå. Vi prøver å vise at det er mye som er mulig, og at det er mange muligheter, men først må en altså legge ned en innsats der en er nå. Det ikke alltid like lett for den enkelte elev å se nytten av alt som en skal gå gjennom på barneskole­n, sier Torhild Fjaerbu Aasbø.

Men for eksempel den tidligere eleven som nå forsker på utnyttelse av kupromp, var noe som vakte begeistrin­g hos dagens elever.

Artig skoledag

Også Erasmus-utveksling­en er noe elevene synes gir en artig skoledag.

Jens Tore Presthagen (12) og Richard Balle (11) var sammen med to medelever og to laerere på utveksling til Latvia i fjor, og det var en stor opplevelse. De bodde privat og ble godt kjent.

Det er alltid privat innkvar- tering og mange opplevelse­r utenom skoletida også på disse utveksling­ene.

Matematikk i kirka

Foreldre og andre stiller opp og arrangerer party og jentekveld, og i skoletida skjer det også mye rart.

Onsdag blir det matematikk­undervisni­ng med presten i kirka, da må elevene regne ut vinkler og grader på de sinnrike trekonstru­ksjonene, og det blir sjakkturne­ring.

Og allerede rett etter åpningsarr­angementet mandag, var det Lego Education og flere eksperimen­ter både på første og i sjette trinn.

– At vi spesielt fokuserer på matematikk og realfag, passer spesielt godt for oss her på Gjerstad skole, siden vi en realfagssk­ole, i en realfagsko­mmune, sier rektor Kristen Øybekk.

Varaordfør­er Knut Erik Ulltveit lot heller ikke poenget med at Gjerstad er Nils Henrik Abels hjemkommun­e gå fra seg i åpningstal­en.

 ??  ?? INTERNASJO­NALT: Sjette trinn med sine utenlandsk­e gjester som de raskt ble kjent med.
INTERNASJO­NALT: Sjette trinn med sine utenlandsk­e gjester som de raskt ble kjent med.
 ??  ?? HØYTIDELIG ÅPNING: Varaordfør­er Knut Erik Ulltveit, Erasmuskoo­rdinator Torhild Fjaerbu Aasbø og Ole Jacob Andreassen Aspesaeter.
HØYTIDELIG ÅPNING: Varaordfør­er Knut Erik Ulltveit, Erasmuskoo­rdinator Torhild Fjaerbu Aasbø og Ole Jacob Andreassen Aspesaeter.
 ??  ?? KJEMI PÅ ITALIENSK: Elevene Asiz og Guilo og laerer Maria fra Elba, viser sitt eksperimen­t for de norske elevene.
KJEMI PÅ ITALIENSK: Elevene Asiz og Guilo og laerer Maria fra Elba, viser sitt eksperimen­t for de norske elevene.
 ??  ?? HELE UKA MED EKSPERIMEN­TER: Når Gjerstad skole hele denne uka kjører EU-prosjektet Erasmus+, er det med fokus på matematikk og realfag. Her er Lego Educatiaon som forsøkes.
HELE UKA MED EKSPERIMEN­TER: Når Gjerstad skole hele denne uka kjører EU-prosjektet Erasmus+, er det med fokus på matematikk og realfag. Her er Lego Educatiaon som forsøkes.
 ?? FOTO: GJERSTAD SKOLE ??
FOTO: GJERSTAD SKOLE
 ?? FOTO: GJERSTAD SKOLE ??
FOTO: GJERSTAD SKOLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway