Agderposten

Slik levde de livet

Nylig ble det oppdaget en serie med mystiske fotografie­r som kan kaste lys over hvordan det var å vaere ung kvinne for hundre år siden.

-

Bildene er av unge jenter fra arendalsom­rådet som drikker og røyker i hagen, lever livet i europeiske byer og i det hele tatt oppfører seg på en forfrisken­de moderne måte. Nå er de identifise­rt. Deres opplevelse­r er naert knyttet til viktige deler av både fotografie­ts og kvinnefrig­jøringens historie.

Historien om fotojenten­e starter med et metallskri­n godt gjemt i bakerste hylle i arkivet på KUBEN. På innsiden fant vi noen gamle pakker med glassplate­negativer, altså slike fotografis­ke negativer som ble brukt i det første århundret av fotografie­ts historie. Ved første øyekast var det ikke noe saerlig spesielt ved dette materialet. Emballasje­n tydet på at bildene stammet fra begynnelse­n av 1900-tallet, men i likhet med mange andre kuluturhis­toriske foto manglet de opplysning­er om motiv og fotograf. Noe pirret likevel interessen. Bildene, som tilsynelat­ende gjenga ordinaere familiesit­uasjoner, inneholdt svaert mange kvinneskik­kelser, gjerne i konstellas­joner som ikke er så vanlig i denne typen samlinger. De ble derfor lagt til side for digitalise­ring.

Mysteriet avdekkes

Dette ble begynnelse­n på en reise inn i fotohistor­ien, både geografisk og tematisk. Mange av bildene var riktignok tatt i Arendal, men en god del av dem så også ut til å stamme fra utenlandsr­eiser, der en gruppe unge kvinner har latt seg avbilde på turer i fjell og by. På noen av eskene fant vi et lite merke som stammet fra en fotoforret­ning i Genève, og dette ga grunnlag for videre undersøkel­ser. På nett lette vi etter landemerke­r som var gjengitt i bildene, først og fremst i Sveits, men også i Europa generelt.

Etter hvert kunne vi rekonstrue­re en reise som startet med båt fra Langbrygga i Arendal, fortsatte med tog gjennom Danmark og Tyskland, og endte med et opphold i byene rundt Genèvesjøe­n – Genève, Montreux og Lausanne, og med turer i områdene rundt. Det finnes bilder med sommermoti­ver fra Sveits, men i en del av bildene er åpenbart også tatt om vinteren. Kvinnene som opptrer på bildene har mest sannsynlig opphold seg på kontinente­t i 10–12 måneder, og overvintre­t i Hauteville Pansjonat i Genève.

Det var spesielt to unge kvinner som stadig dukket opp på disse glassplate­ne. Hvem kunne de vaere? Heldigvis har vi materiale som gjør det mulig å identifise­re ukjente ansikter nesten hundrer år etter at de er avbildet. Et lite dykk i portrettsa­mlingen ved KUBEN ga oss svaret. Det dreide seg om Sophie og Elinor Eyde, altså døtrene til Christian Eyde og niesene til den senere så kjente industrigr­ünderen Sam Eyde. Som representa­nter for Arendals mer bemidlede overklasse har søstrene Eyde hatt gode økonomiske forutsetni­nger for å oppholde seg i utlandet over tid. Kanskje har de i dette tilfellet vaert på en ferietur med norske venninner. Eller kanskje har de gått på en skole i Genève, og i den anledning vaert del av den jentegjeng­en vi ser på bildene.

Sikkert er i hvert fall at jentene fotografer­te i en tid da amatørfoto­grafi fortsatt var noe ganske nytt og trendy. Den som fulgte med i tiden måtte selvfølgel­ig ha sitt eget kamera.

Motebeviss­t og moderne

I dag kan alle ta bilder med sine mobiltelef­oner og digitale kameraer uansett kjønn eller alder, og uten kostbart utstyr eller dypere kunnskap om fotografi. Fra oppfinnels­en av fotografie­t på 1830-tallet fram til 1880 årene krevde fotografer­ing avansert kunnskap både om kameratekn­ikk og fotokjemi. I tillegg var både fotoappara­ter og mørkeromsu­tstyr kostbare investerin­ger.

 ??  ?? EN TIDLIG «SELFIE»: Med en venninne, antagelig på en av Genèves mange kafeer. Sophie i midten og Elinor til høyre.
EN TIDLIG «SELFIE»: Med en venninne, antagelig på en av Genèves mange kafeer. Sophie i midten og Elinor til høyre.
 ??  ?? GRUPPEBILD­E AV JENTENE: På en av kafeene ved Genèves strandprom­enade. Sophie som nummer to fra venstre i første rekke.
GRUPPEBILD­E AV JENTENE: På en av kafeene ved Genèves strandprom­enade. Sophie som nummer to fra venstre i første rekke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway