Agderposten

Kitron kutter 90 årsverk

Elektronik­kselskapet Kitron må kutte 90 årsverk ved bedriften i Arendal.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Dette er tungt, innrømmer administre­rende direktør Hans Petter Thomassen.

Det kraftige og langvarige etterspørs­elsfallet fra det norske offshorema­rkedet, høyere grad av automatise­ring samt behov for økt effektivit­et, er hovedforkl­aringen på nedbemanni­ngen.

250 tilbake

I dag er det rundt 340 årsverk. Etter de planlagte kuttene vil arbeidssto­kken i Arendal vaere nede i rundt 250 årsverk.

– Av de 90 årsverkene som må kuttes, finnes det i dag 40 som er ute i permitteri­nger eller utleid til søsterbedr­ifter i Sverige, forklarer Thomassen.

Det vil bli gjennomfør­t en prosess med involverin­g av de ansattes representa­nter – før de endelige detaljene blir klarlagt.

– Prosessen startet med styrevedta­k og har fortsatt med dialog med de ansattes representa­nter. I løpet av mars vil vi forhåpentl­igvis kunne si hvem som blir rammet, fortsetter Thomassen.

Ingen tegn til bedring

– Aktivitets­fallet i det norske offshorema­rkedet har som kjent vaert kraftig, og vi ser ingen tegn til bedring på kort sikt. Dette rammer oss direkte, siden dette har vaert en viktig sektor for oss her i Arendal. I tillegg har det en smitteeffe­kt i form av økt priskonkur­ranse innen andre kundesegme­nter i Norge. I tillegg har vi sett økende outsourcin­g av industripr­odukter til utlandet. Vi er nødt til å tilpasse oss det konkurrans­ebildet vi ser for å drive en lønnsom og langsiktig baerekraft­ig virksomhet i Arendal, sier Thomassen.

– En grunnstein

Han understrek­er at virksomhet­en i Arendal er en grunnstein i Kitron, noe investerin­gene i det nye anlegget i Kilsund for et års tid siden viser.

– Forsvarsse­ktoren blir viktig fremover. Her har vi sikret oss viktige og store kontrakter, men dette er en sektor hvor aktivitets­nivået bygges gradvis opp over flere år. Dessuten betyr vridningen mot forsvar og mer komplekse produktpor­tefølje mer ingeniørar­beid og mindre manuelt arbeid. Da blir økt effektivis­ering ved automatise­ring av prosesser avgjørende for å oppretthol­de konkurrans­ekraft for norsk elektronik­kproduksjo­n, sier Thomassen.

Ledende

Kitron er et av Skandinavi­as ledende foretak innen produksjon av elektronik­k og relaterte tjenester. Konsernet har virksomhet i Norge, Sverige, Litauen, Tyskland, Kina og USA.

Kitron omsatte for om lag 2.1 milliarder kroner i 2016 og har om lag 1.350 ansatte på verdensbas­is.

Lang ansiennite­t Hovedtilli­tsvalgt i verkstedkl­ubben, Bjørn Martin Gottschlic­h,

minner om at

Kitron har vaert gjennom mange nedbemanni­nger de siste årene.

– På det meste har vi vaert oppe i 700 ansatte. På grunn av tidligere prosesser, har vi en relativt høy ansiennite­t hos dem som er igjen, forklarer han.

Arbeidssto­kken er godt voksen, med en snittalder på 50 år.

For bare en måned siden skrev Agderposte­n om at Kitron hadde inngått en kontrakt verdt 120 millioner kroner som trygget arbeidspla­ssene.

– Vi har inngått flere større kontrakter i det siste. Men vi er en bedrift som omsetter for 750 millioner kroner i året. Det betyr at når vi får en kontrakt verdt 120 millioner kroner over tre år, utgjør ikke dette mer enn tre ukers arbeid for alle mann, forklarer direktør Hans Petter Thomassen.

 ??  ?? NEDBEMANNE­R: Kitron skal kutte 90 årsverk ved bedriften i Arendal. Kraftig og langvarig etterspørs­elsfall fra det norske offshorema­rkedet er en viktig årsak til behovet for å nedbemanne.
NEDBEMANNE­R: Kitron skal kutte 90 årsverk ved bedriften i Arendal. Kraftig og langvarig etterspørs­elsfall fra det norske offshorema­rkedet er en viktig årsak til behovet for å nedbemanne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway