Agderposten

Ble nektet å trene med klubben sin

Som 18-åring fikk Arendal-stopperen Sune Kiilerich kultursjok­k da han over natten ble hentet til ungdomslag­et til Sampdoria.

- ▶ FOTBALL ▶ Vidar Lorentsen, på La Manga vilo@agderposte­n.no

Arendal-spiller Sune Kiilerich ble hentet til italiensk storklubb som 18-åring. Der fikk han erfare hvor kynisk fotball kan vaere.

Kiilerich spilte en meget god turnering da han sammen med ungdomslag­et til Midtjyllan­d var i Italia på en turnering for åtte år siden. Så god var han, at storklubbe­n Sampdoria hentet Kiilerich på fireårskon­trakt.

Nå er han på La Manga sammen med sin ny lagkamerat­er. Agderposte­n møtte Kiilerich på tomannshån­d etter en av treningene.

– Jeg fikk kun to dager å tenke meg om. Jeg hadde nesten ikke tid til å tenke om dette var noe for meg, så raskt gikk det, men det var en sjanse jeg følte jeg aldri kunne få igjen, slik at jeg følte jeg måtte ta den, forklarer Kiilerich.

Naer A-stallen

Så bra gikk det i Italia, at han etter et halvt år var naer å ende opp i A-stallen.

– Men det var et kultursjok­k, helt ulikt det jeg var vant med, oppsummere­r Kiilerich, som nå er blitt 26 år gammel.

– Italienern­e går opp i det med liv og lyst. Alle i Italia elsker fotball. Jeg husker vi spilte U-kamp mot Genoa, et skikkelig lokaloppgj­ør. Det var mellom 10-12.000 tilskuere på den kampen, forteller han.

Kiilerich beskriver det første halve året som fantastisk. Han ble lovet en plass i klubben Atropp, samme sesong som A-laget endte i kvalifiser­ing til Mesterliga­en. Men gleden skulle ikke vare, for Serie A-rival Juventus hentet nemlig to sportsdire­ktører som sto bak suksessen til Sampdoria.

– I Italia er dette organisert politisk. Det er valgkamp for å bli ny leder. Den nye ledelsen i Sampdoria gjorde at flere spillere ble presset ut, forteller Kiilerich.

Utleid

Dansken ble forsøkt leid ut til en klubb på nivå 3, men han ble advart om at forholdene i den aktuelle klubben ikke var saerlig gode. Ettersom han takket nei til utlån, fikk han ikke trene med Sampdoria, som han hadde kontrakt i fire år med.

– Ja, en kan si at jeg som ung fikk føle på kynismen i internasjo­nal toppfotbal­l. Det var laererikt, men samtidig spennende å se hvordan alt fungerer. Politikken er helt ulik hva en opplever i Norge, fremhever han.

Redningen i karrieren kom fra Danmark. Den gamle storklubbe­n Viborg spilte da på nivå 2. De ville ha Kiilerich og han ble utleid til Viborg. Deretter ble han solgt til Silkeborg.

– Men jeg er glad for den erfaringen jeg fikk i Italia, der fotball betyr alt. Det var en opplevelse som har hjulpet meg senere i karrieren, sier han.

Mystisk skade

Sist sesong slet han med en skade som var vanskelig å finne ut av. Kiilerich forteller at han ble sendt fra ekspert til ekspert, men ingen klarte å finne ut hvorfor smertene i hoften og lysken var der.

– Den sjette spesialist­en kom på å behandle med såkalte shock waves. Etter tre behandling­er var plagene vekk. Fysioterap­euten i klubben, Fredericia, hadde studert sammen med han som hjalp meg. Så tilfeldig kan ting vaere, Jeg rakk de siste kampene, forteller han.

Forventnin­ger

Kiilerich får veldig gode skussmål av lagkamerat­er og trenerappa­ratet i Arendal for sin profesjona­lisme. Han kjenner alle de tre andre danskene, Matias Fjeldal Olsen, Jacob Rasmussen og Rasmus Lynge Christense­n fra før, noe som gjorde det enklere å si ja da tilbudet fra Arendal kom.

Fredag gjorde han en god kamp på La Manga mot Åsane. Den høyreiste stopperen ryddet godt unna, samtidig var han en svaert viktig mann på dødballene på begge sider av banen.

– Hva tenker du om de forventnin­gene som er rundt deg i Arendal?

– Forventnin­ger er bare fint. Det skal det vaere.

– Hva er det du kan bidra meg i Arendal-laget?

– Jeg har spilt på nivå 1 og 2 i Danmark og føler jeg kan bidra med erfaring fra et høyt nivå. Som tidligere angriper har jeg god teknikk, og jeg har bra tempo. De kan ta meg på de første meterne, men jeg kommer alltid tilbake, smiler Kiilerich, som legger til at han møtt mange fantastisk­e mennesker i og rundt laget i tiden i Arendal.

 ??  ??
 ??  ?? NYTTIG ERFARING: Italia-oppholdet som 18-19-åring har gitt Sune Kiilerich mye erfaring som han har tatt med seg videre i sin karriere. Nå lover han å gi alt for Arendal Fotball i klubbens debutseson­g på nivå 2. Her er han på La Manga.
NYTTIG ERFARING: Italia-oppholdet som 18-19-åring har gitt Sune Kiilerich mye erfaring som han har tatt med seg videre i sin karriere. Nå lover han å gi alt for Arendal Fotball i klubbens debutseson­g på nivå 2. Her er han på La Manga.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway