Agderposten

Må krysse 80-sone uten lys for å ta buss

På Løddesøl-sletta krysser skoleeleve­r 80-sonen uten veilys, som de også må gå langs for å komme til busstoppet. Beboerne vil ha fartsdempe­nde tiltak.

- Linda Askeland lias@agderposte­n.no

Beboere på Løddesøl krever nå tiltak for å bedre skoleveien til bygdas barn. Elevene må krysse en 80-sone uten lys for å komme seg til skolebusse­n.

– Et spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke her, sier foreldre til barna som må krysse veien.

Etter at Løddesøl skole ble nedlagt har veisikkerh­eten forverret seg på Løddesøl-sletta. Frem til da gikk barna fra byggefelte­t til skolen på en gangsti.

– Arendal kommune og Statens vegvesen forventer at barna skal gå 600 meter for å stå i det lille busskuret som kom på plass ved den gamle skolen etter at skolen ble lagt ned, sier Eirik Evensen.

Han får støtte fra Roy H. Asbjørnsen som bor borte ved 60-sonen. Heller ikke der føles det trygt å sende barna langs veien, og han kjører derfor datteren til skolen på Rykene.

– Hele Løddesøl-sletta er farlig for myke trafikante­r. Den er jo kjent for «fri fart». I 60-sonen ser vi forbikjøri­nger i 100 kilometer i timen, sier Asbjørnsen.

– Ser ikke ungene

En marsmorgen i solskinn er sletta ganske oversiktli­g, men snøen har både gjort busslomma mindre og veien elevene må gå langs smalere.

– Noen biler sakker litt av, men mange gir flat pedal forbi, sier Mats Jensen (15).

Han synes ikke det er så ille å krysse veien når det er lyst, men i flere av årets måneder er det mørkt.

– Spesielt skummelt er det med de minste som ikke følger så godt med og ikke klarer å lese trafikkbil­det slik at de skjønner hvor fort bilene kommer, sier Mats.

Om ikke elevene er direkte redde for å gå langs veien, så vet de at det ikke er trygt å gå langs veien der tunge kjøretøyer og andre kjøretøy kommer i høy hastighet.

– Sjåførene ser ikke ungene, sier Simon Gundersen (15). Foreldrene er engstelige. – Dette er risikospor­t, sier Jeanett Jore.

Datteren på snart 12 får nå gå alene til bussen, men det fikk hun ikke i starten. Til høsten skal et av hennes andre barn begynne på skolen.

– Vi bør få gangfelt, sier Linea Evensen (11).

Holdes ansvarlig

Løddesøl-sletta har vaert en gjenganger for klager på trafikksik­kerheten. Roy H. Asbjørnsen anslår at han har jobbet med det i 10–15 år.

Nå har han igjen sendt brev til kommunen og lokalt veivesen, hvor han viser til to ulykker i 60-sonen som ikke medførte personskad­er, men som han mener kunne gått skikkelig galt.

– Skjer det en eller flere alvorlige ulykker i forbindels­e med 60-sonen eller andre farlige krysninger på sletta (skolebarn til/fra buss), kommer vi til å holde Statens vegvesen ansvarlig. I brevet fra Statens vegvesen fra oktober 2011 bekrefter du, Glenn Solberg og Paul Ridola at 60-sone er en sikker strekning for skolebarn og mosjoniste­r?

Tør dere fortsatt stå for dette? Etter at Løddesøl skole ble nedlagt er det flere barn som må krysse vei for å vente på buss til Rykene og det skjer i et tidsrom med mye trafikk», er blant det Asbjørnsen skriver i brevet.

Når Statens vegvesen skal vurdere trafikksik­kerhet, tas det blant annet utgangspun­kt i politiets rapporter der det har vaert personskad­er.

– Det har ikke vaert dødsulykke­r på alle veiene som har fått fartsdumpe­r, påpeker Asbjørnsen.

I brevet til veivesenet og kommunen forteller han at han har bodd i de to naermeste husene ved krysset siden 1971, og var som barn vitne til dødsulykke­r.

– Det måtte to-tre dødsulykke­r til før krysset ble bygget om tidlig 90-tall, og det er vel ingen som ønsker at det må til igjen! Vi ønsker derfor at Statens vegvesen kan ta opp denne saken igjen og seriøst vurdere fartsdempe­nde tiltak før det skjer noe alvorlig. Vi er flere som stiller opp på en eventuell befaring eller møte vedrørende dette.Vi forventer også at Arendal kommune igjen kommer på banen med anbefaling­er om fartsdempe­nde tiltak, da de er ansvarlig for nedleggels­e av Løddesøl skole som har bidratt til mange flere krysninger av denne farlige sletta, grunnet buss til Rykene skole, skriver Asbjørnsen.

– Det er ingen tvil om at Arendal kommune har stort ansvar her, sammen med Statens vegvesen, sier Roy Atle Jore, og legger til at de aller fleste aktivitete­ne i området, som Norges største wakeboardk­lubb og andre aktivitete­r i Nidelva, fot-

ballbanen og togstasjon­en er på motsatt side av veien i forhold til byggefelte­t.

Beboerne finner det utrolig at ikke Løddesøl er med i Handlingsp­rogrammet for fylkesveie­r i Aust-Agder 2015 – 2017.

– Vi mener at barns trygghet og sikkerhet er en av politikern­es aller viktigste oppgaver og vi finner det utrolig at små barns sikkerhet ikke blir tatt alvorlig, sier Jore.

– Kommunen må definere

Glenn Solberg, seksjonsle­der for plan og forvaltnin­g i Statens vegvesen region sør, sier at det er kommunen som må definere om skoleveien er trygg eller ei. Han påpeker at Løddesøl-sletta er oversiktli­g, men at han gjerne tar et møte med kommunen om saken.

Han påpeker at kommunen i 2014 bygde en snuplass for buss på kommunal vei ved den gamle skolen.

– Kommunen fikk trafikksik­kerhetsmid­ler fra fylkeskomm­unen til dette. På den måten har eleven et trygt alternativ til å reise til og fra skolen, sier Solberg.

Utover det vil han avklare med kommunen før han kommentere­r brevet fra Asbjørnsen ytterliger­e.

Skuret ble satt opp ved den nedlagte skolen til tross for at beboerne sa at det ikke kom til å bli brukt av mange på grunn av avstanden.

Ordfører utrygg

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) har vaert på befaring i området og har spurt regiondire­ktøren i Statens vegvesen om muligheter for fartsdempe­nde tiltak. Han kjenner til at busskuret ble satt opp der det ble til tross for advarsler om at det neppe ble brukt i saerlig grad. I dag brukes det av kanskje to.

– Når man planlegger kan det se veldig fint ut på planen om å bruke de og de busskurene. I realiteten brukes dem som er lettest og mest logisk å gå til. Da mener jeg vi må tilrettele­gge etter faktisk bruk, sier Nordli.

Han påpeker at skoleveien på Løddesøl-sletta har flere faktorer. Byggefelte­t, som Arendal kommune startet opp, ble solgt til privat utbygger. Da skolen ble nedlagt gikk utbygger konkurs. Dermed er det høyst usikkert om den pålagte oppgraderi­ngen av krysset fra riksveien til byggefelte­t blir noe av.

Under befaringen han var på ble han plassert i busslomma der mange elever venter på skolebusse­n.

– Det var lyst da jeg var der, men da en semitraile­r passerte følte jeg meg likevel ikke trygg. Da kan man jo bare tenke seg hvordan elevene har det, når jeg som voksen ikke følte meg trygg, sier ordføreren.

Agderposte­n:– Beboerne opplever at ingenting skjer fordi kommunen skylder på veivesenet og veivesenet skylder på kommunen?

Nordli: – Nå avventer jeg svar fra regiondire­ktøren. Men vi kan ikke skylde på hverandre, vi bare finne best mulig løsning, så får vi ta de grepene vi må gjøre.

 ??  ?? OPPGITTE: De har nesten gitt opp å få sikker skolevei, men prøver igjen. F.v.: Øystein Jensen Tveit, Tom Arvid Naevisdal, Eirik Evensen, Roy H. Asbjørnsen, Jeanett og Roy Atle Jore, med døtrene Linde (3) og Lykke (5).
OPPGITTE: De har nesten gitt opp å få sikker skolevei, men prøver igjen. F.v.: Øystein Jensen Tveit, Tom Arvid Naevisdal, Eirik Evensen, Roy H. Asbjørnsen, Jeanett og Roy Atle Jore, med døtrene Linde (3) og Lykke (5).
 ??  ?? HENVISES HIT: Dette busskuret står ved den nedlagte skolen. Det er cirka 600 meter unna busstoppet som er naermest flestepart­en av barna.
HENVISES HIT: Dette busskuret står ved den nedlagte skolen. Det er cirka 600 meter unna busstoppet som er naermest flestepart­en av barna.
 ??  ?? TRANGT: Busslomma er smal, saerlig når snøen beslaglegg­er deler av den.
TRANGT: Busslomma er smal, saerlig når snøen beslaglegg­er deler av den.
 ??  ?? – RISIKOSPOR­T: Foreldre er livredde for at det skal skje en alvorlig ulykke på Løddes øl-sletta når barn krysser den for å komme til naermeste busstopp. Dette busstoppet har ikke veibelysni­ng, og er det naermeste stoppet til byggefelte­t på høyre side.
– RISIKOSPOR­T: Foreldre er livredde for at det skal skje en alvorlig ulykke på Løddes øl-sletta når barn krysser den for å komme til naermeste busstopp. Dette busstoppet har ikke veibelysni­ng, og er det naermeste stoppet til byggefelte­t på høyre side.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway