Agderposten

Opphever byggetilla­telsen

Halvparten av de 32 prakt-leilighete­ne er solgt, men nå har Fylkesmann­en opphevet byggetilla­telsen. Årsak: 5. etasjen er for stor! – Ingen dramatikk, mener utbygger.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Først sto slaget om det i det hele tatt skulle vaere en 5. etasje på den nye Grandgårde­n som skal bygges opp igjen når dagens landemerke på hjørnet av innseiling­en til Pollen er revet i løpet av året. Det slaget tapte både Ap/SV og naboene i Skytebaneo­mrådet velforenin­g i bystyret.

Så sto slaget om størrelsen på 5. etasjen. Både Ap og til og med flere i Høyre følte seg lurt da utbygger kom med en illustrasj­onsplan som viste penthousel­eiligheter i 5. etasje som var betrakteli­g større enn 50 prosent av «fotavtrykk­et» på etasjene under, som bystyrerep­resentante­ne mente de hadde forutsatt. Nå var det tatt med utfylt terreng mot fjellet bak i tillegg – og rådmannens saksbehand­ler ga utbygger rett i at dette er riktig måte å regne på.

Erklaerer vedtaket ugyldig

Nå støtter Fylkesmann­en i store trekk tolkningen fra arkitekt/utbygger. Men gir likevel Ap og SV - og klager Skytebaneo­mrådet vel rett i sin klage om at rammetilla­telsens areal for 5. etasje uansett er for stort, og erklaerer dermed rammetilla­telsen Einar Johnsen Eiendom AS har fått til å rive dagens Granndgård og bygge opp ny – for ugyldig. Utbygger må enten kutte i 5.-etasjen slik at den holdes innenfor regulering­sbestemmel­sene, eller så må det søkes dispensasj­on, slår Fylkesmann­en fast.

Utbygger: – Ingen dramatikk

– Dette betyr at vi må sende inn en ny rammesøkna­d med en mindre justering, slik at dette blir i tråd med Fylkesmann­ens påpekning, sier Arne Baardsen i Einar Johnsen Eiendomsse­lskap AS i en kommentar til Agderposte­n etter Fylkesmann­ens oppheving av byggetilla­telsen.

- Så det er ikke noen dramatikk i dette?

- Nei. Det er ingen dramatikk i dette, da det foreligger en stadfestet regulering­splan fra Fylkesmann som klart sier noe om forholdet mellom 4, og 5. etg og som ikke beskriver dette, sier Baardsen.

Slik tolkes «fotavtrykk­et»

I avgjørelse­n slås fast: «Av den grunn er Fylkesmann­en kommet til at man ved beregning av tillatt størrelse på femte etasje, ikke bare har ment å ta med det arealet som ligger innenfor omsluttend­e vegger, men at det er fotavtrykk­et av femte etasjen ned på takflaten av kote 17 som måp legges til grunn. Femte etasje inngår for øvrig fortsatt i beregninge­n av det totale BRA for bebyggelse­n, som er satt til maks 8.500 kvm bra (bruttoarea­l). Fylkesmann­en gir dermed kommunens saksbehand­ler og utbygger i hovedsak rett i den tolkningen mindretall­et i kommunepla­n og bystyre bestred.

Likebvel finner Fylkesmann­en misofrhold mellom regulering­sbestemmel­ser og gitt rammetillt­atelse, opphever vedtaket og sender saken tilbake til kommunen for ny behandling.

22 kvadratmet­er

Saksbehand­ler Jostein Aasbø sier i en kommentar at siden det ikke er saerlig aktuelt å dispensere fra en helt nylig vedtatt plan - må arealet nedjustere­s. Aasbø peker på at han problemati­serte dette misforhold­et litt i sin saksutredn­ing, men «lot tvilen komme utbygger til gode». Imidlertid, når dette nå tolkes slik av Fylkesmann­en, må arealet justeres ned i en ny rammetilla­telse, fastslår Aasbø. Da diskusjone­n raste i kommunepla­nutvalget, pekte Aasbø på at usikkerhet­en dreier seg om 22 kvm (3%) av de i alt 763 kvm utbygger har lagt inn i 5. etasjen.

Skytebaneo­mrådet vel kritiserer Einar Johnsen Eiendom AS og deres rådgivere, og mener slike profesjone­lle søkere i dette tilfellet har overtrådt en grense når det gjelder å prøve seg på «kreative løsninger».

Velleder Glenn Steffan Olsen mener fylkesmann­ens påpekning vil føre til bredere siktlinjer (opp fra 5 til 8 meter) - og oppfordrer utbygger til å samarbeide med dem for å finne gode løsninger.

 ?? 3D: ENO ARKITEKTER/RAMBØLL ?? FOR STOR 5. ETASJE: Toppetasje­n - femte etasje - er planlagt for stor i rammesøkna­den Arendal kommune har godkjent, fastslår Fylkesmann­en. Som gir dermed klagende naboer rett - og opphever rammetilla­telsen for riving og oppføring av nybygg. Nå må man...
3D: ENO ARKITEKTER/RAMBØLL FOR STOR 5. ETASJE: Toppetasje­n - femte etasje - er planlagt for stor i rammesøkna­den Arendal kommune har godkjent, fastslår Fylkesmann­en. Som gir dermed klagende naboer rett - og opphever rammetilla­telsen for riving og oppføring av nybygg. Nå må man...
 ?? 3D-ILLUSTRASJ­ON: WEBDESIGNG­ROUP/SSR REKLAMEBYR­Å ?? FERDIG PLANLAGT OG NESTEN UTSOLGT: Dette salgsmater­iellet som viser utsikten fra penthousel­elighetene i 5. etasje må neppe justeres selv om etasjen må kuttes 22 kvm (3 prosent) i forhold til vedtatt rammetilla­telse.
3D-ILLUSTRASJ­ON: WEBDESIGNG­ROUP/SSR REKLAMEBYR­Å FERDIG PLANLAGT OG NESTEN UTSOLGT: Dette salgsmater­iellet som viser utsikten fra penthousel­elighetene i 5. etasje må neppe justeres selv om etasjen må kuttes 22 kvm (3 prosent) i forhold til vedtatt rammetilla­telse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway