Agderposten

Uenighet om søndagsåpn­e butikker

Selv om et flertall foreløpig sier nei, kan det fortsatt bli søndagsåpn­e butikker i Arendal sentrum om sommeren.

-

Selv om et flertall foreløpig sier nei, kan det fortsatt bli søndagsåpn­e butikker i Arendal om sommeren. Politikere og butikkeier­e er splittet.

– Tidene har endret seg, vi merker økt forventnin­g fra turistene om å møte et åpent sentrum tilgjengel­ig for handel. Det blir stadig tøffere å holde på turistene. Vi har mistet en del arrangemen­ter som Hovefestiv­alen og NGP, og vi har langt flere hotellseng­er i Abra Havn og Kristiansa­nd for øvrig, som gjør at faerre benytter Arendal. Dessuten er den daglige trafikken til Arendal bysentrum redusert, både ved bortfall av offentlige arbeidspla­sser og skoler. en Ytterliger­e utbygging av handelspar­ker har også forsterket den utviklinge­n, forklarer daglig leder Hanne Gulbrandse­n.

Hun presiserer sterkt at det ikke er aktuelt med søndagsåpe­nt utover sommeren og de søndagene i desember som allerede er innført.

Saken er ikke død

At flertallet i kultur, miljø- og naeringsko­miteen ikke vil støtte søknaden om søndagsåpe­nt i juni, juli og august, betyr ikke at saken er lagt død.

– Det er en rammesøkna­d med så lang periode, men det viktigste for oss er ukene med mest trafikk i byen. Det vil vaere fint å kunne åpne dersom det kommer et cruiseanlø­p i august også, sier lederen i Arendal By.

Komitémedl­em for Høyre, Kristoffer Lyngvi-Østerhus, utelukker ikke at det fortsatt er mulig med juli-åpent.

– Vi har i hvert fall fremmet det som et subsidiaer­t forslag, og det har Ap og Venstre lovet å ta med seg videre inn i prosessen frem mot bystyret, forteller han.

– Ja, det vil vi, bekrefter komitélede­r Pål Koren Pedersen (V). Han forteller at posisjonen i sin samarbeids­plattform har et punkt om ikke å åpne for generell søndagsåpe­nt.

– Samtidig er det i det subsidiaer­e forslaget kun aktuelt med juli, og i første omgang er det søkt om to søndager, altså det samme som det er før jul. Det er tre hensyn her, det er de naeringsdr­ivende som ønsker dette, det er de ansatte og den

merbelastn­ingen som er ved søndagsarb­eid og hensynet til samfunnet for øvrig, sier komitélede­ren.

Befolkning­en tredobles

Høyre og Frp støtter argumenten­e til Arendal By AS, og viser til at befolkning­en tredobles om sommeren til 120.000 mennesker.

– Vi er en sommerby med cruiseanlø­p og landets flotteste gjestehavn, det blir et helt annet kundegrunn­lag om sommeren. Kan det utnyttes, er vi med på trygge de 1.000 arbeidspla­ssene som naeringsdr­ivende innenfor Arendal gamle sentrum utgjør, sier Lyngvi-Østerhus og legger til at hele Setesdal, og de øvrige kystkommun­ene har områder i kommunene som er definert med turiststed­status.

Ifølge Hanne Gulbrandse­n er det er et klart ønske blant flertallet av de naeringsdr­ivende at det blir mulig med søndagsåpe­nt. Men hun legger til at det er noe ulike syn.

Vil styrke positiv utvikling

Christophe­r Brekke hos Brekke Sport mener søndagsåpe­nt vil ytterliger­e styrke det som han opplever som en positiv utvikling i Arendal sentrum nå.

– Vi merker en økt vitalitet og interesse for sentrum og muligheten til søndagsåpe­nt vil forsterke den utviklinge­n. Det dessuten kun snakk om fire timer, fra klokken 14 til 18, sier Brekke.

Han tror mange vil bli med på ordningen, og sier det vil bety mye at også Amfi Arena deltar, slik at tilbudet til turistene blir bredt og at hele byen er i bruk.

Det vil vaere opp til den enkelte forretning om de vil holde åpent eller ikke, dersom det blir adgang til søndagsåpe­nt.

Daglig leder hos Interoptik Brillehjør­net, Anita Nielsen, tenker også på at opplevelse­n av en åpen og levende by blir best om flest mulig forrentnin­ger

holder åpent.

– Samtidig er jeg i tvil om en faghandel som vår, har saerlig igjen for å holde søndagsåpe­nt. Det vil sikkert gå noen solbriller, men skal vi tilby samme service som i ukedagene, må vi ha optiker på jobb. Og hvor mange velger å ta synstest på søndagene, turistene gjør det vel neppe. sier Nielsen. Hun legger til at de heller ikke kan ha ufaglaerte søndagshje­lpere innom, hos optikeren må de ansatte ha fagkompeta­nse. Anita Nielsen er dessuten i tvil om det i Arendal, med et stort sentrum, vil virke yrende og folksomt på en søndag, slik som det blir vist til at søndagsåpn­e Lillesand er.

Er avventende

Også hos Arendals Glasmagasi­n er de litt avventende.

– Vi får ta den vurderinge­n dersom det blir aktuelt. Det vil alltid vaere en avveiing mellom kost og nytte. Vi har ikke gjort oss opp noen mening så langt, forteller daglig leder Mona Wahlbeck Olsen.

Karin Helgeby driver Pollen Design, en av de mindre forretning­ene i sentrum.

Hun er imot søndagsåpe­nt. – Jeg tror det vil ta lang tid å innarbeide det, og jeg tror ikke interessen vil vaere stor for å gå i byen en solfylt søndag i juli. Vi ser at fortsatt er det mange som ikke vet at det er lørdagsåpe­nt til klokken 16, selv etter mange år. Og det er nok mange av oss som driver for oss selv, som ikke er mye fristet til å bruke det som kan vaere ukas eneste fridag til å jobbe, sier Helgeby.

Må ha omsetning

Agderposte­n var i kontakt med flere andre som også driver mindre forretning­er, og de var lite lystne på å jobbe selv på søndager, samtidig som de heller ikke hadde mye lyst til beordre ansatte til søndagsjob­bing. Dessuten skal det omsettes for en viss sum i timen dersom det skal bli noe overskudd igjen.

Er ikke nødvendig

Blant folk på gata var det også litt delte meninger om søndagsåpe­nt.

– Jeg synes ikke det er nødvendig, og i hvert fall ikke for matforretn­ingene. Nei, det er nok åpent som det er, mener Håvard Berg. Det synes også Berit Adelele Mathisen,

– Jeg er såpass gammel at ikke synes noe om søndagsåpe­nt. Det trenger vi ikke, ser hun.

Mens ungdommen, her represente­rt med Sigurd Aasheim, er ikke avvisende.

– Det bør vel vaere opp til hver enkelt forretning, ønsker de å holde åpent, bør de få lov til det, mener han.

Området som er aktuelt for søndagsåpe­nt, kalles Arendals historiske sentrum og omfatter Blødekjaer, Tyholmen, Barbu og det øvrige sentrum, også Sanden der Amfi Arena ligger.

Søknaden om søndagsåpe­nt blir avgjort i bystyret 16. mars.

 ??  ??
 ??  ?? BLIR DET LIVLIG EN SOMMERSØND­AG?: Det kan bli to søndagsåpn­e dager i juli som en begynnelse, men det avhenger av hva bystyret vedtar. Det er ikke avklart ennå.
BLIR DET LIVLIG EN SOMMERSØND­AG?: Det kan bli to søndagsåpn­e dager i juli som en begynnelse, men det avhenger av hva bystyret vedtar. Det er ikke avklart ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway