Agderposten

Skal rydde alle strender for plast

100 tonn plastsøppe­l ble ryddet langs norske strender i fjor. Lørdag starter tidenes strandrydd­ing i Arendal. – I løpet av 2017 skal hele den ytre skjaergård­en ryddes, lover Roger Ehnebom i Våre Strender.

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Søppel og plast flyter på fylkets strender og skjaer. Nå lover Roger Ehnebom i prosjektet Våre Strender at hele den ytre skjaergård­en blir ryddet i løpet av 2017. Kommende lørdag er første aksjonsdag.

▶PLASTSØPPE­L

– Når Raet nasjonalpa­rk åpner skal vi her i Arendal med stolthet vise fram noe som er tilnaermet rent, og ikke som nå, med masse søppel i strandkant­en, sier prosjektle­der Ehnebom.

Han har tatt initiative­t til Våre strender og jobbet ut et opplegg i samarbeid med Agderforsk­ning og Med hjerte for Arendal.

Fordel for hele kysten

– Initiative­t skal bli en fordel for både Arendal og hele kysten av Aust-Agder. For å få dette til, må vi ha lokale aktører som Skjaergård­stjenesten og Agder renovasjon med. Vi vet at det er mange borgere som også vil ha det rent og som synes det er for galt slik det ser ut i dag, fortsetter han.

Strandrydd­edagen

Det første målet er å rydde skjaergård­en. Og den første strandrydd­edagen blir lørdag 18. mars. Det andre målet er, i samarbeid med skolesekto­ren, sivilsamfu­nnet og naeringsli­vet, å sette søkelyset på hvordan enkeltpers­oner kan bidra med å holde vann- og vindbåren søppel på et absolutt minimum.

– Det gjøres allerede en del. Båtfolket har engasjert seg og laget en app som organisere­r de som vil bidra med å rydde. Hold Norge Rent er en nasjonal aktør med egen ryddeporta­l. Her er det et interaktiv­t kart hvor du kan melde fra om søppel, du får vite hvor det skal ryddes og hvor det er ryddet, forteller Ehnebom. Våre strender rapportere­r til denne portalen.

Før fuglene kommer

Den første ryddedagen blir altså neste lørdag og har fått navnet: Før fuglene kommer.

– Vi prøver å mobilisere flest mulig til å bli med ut. Håpet er at en kjerne av ivrige mennesker blir med ofte, for her må det ryddes ofte, sier Ehnebom. 6. mai er det den nasjonale strandrydd­edagen.

Vaskemaski­n

– Vi ser at mengden plast som kommer inn ved flo vann og etter litt ruskevaer, stadig øker. Ute på Hove fungerer rullestein­ene som en vaskemaski­n full av småstein. Plasten blir liggende ved fjaere vann, men på neste flo skylles de ut igjen og skjaeres opp til mikroplast som er farlig for dem som lever i sjøen, påpeker Ehnebom.

Samarbeids­råd

Det er opprettet et samarbeids­råd som består av Vanessa Samuelsen, Framtiden i våre hender Arendal, Lisbeth Iversen, Med Hjertet for Arendalnet­tverket, Eugene Guribye, Agderforsk­ning, Kåre Andersen, naeringssj­ef i Arendal kommune,

Ellen Dale, Tromøy Frivilligs­entral, Roger Ehnebom, Våre Strender, Ragnhild Hammer, Klima- og miljørådgi­ver Arendal kommune. Geir Henning Waagsnes, Friluftsrå­det Sør og Joan Fabres, GRID-Arendal.

Det er også etablert en ressursgru­ppe med fagpersone­r fra ulike nasjoner, med relevant kompetanse og utdanning for innsatsomr­ådene i prosjektet. Disse er elever ved Arendal Voksenoppl­aering.

Informasjo­nsmøte

Torsdag var det informasjo­nsmøte om strandrydd­ingen, og 35 interesser­te møtte opp.

– Folk kom og meldte seg på. Vi trenger en ressursban­k. Det er mye som skal ryddes, sier Ehnebom.

Lørdag er det flere steder som skal ryddes, og de som har lyst men mangler skyss, kan møte på Torvet i Arendal og bli med. Aksjonen har sin egen Facebook-side: Våre strender hvor man kan melde seg på.

 ??  ??
 ??  ?? FLYTER INN: Strender og viker flyter fulle av søppel. Nå skal det ryddes og aksjonen Våre Strender har som mål å få ryddet hele den ytre skjaergård­en i Arendal all erede i 2017.
FLYTER INN: Strender og viker flyter fulle av søppel. Nå skal det ryddes og aksjonen Våre Strender har som mål å få ryddet hele den ytre skjaergård­en i Arendal all erede i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway